Sinoć je održano prvo polufinale Dore 2025., izbora hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije, u kojemu je nastupilo 12 izvođača.
U finale je ušlo njih osam - Matt Shaft, EoT, NIPPLEPEOPLE, Marko Tolja, Magazin, LELEK, IVXN i pjevačica iz Istre - Natalli.
Podsjetimo, Natali Radovčić iz Žbandaja nastupala je i na The Voice Hrvatska, a njenu pjesmu možete poslušati ovdje.
Večeras, u drugoj polufinalnoj večeri, nastupa i drugi istarski predstavnik na ovogodišnjoj Dori - Fenksta iz Umaga. Njegova pjesma "Ekstra" bit će pod rednim brojem 3, a zanimljivosti o njemu možete pročitati u intervjuu ovdje.
Pozvani ste na susret s ovom osebujnom umjetnicom, gošćom iz rezidencijalnog programa Kuća za pisce/Hiža od besid. Razgovor će moderirati Ana Galant, i to u srijedu 27. kolovoza s početkom u 18 sati upravo u Kući za pisce u Pazinu.
Posjetitelji će moći razgledati i kupiti unikatne radove, od keramičkih proizvoda i Murano stakla, preko kukičanih umjetnina i ručno izrađenog nakita, do reljefnih slika i mirisnih lavandinih proizvoda, sve s osobnim pečatom autora.
Aldus donosi pola sata glazbe koja se dotiče raznih glazbenih stilova. Prisutni su tako: swing, blues, pop i kantautorski izričaj, a svim je pjesmama zajednička jazz gitara Bore Lukića.
U Puli je pokrenuta inicijativa da Aki Rahimovski, legendarni frontmen Parnog valjka i počasni građanin grada, dobije svoj spomenik. Projekt je još u začetku, no podršku su mu već dali brojni građani i institucije, što pokazuje koliko je Rahimovski utkan u kulturni i emotivni identitet Pule.
Tijekom večeri publika je imala priliku čuti izvedbe gregorijanskih korala i latinskih napjeva u interpretaciji Mirjane Petercol, koncertne solistice i magistrice srednjovjekovne glazbe.
Na naslovnici članka istaknut je Rovinj kao jedna od najatraktivnijih destinacija, a novinarka ga je opisala kao „očaravajuće mjesto, s kućama u pastelnim bojama uz kaldrmom popločane uličice, koje vijugaju prema baroknoj crkvi i zvoniku svete Eufemije“, dodjeljujući mu nadimak „hrvatska Venecija".
"Ako plankton pojedu rebraši, manje ga ostaje za ribu. Dugoročno, to može značiti ozbiljne promjene u cijelom hranidbenom lancu", upozorava znanstvenica iz Rovinja.