Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je bogat program devetog po redu Istarskog festivala pašte koji će se u Žminju održati ove subote 13. rujna s početkom u 13:00 sati.
O programu i gastronomskoj ponudi govorili su: Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj, Slavenka Blašković-Janko, direktorica TZ Općine Žminj te Saša Peračić, U.O. Albachiara iz Bala, u ime organizatora gastro dijela manifestacije.
Festival, koji je od samih početaka nastajao zahvaljujući entuzijazmu lokalnih vizionara i ljubitelja tradicije, danas je prepoznat i na europskoj razini.
Žminj će ove subote, 13. rujna, ponovno postati istarsko središte ljubitelja pašte!
19:14Prije 53 d12.09.2025
U uvodnom dijelu načelnik Plavčić zahvalio je svima koji sudjeluju u organizaciji ove tradicionalne žminjske manifestacije te naglasio kako je zahvaljujući mnogim ljubiteljima i lokalnim, strastvenim ljudima s vizijom manifestacija iz godine u godinu napredovala.
Istaknuo je da je to događaj koji spaja tradiciju, zajedništvo i istarske vrijednosti te pozvao posjetitelje, ljubitelje pašte da se zapute u subotu Zad kaštela u Žminj kako bi uživali u delicijama od pašte i obiteljskoj atmosferi samog festivala. Predstavio je partnere koji ove godine sudjeluju u gastro dijelu manifestacije.
“Da je Istarski festival pašte manifestacija vrijedna pažnje potvrdila je i nominacija uglednog britanskog putničkog portala Big 7 Travel koji je ove godine u lipnju mjesecu objavio i svrstao Istarski festival pašte iz Žminja u top deset europskih gastro manifestacija. Tako se Žminj našao uz bok renomiranih gastro manifestacija kao što je Festival pizze u Napulju i portugalskog Festivala sardine.” kazala je direktorica turističke zajednice općine Žminj.
Također, predstavila je i novosti koje nas očekuju ove godine, kao što je cooking show na glavnoj bini by Patrik Prnjak, koji će se ove godine uz cooking show predstaviti i kao izlagač ljutih umaka pod nazivom Ljutistra. Na glavnoj bini predstavit će se i Bojan Gržentić ispred Pasta bara “Centotrenta” iz Rijeke i demonstrirati nekoliko zanimljivih kreacija s tjesteninom.
Zdenka Jakus će i ove godine prezentirati proces stvaranja tjestenine, a u jednom trenutku pridružit će joj se i gosti iz Šila na otoku Krku koji će se predstaviti s izradom autohtonih Krčkih šurlica.
Osim cooking showa tu su naravno i naše tradicionalne radionice od tjestenine za najmlađe, kulturno umjetnički program, Svjetsko prvenstvo u izradi makaruna u jednoj minuti, gospođa iz Svetog Petra prošle je godine postavila rekord izradivši 42 makaruna u jednoj minuti, ali i još jedna novina, photo point gdje posjetitelji imaju priliku odnijeti nagradu za najbolju fotografiju, a za sudjelovanje bit će potrebno pratiti korake koji će biti naznačeni kod samog photo pointa.
Foto: Studio11
Saša Peračić ispred ugostiteljskog objekta “Albachiara” govorio je o gastro dijelu manifestacije te naglasio kako su u ponudi ove godine četiri jela: zapečeni njoki s tunom, njoki s pršutom i gljivama, pljukanci s tartufima, fuži s boškarinom. Predstavio je obiteljski restoran “Albachiara” koji se nalazi u Balama u kampu Mon Perin.
Stavio je naglasak na ponudu 3 tradicionalne vrste tjestenine, zapečeni njoki s tunom predstavljaju kuharovu deliciju s kojom će se prezentirati. Iskazuje zadovoljstvo te se raduje suradnji s Općinom Žminj i Turističkom zajednicom Općine Žminj. Pozvao je posjetitelje da dođu u subotu Zad kaštela s početkom u 13:00 sati te da kušaju tjesteninu, čeka vas raznolika ponuda jela te široki asortiman pića, poručuje Saša Peričić.
U svakom slučaju Zad Kaštela je idealno mjesto za lijepo druženje posjetitelja svih generacija. Treba spomenuti i zabavni dio za koji su u popodnevnim satima zaduženi “Akustik quartet”, a u večernjim satima duo Tedi Grubica & Medea. U 20:00 sati slijedi proglašenje pobjednika i dodjela nagrade za najbolju fotografiju napravljenu na photo pointu.
Ovo je festival koji nudi mogućnost upoznavanja s novim znanjima i vještinama, novim receptima ili ideja za izradu jela s tjesteninom, no tu su i brojni izlagači s delicijama iz svih krajeva Hrvatske i suvenirima te se iz Žminja odlazi s punim boršami. Zato ne propustite i upišite si datum 13. rujna svi u Žminj!
