Uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, zbor Roženice iz Pazina realizirao je uspješno gostovanje u Beču od 11. do 13. srpnja 2025. godine.
Prvog dana boravka članovi zbora posjetili su impresivni dvorac i parkove Schönbrunn, uživajući u bogatoj povijesti i prelijepim vrtovima ovog kulturnog bisera. Drugog dana imali su priliku razgledati Beč uz stručnog vodiča, a potom su iskoristili dosta slobodnog vremena za samostalno istraživanje grada.
Tijekom razgleda Beča zboraši su upoznali lokaciju Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču (Universitat für Musik und darstellende Kunst Wien) gdje studira njihov kolega Luka Krulčić, na kojeg su izuzetno ponosni.
Osim Sveučilišta, članovi Roženica su posjetili mnoge druge znamenitosti poput Katedrale Svetog Stjepana, Bečke državne opere, Hundertwasserove kuće, palače Hofburg princeze Sissi i Dvorca Belvedere.
Vrhunac gostovanja zbora Roženice u Beču bila je nedjeljna izvedba hrvatske mise i prigodnih sakralnih pjesama na hrvatskom jeziku u crkvi Kirche am Hof, koju je zbor, pod vodstvom maestre Ines Kovačić Drndić, izveo pred više od 500 vjernika.
Mješoviti zbor Roženice
Misu je predvodio fra Josip Koren, voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču. Izvedbe zbora tijekom mise duboko su ganule sve prisutne te dodatno učvrstile povezanost zbora Roženice s hrvatskom zajednicom u Beču koja se svojim sudjelovanjem u sakralnim pjesmama aktivno uključila u stvaranje emotivnog i zajedničkog doživljaja.
Zbor Roženice ove godine slavi 46 godina kontinuiranog rada a trenutno okuplja preko 40 članova različitih generacija. Poznat je po vrlo širokom rasponu repertoara što su članovi zbora dokazali nedavnim velikim i uspješnim koncertom zabavne glazbe „Vjeruj u ljubav“ u Rovinju u sklopu Rovinj Summer Music Festivala, održanim prije samo tjedan dana.
Ovaj vikend pak oduševili su publiku sakralnim programom u prepunoj crkvi u Beču. Nakon intenzivnog razdoblja, zbor ide na zasluženu ljetnu pauzu, a ponovno će se okupiti početkom rujna kako bi započeli pripreme za nove, zanimljive projekte planirane za jesen i zimu.
Chef Matija Bogdan, ovogodišnji laureat izbora Dobri restorani, s polaznicima je demonstrirao suvremene pristupe pripremi i servisiranju kozletine te potvrdio da namirnica nosi autentičnost, teksturu i prostor za kreativnost koji traži moderna kuhinja.
„Ponosni smo što su Valamarovi kampovi i ove godine proglašeni najboljima u Hrvatskoj. Ova priznanja potvrda su izvrsnosti te kontinuiranog ulaganja u razvoj kamping segmenta i podizanje kvalitete usluge”, izjavio je Bruno Radoš, direktor operacija za kampove u Valamaru.
U sklopu programa, posjetitelji će imati priliku upoznati Vodnjanske štorijice, zbirku autentičnih priča koje čuvaju identitet grada i njegovih stanovnika, te uživati u okusima tradicionalne Torte de mandole, kao i u vrhunskim vodnjanskim vinima i maslinovim uljima – ponosu istarske eno-gastro ponud
Izmjenama pravilnika će se korištenje mobitela u osnovnim školama, osim na nastavi, zabraniti i tijekom odmora, uz iznimke korištenja u edukativne svrhe ili zbog zdravstvenih potreba!
Riječ je o jedinstvenom festivalu sjeverozapadne Istre s gurmanskom ponudom 20 - ak jela inspiriranih morem, zemljom i tradicijom uz široki izbor vina i craft piva lokalnih proizvođača.
Centar za inkluziju i podršku u zajednici je ustanova koja pruža podršku osobama s intelektualnim teškoćama te je ovo bila prilika da se korisnicima u Škropetima predstavi uloga policajca u zajednici u smislu da su upravo policajci ti kojima se osoba može obratiti za pomoć.
Gospođa Erminija Ribarić iz Višnjana, koja je preživjela koncentracijski logor u Puli, odgojila šestero djece i cijeli život provela radeći i brinući o obitelji, proslavila je svoj 105. rođendan – a prema svemu sudeći, mogla bi biti i najstarija živuća Istrijanka.
Za razliku od klasičnih koncerata, ovdje nije bilo kompozicije ni partiture. Zvuk je nastajao spontano, u dijalogu između organizma i okoline. Biljke su, umjesto objekta promatranja, postale aktivne sudionice umjetničkog procesa, a publika suizvođač.
“Leonardo Da Vinci” jedan je od najsuvremenijih brodova svoje vrste u svijetu. Dug je 121,5 metara, širok 22,4 metra, a opremljen je za izvođenje zahtjevnih podmorskih radova, uključujući polaganje komunikacijskih kabela na velikim dubinama.
Filip Klanfar i David Petrinjak osvojili su ukupno pet medalja u zahtjevnim kategorijama pripreme glavnih jela od peradi, govedine, morskih plodova i veganskog jela.