Istra očekuje berbu za pamćenje: „Jedna od najboljih u posljednjih deset godina“

Ovogodišnja berba krenula je ranije nego što su mnogi vinari očekivali, a kvaliteta malvazije bit će na vrlo visokoj razini. Ako rujan donese povoljno vrijeme i crne sorte obećavaju vrhunsku kvalitetu.

Iris Foriš
Iris Foriš

18 Rujan 2025 I 06:15

Istra očekuje berbu za pamćenje: „Jedna od najboljih u posljednjih deset godina“
Vinistra

Ovogodišnja berba krenula je ranije nego što su mnogi vinari očekivali, a kvaliteta malvazije bit će na vrlo visokoj razini. Ako rujan donese povoljno vrijeme i crne sorte obećavaju vrhunsku kvalitetu.

Unatoč čestim kišama koje su povremeno usporavale radove u vinogradima, ovogodišnja berba u Istri bit će među najboljima u posljednjih pet do deset godina – istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre – Udruge vinogradara i vinara Istre i Kvarnera za IstraIN.

„Berba 2025. doista je jedna od boljih u posljednjem desetljeću. Oni vinari koji su se na vrijeme pripremili – odradili dobru defolijaciju i zaštitu – nisu imali većih problema s vremenskim nepogodama“, kaže Rossi.

Dodaje da su tamo gdje su vinogradari zakasnili s pripremom urodile veće poteškoće s truležom grožđa, ali su kasniji sunčani dani omogućili kvalitetno dovršavanje berbe.

Situacija se razlikuje po dijelovima Istre. „Bujština je imala više kiše nego jug Istre, pa su tamo problemi bili izraženiji. Svaki dio ima svoju mikroklimu koja određuje tempo i način berbe“, napominje Rossi.

I nedavne poplave u sjevernoj Istri nisu ugrozile kvalitetu grožđa. „Bobice nisu upile dodatnu vodu jer je loza već odrvenila, pa se nije povećala koncentracija vode u plodovima. Veće su bile fizičke štete – odneseni putovi, ograde – nego što je stradala sama berba.“

Vinistra

Rossi pojašnjava da rahlije sorte s manjim grozdovima bolje podnose kišu jer su manje sklone truleži, dok zbijeniji grozdovi lakše razvijaju botritis.

Problem radne snage, naglašava, sve je manji: „Gotovo svi veći vinari u Istri prešli su na najmoderniju strojnu berbu. Time se berba može obaviti u ranim jutarnjim ili večernjim satima, pa grožđe stiže hladnije u podrum, što dodatno čuva kvalitetu.“

Rossi zaključuje optimistično: „Ovo je definitivno godina za pamćenje. Prve rezultate pokazat ćemo na premijeri u veljači i uvjeren sam da ćemo imati što predstaviti.“