Sve je spremno za MIK: 19 pjesama, 6 gradova, jedna glazbena priča
U šestom desetljeću od osnutka festivala i nakon prošlogodišnjeg jubilarca, festival i ove godine predstavlja nove skladbe različitih glazbenih stilova u izvođenju brojnih znanih, ali i novih imena.
Završna glazura se postavlja, probe izvođača i orkestra su u punom jeku, dakle – sve je spremno za MIK 2025. Još je koji dan ostao do početka ovogodišnjeg izdanja Festivala Melodije Istre i Kvarnera koji kreće u svoju tradicionalnu i jedinstvenu festivalsku karavanu.
U šestom desetljeću od osnutka festivala i nakon prošlogodišnjeg jubilarca, festival i ove godine predstavlja nove skladbe različitih glazbenih stilova u izvođenju brojnih znanih ali i novih imena, što je potvrda koliko je MIK popularan među svim generacijama.
Čak 19 novih skladbi tražit će put do srca mikovske publike, a ne treba sumnjati da će mnoge to uspjeti i na prvo slušanje. Srca i glasove publike te ocjenjivačkog suda ove će godine osvajati: Vesna Nežić Ružić, Tri mladića, Karin Kuljanić, Klapa Tić, Erik Balija, Andrina Frleta, Werner, Natko Štiglić, Suzana Matušan, Goran Kauzlarić Griff, Francesco Squarcia, Nevia Rigutto, Lado Bartoniček, Irena Grdinić, Antonela Škuflić, Daniel Moscarda, Kožne jakne, Dora Bokulić, Mara Lukanović, Patrik Spagnolo, Paolo Kaštelan i Tara.
Naravno, publika će tradicionalno svojim glasovima odabrati najdraže skladbe, a struka će nagraditi trima nagradama najbolje skladbe po svom izboru, ali i nagradama za najbolji tekst, najbolji aranžman, najbolje zastupljen istarski melos te najboljeg debitanta, kao i za najbolju skladbu u cijelosti.
Osim natjecateljskog dijela, organizatori pripremaju i atraktivan revijalni program u kojem će nastupiti brojna znana glazbena imena. I ovogodišnje izdanje Festivala Melodije Istre i Kvarnera donijet će prepoznatljivu mikovsku atmosferu, upravo kako i priliči karizmi jedinog putujućeg i jednog od najstarijih festivala u Hrvatskoj.
Podsjetimo, karavana kreće na svoj put, prepun pozitive i odličnih glazbenih vibracija, prvom festivalskom večeri 7. lipnja koja će se održati na Žalu ribara (u slučaju lošeg vremena u Domu kulture „Matija Mažić“) u Bakru , potom će 8. lipnja zapjevati u Rijeci na Trgu Riječke rezolucije, 9. lipnja u Krnici (Općina Marčana), 10. lipnja na opatijskoj Ljetnoj pozornici, a završava svoj ovogodišnji raspjevani put velikom završnicom 11. lipnja na Trgu Ivana Klobučarića u Malinskoj.
Foto: MIK
U Krnici i Malinskoj je ulaz za publiku besplatan. Sve festivalske večeri počinju u 21 sat. Izvođače će pratiti odličan festivalski orkestar kao i prateći vokali, dok je voditeljski par onaj dobro nam znani – Lena Stojiljković i Borna Šmer.
Ulaznice za festivalske večeri u Bakru, Rijeci i Opatiji su u prodaji i još ih ima i to u sustavu www.mojekarte.hr te na njihovim prodajnim mjestima (Dallas Music Shop Rijeka, Foto Revija Rijeka, Festival Opatija, Petrol benzinske postaje).
Ulaznice za festivalsku večer u Bakru mogu se kupiti po cijeni od 15,00 eura, ulaznice za riječku festivalsku večer mogu se kupiti po cijeni od 17,00 eur u pretprodaji (na ulazu na sam festivalski dan cijena ulaznice će biti 20,00 €), a cijena od 17,00 eura za ulaznicu iznosi i za festivalsku večer u Opatiji.
