Taste Istria zona - gdje se Istra kuša iz ruke: Burgeri, pizze i autentični street food u srcu umaškog turnira
Taste Istria i ove godine dokazuje da dobar tenis ide ruku pod ruku s dobrom hranom, stvarajući jedinstveni kutak u kojem lokalni identitet, suvremena prezentacija i ljetna atmosfera čine savršen spoj sporta i uživanja.
Tijekom 35. izdanja Plava Laguna Croatia Opena Umag, posjetitelji turnira imaju priliku uživati u vrhunskom sportskom programu, ali i u raznolikoj ponudi jela i specijaliteta koji dodatno obogaćuju dojam turnira.
Jedna od najposjećenijih zona svakako je Taste Istria, dinamičan prostor u blizini glavnog stadiona, gdje istarska kuhinja dobiva suvremeno street food ruho i privlači zaljubljenike u autentične, a istovremeno kreativne zalogaje.
Kulinarski spektakl pod vedrim nebom predvode pažljivo odabrani food truckovi, svaki sa svojom pričom i specifičnim pristupom reinterpretaciji lokalnih recepata - Poluotok, Manjada by Palagius, Street Food by Lukas, Naša kužina i Fredi’s Grill.
Poluotok, već dobro poznato ime na hrvatskoj street food sceni, donosi svoju prepoznatljivu ponudu burgere s karakterom.
Njihovi klasici Veli Jože i Salvore pravi su primjer kako spoj domaćih sastojaka, rustikalnog pristupa i vrhunskog mesa može postati hit među ljubiteljima zalogaja „s nogu“. Njihova ponuda oduševljava i posjetitelje koji žele isprobati nešto novo, ali istovremeno lokalno i autentično.
Manjada by Palagius poziva posjetitelje da zavire u prošlost, ali kroz mirise i okuse pizza pripremljenih prema receptima istarskih nona.
Foto: ATP Umag 2025.
Ovdje je svaki detalj bitan - od tijesta s dugom fermentacijom, preko domaćeg pelata i aromatičnog maslinovog ulja, do bogatih dodataka iz lokalnog podneblja. Manjada donosi spoj tradicije i talijanskog šarma, u jednostavnom, ali neodoljivom street food formatu.
Street Food by Lukas donosi šaroliku ponudu u kojoj dominira njihov Istarski burger, a uz njega posjetitelji mogu kušati i bogato punjene piadine te fino pripremljene tortilje.
Svaki zalogaj osmišljen je s idejom povezivanja svjetskih street food trendova s lokalnim okusima i namirnicama.
Za one koji preferiraju konkretne mesne zalogaje, Fredi’s Grill nudi spektar jela s roštilja - od sočnih steakova do mariniranih ražnjića i kobasica, uz priloge koji dodatno naglašavaju domaći karakter ponude.
Foto: ATP Umag 2025.
Meso se priprema ispred gostiju, čime se dodatno naglašava svježina i kvaliteta svakog zalogaja.
Potpuna novost je i koncept Naša kužina, koji donosi tanjure ispunjene klasičnim jelima istarske kuhinje u modernom, izdanju.
Ovo je idealna stanica za sve koji žele kušati dublje korijene istarskog kulinarstva, ali u pristupačnom formatu street food festivala.
Dok okusi Istre dominiraju u svakom kutku Taste Istria zone, posjetitelji mogu uživati i u bogatoj ponudi signature koktela i vina koje nude susjedni koktel barovi i vinari okupljeni pod programom “Skrivene čari istarskih vina”.
Taste Istria i ove godine dokazuje da dobar tenis ide ruku pod ruku s dobrom hranom, stvarajući jedinstveni kutak u kojem lokalni identitet, suvremena prezentacija i ljetna atmosfera čine savršen spoj sporta i uživanja.
U Dnevnom boravku Rojca otvorena je izložba Bojana Šumonje „Mala bara, puno Krokodila“, koja novim slikarskim i prostornim radovima propituje kontrolu, otuđenje, konzumerizam i društvenu tjeskobu.
Istarsko narodno kazalište u Puli za Noć kazališta 15. studenoga pripremilo je nekoliko događaja: U Dvorani Ciscutti gostuje Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke s predstavom “Tri sestre, ja”, te izložbu Siniše Ilića “Probni studio” u Galeriji Vincent iz Kastva
Autorice koje zauzimaju važno mjesto na talijanskoj kulturnoj i literarnoj sceni u sajamskom programu Storie italiane predstavljaju se zahvaljujući partnerstvu Sajma s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, Zajednicom Talijana Pula i Talijanskom unijom.
Policijski službenik (26) iz Pule, izvan službe, u petak, 7. studenoga je iz službenog pištolja pucao u zrak, potom u vožnji prijetio 43-godišnjem kolegi te je uhićen i udaljen iz službe, dok se 33-godišnji suvozač sumnjiči da mu je pomagao prikriti tragove.
"Premda su online ponude često vrlo povoljne, čuvajte se mogućih prijevara koje dolaze s njima. Ovom prilikom upozoravamo građane da budu oprezni prilikom kupovine na internetu", poručuju iz MUP-a.
U 2024. godini Istarska županija bilježi 1.405 živorođene djece, što je 24-oro više u odnosu na 2023. godinu kada je rođeno 1.381 dijete, ali manje nego primjerice u 2022., 2021. i 2020. godini.
"Novi mandat je za nas iznimno važan jer nam omogućuje nastavak započetih aktivnosti te predlaganje i provedbu novih projekata koji pridonose međunarodnoj prepoznatljivosti i održivosti hrvatskog turizma.“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice
Općina Medulin isplatit će jednokratne božićno-novogodišnje dodatke korisnicima Nacionalne naknade, umirovljenicima s mirovinom do 1.000 eura, te osobama 65+ bez mirovine. Iznosi su od 80 do 140 eura, ovisno o visini mirovine.
Pomalo neočekivano, buzetski “naj-tartuf” ove je godine presudio mirisom i oblikom, iako nije najveći. Sezona je zbog obilnih kiša zahtjevna: plodovi su sitniji, kvaliteta slabija od uobičajene, no sredina je sezone i proizvođači vjeruju u bolji finiš do kraja godine.
Grad Umag traži stručnjake pravne, arhitektonske i građevinske struke te nudi plaćen smještaj kandidatima koji se trajno presele u Umag. Otvorene su pozicije u odjelima za komunalni sustav i prostorno planiranje te za razvoj, izgradnju i održavanje.
U subotu, 22. studenoga, Udruga Martišnjak z Muštaci organizira poseban, zabavan i nekonvencionalan program u Rovinju s ciljem da potakne muškarce na usvajanje zdravijih životnih navika. Program započinje okupljanjem u 9 sati i 45 minuta na Škarabi.