Samo 20 posto školskih jelovnika svakodnevno nudi voće i povrće!
Iako postoje pomaci u prehrani u osnovnim školama, još uvijek ima mnogo prostora za napredak, istaknula je nutricionistica iz Službe za promicanje zdravlja Ivana Šimić.
Kakva je situacija s prehranom učenika u osnovnim školama? Koliko ona doprinosi zdravlju i prevenciji prekomjerne težine kod učenika? Prema istraživanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo povodom Svjetskog dana hrane, tek oko 20 posto škola svakodnevno nudi voće i povrće.
Iako postoje pomaci u prehrani u osnovnim školama, još uvijek ima mnogo prostora za napredak, ističe nutricionistica iz Službe za promicanje zdravlja Ivana Šimić.
U moru trendova zdrave prehrane, ovaj tihi junak ostaje u sjeni, a mi se i dalje držimo zastarjelih mitova – primjerice, da su banane najbolji izvor ovog minerala.
22:00Prije 238 d20.02.2025
Rezultati iz 2019. i 2023. godine pokazuju da voća i povrća i dalje nema dovoljno.
''Još uvijek to nije na razini preporuka i smjernica, koje nalažu da djeca svaki dan trebaju imati voće i povrće. Samo 22 posto škola svakodnevno nudi voće, a 23 posto povrće, što znači da tek svaka peta škola to omogućava.
Također, problem predstavlja i ponuda sokova. Sokove nudi oko 65 posto škola, što nije u skladu s našim preporukama. Osim toga, škole ističu infrastrukturne izazove i nedostatak stručnog kadra, no bilježimo i pozitivan trend smanjenja dodavanja šećera u napitke'', objasnila je Šimić.
Najveća odgovornost je na školskim kuharima koji slažu jelovnike. Stoga Hrvatski zavod za javno zdravstvo pruža podršku u stručnoj izradi jelovnika.
Edukacije će se provoditi kao pilot-projekt, a djelatnike mogu prijaviti osnivači škola ili ravnatelji.
U projektu sudjeluje i UNICEF, čija programska voditeljica Đurđica Ivković upozorava na problem nejednakih uvjeta u školama.
''Djeca u područnim školama često nemaju istu kvalitetu prehrane kao djeca u matičnim školama. Postoje županije i mjesta bez školskih kuhinja, pa prehrana u tim školama ovisi o vanjskim dobavljačima. Smatramo da je potrebno uvesti jasnije standarde i u takvim slučajevima'', upozorila je Ivković.
Stručnjaci se slažu da u proces treba uključiti predstavnike različitih struka, a djeci omogućiti dovoljno šaren, zanimljiv i ukusan obrok, za koji je potreban samo malo truda i mašte.
U ukupnom broju doseljenih i odseljenih osoba znatan je udio stranaca u okviru izdanih dozvola za boravak i rad, a ukupan broj osoba doseljenih iz inozemstva uključuje raseljene osobe iz Ukrajine kojima je odobrena privremena zaštita u Republici Hrvatskoj.
Titulu apsolutnog pobjednika i nagradu „Best Gin in Show“ osvojila je destilerija s778 Heritage s otoka Brača za svoj s778 London Dry Gin, koji je ponio i posebno priznanje Design Masterpiece Award za izvanredan dizajn boce s motivima bračkog kamena.
S obzirom na to da se očekuje veći broj posjetitelja te dolazak većeg broja gostujućih navijača, policija će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi ova nogometna utakmica sa sigurnosnog aspekta protekla u najboljem redu te ujedno pozivaju sve posjetitelje da se upoznaju s pravilima.
Iako postoje pomaci u prehrani u osnovnim školama, još uvijek ima mnogo prostora za napredak, istaknula je nutricionistica iz Službe za promicanje zdravlja Ivana Šimić.
Bivša studentica pulskog Sveučilišta, dr. sc. Doris Cerin Otočan, obranila je doktorski rad pod naslovom „Kultura – jedno od strateških izvorišta turističke ponude Istarske županije“, pod mentorstvom prof. dr. sc. Aljoše Vitasovića.
Investicija vrijedna 200 milijuna eura u Poreču najznačajniji je projekt u hrvatskom turizmu i primjer održivog razvoja destinacije, čije otvorenje je najavljeno na proljeće 2026.
Veliki broj mlađih i starijih građana je sa zanimanjem pogledao informativne letke i popunio anketni upitnik iz projekta „Zajedno“ u kojem su saznali i određene, neočekivane informacije o pojavnim oblicima ove vrste kriminaliteta.
Tom prigodom predsjednik Milanović sastao se s vodstvom tvrtke te je upoznat s rezultatima poslovanja kompanije koja je prema riječima direktora Marka Despota izrasla u jednog od vodećih proizvođača u regiji s jasnim fokusom na domaće tržište, ali i snažnim izvoznim usmjerenjem.
U skladu s mjerama propisanim Programom zaštite divljači za područje Grada Pula-Pola, nastavlja se Plan provedbe mjera za sprječavanje šteta od divljači.
"Fakultet ekonomije i turizma u Puli ima dugu tradiciju i snažnu poziciju u regiji. Cilj nam je nastaviti taj razvoj i osigurati studentima kvalitetno obrazovanje koje će ih pripremiti za izazove budućnosti", izjavio je prof. Peruško.
Grad Pula i trgovačko društvo Kaštijun d.o.o. će o daljnjem tijeku postupka, koji je sada u nadležnosti Državnog inspektorata, i dalje pravovremeno obavještavati javnost.