Prema svemu bit će to još jedan odličan MIK, nemojte ga propustiti i osigurajte svoje ulaznice na vrijeme.
Još jednu sjajnu mikovsku godinu pomažu: Primorsko goranska županija, Istarska županija – Regione Istriana Upravni odjel za kulturu i zavičajnost – Assessorato cultura e territorialità, Grad Rijeka, Grad Bakar, Grad Opatija, Grad Kastav, Grad Krk, Općina Malinska-Dubašnica, Općina Punat, Općina Marčana, Općina Barban, Općina Svetvinčenat, Općina Ližnjan, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Grada Rijeke, HDS Zamp, Netcom, Barocco caffe, Tiskara Šuljić, Migross, Art stvaraonica i Coton Decor.
Program okuplja važna imena hrvatske gastronomske scene uz provjerene kuharske majstore EGCI-ja. Teme ciklusa su valorizacija lokalnih namirnica i mikrolokacija, umjetnost sljubljivanja hrane i pića, održivost te kreativnost u kuhinji. Edukacije će se održavati tijekom listopada i studenoga 2025.
Od 6. do 8. studenog Giardini u Puli postaju središnje mjesto jesenske zabave – stiže nam omiljena manifestacija Martinje u Puli tijekom kojega posjetitelje očekuje bogat program ispunjen vinom, glazbom i vrhunskom hranom.
Projekt je interdisciplinarno kulturno-antropološko istraživanje i participativni rad u zajednici, a fokus je na ulozi žena u brodogradilištu Uljanik te njihovu doprinosu društvenom, kulturnom i urbanom razvoju Pule.
"Predviđa se mogućnost uvođenja nagrada za osobe koje prijavljuju protuzakonito odbacivanje otpada, bilo u prirodi ili pored spremnika, kao i uvođenje video nadzora na lokacijama na kojima se može očekivati nepropisno odbacivanje otpada, kao i zapošljavanje većeg broja komunalnih redara"
Interes je rastao iz sata u sat. „Prvotno smo dogovorili po jednu izvedbu u Puli i Opatiji. U Opatiji je prva planula pa su tražene još dvije, potom se rasprodao termin u Puli pa smo dodali i tamo još jedan. Na kraju smo stali na pet, jer šesta u jednom danu ne dolazi u obzir“, navodi Rabar.
Građani i gosti Poreča Novu 2027. godinu će dočekati uz nastup Tonya Cetinskog, dok će 31. prosinca natupiti i Kids from the Sky te popularna Miach. Osim njih, tijekom Adventa Poreč očekuju se i nastupi Maje Šuput, Alena Vitasovića, Nene Belana, Željka Bebeka, grupe Adastra, Tomislava Bralića...
Kako društvene mreže pretvoriti iz obaveze u stvarni poslovni alat koji donosi klijente, suradnje i prodaju? O tim i brojnim drugim pitanjima u četvrtak 6. studenoga u 18 i 30 sati, govorit će Valentina Babić.
Program je namijenjen sadašnjim i budućim zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova u Istarskoj županiji koji žele steći stručna znanja i vještine za obavljanje poslova sigurnosti i civilne zaštite u školama.
Projektom se promiče i razvija održivi turizma, pri čemu je ključna aktivnost upravo sadnja novih stabala. To, naime, izravno doprinosi smanjenju ugljičnog otiska nastalog turističkim aktivnostima.
Feijoa ime nosi po botaničaru Joãou da Silvi Feijó koji je, prema legendi, bio smrtno zaljubljen u jednu djevojku koja mu je rekla da će biti njegova ako joj donese voće koje ima okus na guavu, kiwi, šumsku jagodu, ananas, bananu i mentu u jednom.
Izložba gljiva pravo je mjesto za sve koji žele proširiti svoje znanje, ali i uživati u ugodnom jesenskom ozračju Pazina. Bit će to ujedno prilika da se otkrije kojim sve vrstama gljiva obiluje istarsko područje, kako razlikovati jestive od otrovnih, ali i dobiti pokoji kulinarski savjet...