Valentinovo, poznato i kao Dan zaljubljenih, obilježava se 14. veljače diljem svijeta kao dan posvećen ljubavi i romantici.
Parovi ga tradicionalno slave razmjenom poklona, cvijeća i romantičnih gesta, dok ugostiteljski objekti, trgovine i organizatori događanja bilježe pojačanu potražnju za posebnim ponudama.
Iako je komercijalizacija sve prisutnija, mnogi ga i dalje doživljavaju kao priliku za izražavanje ljubavi i pažnje prema voljenima. Stoga smo i mi odlučili prošetati Pulom i Rovinjom te saznati - što Istrijani i Istrijanke o njemu misle i što će kupiti boljim polovicama.
Prva Puležanka na koju smo naišli rekla je da neće ništa kupovati jer je sve preskupo. "Mislim da nije ni potrebno! Dugo smo u braku i poklonit ćemo si ponekad neku sitnicu, ali ne na Valentinovo".
Slučajni prolaznik iz Pazina kaže kako supruzi mora kupiti barem nešto, a vjerojatno će to biti cvijeće i čokolada. "A nije mi problem, ja to volim!", rekao nam je.
Foto: IstraIN
Mlada Puležanka kaže da ne slavi Dan zaljubljenih, no možda je dobro da ima određenih događanja ususret ovom danu. "U ovom zimskom periodu Valentinovo je dobar povod za poneki koncert ili izložbu, no ništa više od toga!".
Mario iz Rovinja rekao nam je da ne voli previše Valentinovo, ali ženi svake godine nešto pokloni. "Uvijek se sjetim pa svojoj dragoj uzmem neku sitnicu, makar samo i čokoladu", priznaje Mario.
Sara iz Pazina kaže kako ne slavi Valentinovo. "Meni je Valentinovo svaki dan. Ako već moram birati, mislim da će biti neka večera ili sitnica kao znak pažnje", ističe Sara.
"Neću kupiti poklon dečku! Mislim da bismo si trebali kupovati poklone ne samo za Valentinovo, nego i druge dane", kaže nam anonimna prolaznica u Puli.
Petra iz Čabrunići kaže kako misli da je Valentinovo samo jedan marketinški trik. "Ja ne kupujem ništa na taj dan. Mi se volimo svaki dan, Valentinovo je meni bez veze", rekla nam je posljednja sugovornica.
Iako su odgovori Istrijana i Istrijanki poprilično šaroliki, jedno je sigurno - ljubav treba slaviti, a ovog petka brojni će se na ljubavi i obogatiti.
Ovakvi natpisi nisu novost u europskim destinacijama. Posljednjih godina zabilježeni su diljem Italije i Španjolske, gdje su postali vizualni simbol sve češćeg antiturističkog sentimenta.
„Poreč je grad koji raste, ali pritom ostaje socijalno osjetljiv i orijentiran na sve generacije. IDS u Poreču godinama djeluje kao pokretač razvojnih inicijativa koje u središte stavljaju kvalitetu života svih građana, a posebno naših sugrađana treće životne dobi"
Policijska uprava istarska provodit će pojačane aktivnosti u koje će se uključiti maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika te će se u funkciju staviti svi raspoloživi uređaji i oprema za nadzor i kontrolu prometa, a sve kako bi se promet na svim cestovnim pravcima odvijao bez poteškoća.
U Istri, Primorju i Dalmaciji na današnji se dan najčešće jedu morska riba i plodovi mora, a u kontinentalnome dijelu Hrvatske, grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira, tijesto s orasima i makom te riba i to najčešće šaran i štuka.
Donosimo priču o iznimnoj ženi koja je kod Rovinja izgradila imanje 'Sissiland' kako bi lokalnom stanovništvu pružila drugačiji doživljaj opuštanja - uz dva prekrasna konja usred netaknute prirode.
Kralj vrhova top lista i vlasnik pjesama s više od 14 milijardi pregleda kao što su „Are You With Me“, „Where Are You Now“, „Reality“, „Questions“ i „Back To You“ otvorit će ljeto na glavnoj pozornici u magičnom istarskom pejzažu.
Hemofilija spada u skupinu bolesti karakteriziranih smanjenom sposobnosti koagulacije krvi. Radi se o, najčešće nasljednom poremećaju (prenosi ga majka na potomstvo) dok je jedna trećina slučajeva posljedica novonastale mutacije gena potrebnih za sintezu faktora koagulacije.
Digitalna agencija Markething stoji iza razvoja revolucionarnog digitalnog poslovnog modela To Do in Istria, prve destinacijske booking platforme u Hrvatskoj koja nudi direktnu rezervaciju verificiranih tura, atrakcija i aktivnosti na području Istre.
Svoja vrata otvara Muzej Grada Rovinja, priprema se sajam Naturafest, najavljen je razgled grada Feel the breeze of Rovinj, a za Uskrs se priprema bogati glazbeni i gastro program.
Kroz zanimljive vođene ture i pokazne analize, znanstvenici Instituta približili su posjetiteljima svoj svakodnevni rad i aktivnosti, suvremene tehnologije koje koriste te brojne projekte na kojima rade.