Buzet, grad tartufa, ovog je vikenda ponovno epicentar mirisa, okusa i tradicije. Na parkiralištu Mašimova škuja svečano je otvoreno 22. izdanje Festivala istarskih tartufa, manifestacije koja više od dva desetljeća okuplja ljubitelje istarske gastronomije, prirode i načina života.
U sklopu festivala proglašen je i naj-tartuf Festivala, a priznanje je pripalo tvrtki Natura tartufi. Nagradu su preuzeli direktora Natura tartufa, Marko Puh i njegova kćerka Vita Puh.
"Pomalo neočekivano, s obzirom na impozantne primjerke kolega, naš je tartuf ove godine odnio priznanje. Nije najveći, ali je po obliku izvrstan,njegovi miris i aroma su odlični: Ponosni smo i sretni što imamo “naj-tartuf” drugu godinu zaredom u vrhu.", kazao je Marko Puh.
Ova godina je što se tiče tartufa jako izazovna. "Vrijeme je bilo nestabilno, s mnogo oborina. Očekivala se količinski jaka godina, a dogodilo se suprotno: tartufi su sitnije granulacije, kvaliteta nije na uobičajenoj vrhunskoj razini upravo zbog velike količine vode. Sada smo na sredini sezone i nadamo se poboljšanju, kako bi do kraja godine ipak imali solidnu sezonu.", istaknuo je Puh.
Tartufi su danas simbol ne samo Buzeta nego i cijele Istre, a interes posjetitelja za kušanje i razgledanje primjeraka ne jenjava.