FOTO: Martinje bez takuina u Rovinju oduševilo posjetitelje!

Na Gradskoj tržnici u Rovinju održana je proslava Martinja bez takuina. Ovo posebno događanje koje organizira udruga Agrororvinj slavi tradiciju Martinja, staru stoljećima, kada se obilježava prijelaz mošta u mlado vino.

Aleksandra Dimitrijević

11 Studeni 2025 I 14:33

FOTO: Martinje bez takuina u Rovinju oduševilo posjetitelje!
IstraIN

Uz potporu Grada Rovinja i Turističke zajednice Grada Rovinja danas je na Gradskoj tržnici održana proslava Martinja bez takuina.

Ovo posebno događanje koje organizira udruga Agrororvinj slavi tradiciju Martinja, staru stoljećima, kada se obilježava prijelaz mošta u mlado vino uz veselje, radost i zajedništvo.

"Ovo je već treću godinu za redom da zajedno sa Strukovnom školom Eugena Kumičića, vinarima sa područja grada, te Udrugom Agrorovinj organiziramo manifestaciju Martinja bez takuina.

IstraIN

Zajedno smo pripremili za naše građane jednu lijepu degustaciju onoga što svi vole, a to je dobra kapljica vina, mladoga vina koji su naši poljoprivrednici pripremili.", kazao je gradonačelnik Rovinja, Emil Nimčević.

Udruga Agrorovinj također tradicionalno obilježava Martinje, kada se prezentiraju mlada vina ovogodišnje berbe rovinjskih proizvođača.

"Najviše je zastupljena malvazija istarska, jer je to najzastupljenija sorta u Istri, ali tu su i crna vina. Rovinj je bio poznati po merlotu, tako da se uz malvaziju danas mogao kušati i mladi merlot, ali i teran." ,kazao nam je Kristijan Damijanić, predsjednik Udruge Agrorovinj.

Martinje je uz vino iz vlastite  proizvodnje obilježio Arno Šaina iz vinarije Monte Ricco. 

IstraIN

"Ove godine su vina svježa, lijepa, aromatična, vinogradi su bili puni, tako da se veselimo dobroj kvaliteti i lijepim količinama.", kaže Šaina, te pojašnjava kako je njegova vinarija mlada. "Ulazimo sada u četvrtu godinu, krenuli smo od malog vinograda, pa ga sada iz godine u godinu povećavamo."

Proslava Martinja oduvijek je bila trenutak kada se ljudi okupljaju kako bi slavili bogatstvo i plodove rada rovinjskih vinogradara, a ovogodišnja manifestacija nije bila iznimka. Potvrdili su nam to i neki od posjetitelja s kojima smo razgovarali.

Mario Sošić kazao nam je kako mu se dopalo sve što je probao, a posebno vino vinarije Grota. 

IstraIN

Vjekoslav Kercan, također je uživao na Martinju bez takuina, te se zahvalio organizatorima koji su ovaj događaj uspješno realizirali.

IstraIN

"Ugodno nam je, družimo se, dobra hrana, dobro piće, sve je super!", kazao je Kercan.

Osim uživanja u vrhunskim vinima, za potpuni gastronomski užitak pobrinuli su se učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj i članovi Lovačkog društva Rovinj. Oni su, uz podršku nastavnika, pripremali hranu, naglašavajući važnost povezivanja mladih s našim kulinarskim i enološkim naslijeđem.