Program 9. Istarskog festivala pašte
SVEČANO OTVORENJE U 13:00 SATI NA LOKACIJI "ZAD KAŠTELA"
13:00 - 14:00 Kulturno umjetnički program
FESTIVALSKI PROGRAM starta oko 14:00 sati
14:15 započinje svirka “na suho” - AKUSTIK QUARTET
14:30 Dječji kutak
14:30 NA VELIKOJ BINI STARTA VELIKI COOKING SHOW
„Pašta i svašta" - pašte u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji -kuhanje s gostujućim Chef-ovima različite tjestenine s različitim umacima i različitim tehnikama kuhanja CENTOTRENTA - kuhaju cca 60 min, do cca 15:30
Od 15:30 do 16:30 predstavljanje svih izlagača
16:30 započinje Svjetsko prvenstvo u brzinskoj izradi makaruna - TKO ĆE ZAMIJESITI NAJVIŠE MAKARUNA U JEDNOJ MINUTI
OD 17:30 ŽMINJSKA KUŽINA: RADIONICE IZRADE PAŠTE za velike i male:
"Kad se tradicije zamijese" - tradicija i ručna izrada (Zdenka & Co), posjetitelji imaju priliku vidjeti cjelokupni proces izrade pašte i mogu i sami sudjelovati
Gost: Dragana Grčić-Čutul, Šilo, otok Krk, prezentacija izrade KRČKIH ŠURLICA
18:30 COOKING SHOW NA GLAVNOJ BINI BY PATRIK PRNJAK - LJUTISTRA (trajanje cca 1/2 sata)
OD 19:00 na pozornici festivalskog bara nastupaju TEDI I MEDEA uz akustičnu klavirsku pratnju
20:00 PROGLAŠENJE POBJEDNIKA PHOTO POINTA I ODJAVA MODERATORICE
Projekt novosadskih kantautora i književnika Nemanje Nešića i Miloša Zubca donosi putovanje kroz južnoslavensko pjesništvo, u ediciji „Jučerašnji svet“ koja u pet autorskih cjelina spaja klasičnu poeziju i suvremenu glazbu u ritmovima šansone, pop-rocka, bluesa i ruske kantautorske tradicije.
Predavanje donosi pregled bogatstva korisnih samoniklih i kultiviranih biljaka Istre te otkriva njihovu ulogu u svakodnevnom životu lokalnih stanovnika kroz prošlost i sadašnjost.
Program Dana arhitekture počinje u petak, 7. studenog, u 19 sati otvorenjem Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2024. godini – nominirani i nagrađeni radovi u Galeriji DAI-SAI.
U rovinjskom MMC-u ove se srijede otvara izložba odabranih radova s Bijenala crteža Pula 2025. Bijenale nije imao decidirano zadanu temu, već je bio okosnica bazirana na crtežu kao likovnoj disciplini.
Do problema dolazi onog trenutka kada obilaznim pravcem, iako to ne bi smjela, prometuju vozila teža od 3,5 tone, na što je upozorio Endi Rimanić, vijećnik HDZ-a, na nedavno održanoj sjednici Skupštine Istarske županije.
Iz Grada Rovinja pojašnjavanju kako je na natječaj pristiglo gotovo 300 zahtjeva za kupnju stana, od kojih je mnoštvo bilo nepotpuno kada je u pitanju tražena dokumentacija zbog čega se cijeli proces otegnuo, no objava konačne liste prvenstva može se očekivati uskoro.
Na natjecanju, koje je okupilo 20 zborova iz Engleske, Škotske, Walesa, Irske i Sjeverne Irske, pulska vokalna skupina Nešpula osvojila je prvu nagradu i drugo mjesto u ukupnom poretku.
Cilj konferencije bio je povezati developere, startupe i tehnološke lidere iz Jugoistočne Azije te potaknuti razmjenu znanja o AI-ju, softverskom razvoju i inovacijama.
Novi saziv Vijeća u naredne četiri godine tako će odsad činiti, između ostalih, predsjednik Uprave Maistra d.d. Tomislav Popović te predsjednik uprave Valamara i član Turističkog vijeća Istarske županije Željko Kukurin.
Ukupna vrijednost ulaganja u objekt Talijanskog dječjeg vrtića „Naridola“ Rovinj iznosila je 113.692,82 eura, a cjelokupni projekt sufinanciran je sredstvima Ministarstva demografije i useljeništva u iznosu od 48.316,11 €, dok je ostatak sredstava osigurao Grad Rovinj.
„Hrvatska je jedina država u Europi koja provodi ovako snažne i sveobuhvatne demografske mjere. Uložili smo više od pola milijarde eura u podršku roditeljstvu, sigurnosti majčinstva i djeci, a prvi put nakon mnogo godina bilježimo rast broja novorođene djece,” istaknuo je ministar.
Pazin je konstituirao novi Savjet mladih, a na sjednici su članice su jednoglasno izabrale Anu Brubnjak za predsjednicu i Miu Brečević za zamjenicu; uz njih u sazivu su Ema Guštin, Gea Rajić i Sara Lanča.