
NESREĆA U PULI: Vlak naletio na automobil u Šijani
Riječ je o vlaku koji je prometovao na liniji iz Pule do Lupoglava.
22:06Prije 4 h21.04.2025
Kuharica Najbolji recepti za „drugi dan“ nastala je kao rezultat zajedničkog truda Općine Medulin i Zelene Istre, a donosi recepte za jela koja nastaju od ostataka kuhanih obroka, starog kruha te voća i povrća koje više nije najsvježije, ali je daleko od otpada.
Općina Medulin je u 2024. godini na Javni poziv za sufinanciranje izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva (JP ZO-4/2024), objavljen od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti, prijavila projekt ukupnog iznosa 9.872,00 eur s PDV-om, za koji je odobrena maksimalna stopa sufinanciranja od 40%, odnosno odobreno je 3.948,80 eura.
U sklopu projekta, u suradnji s udrugom Zelena Istra, do sada su provedene dvije aktivnosti, od kojih je jedna organizacija Eko dana Općine Medulin, koji je održan 12. travnja na igralištu Štraminjoni, kod ribarskog mola u Medulinu, na kojemu su posjetitelji imali prilike vidjeti i doživjeti da održivost može biti zabavna.
Druga provedena aktivnost je izrada edukativne kuharice recepata s ciljem smanjenja bacanja hrane i poticanja kreativnog korištenja ostataka u kuhinji.
Kuharica Najbolji recepti za „drugi dan“ nastala je kao rezultat zajedničkog truda Općine Medulin i Zelene Istre, a donosi recepte za jela koja nastaju od ostataka kuhanih obroka, starog kruha te voća i povrća koje više nije najsvježije, ali je daleko od otpada. Kuharica je svojevrsna zbirka jednostavnih recepata koja pokazuje da hrana može imati i drugi život, uz malo kreativnosti i mudrosti.
S uputama o tome kako smanjiti otpad od hrane, u kuharici se nalaze recepti za fino predjelo, ukusno glavno jelo i slastan desert.
Općina Medulin ovim putem poziva sve ekološki osviještene i one koji to žele postati, na preuzimanje knjižice Najbolji recepti za „drugi dan“ – kuhajte bez otpada. Tiskana knjižica se može preuzeti na porti Općine Medulin u uredovno radno vrijeme (ponedjeljak, srijeda, petak 09:00 – 12:00 h te utorak 15:00 – 17:00 h).
U digitalnom obliku kuharicu se može preuzeti na web stranici Općine Medulin, u kategoriji O Općini / Publikacije ovdje. Preuzmite kuharicu i kuhajte bez otpada od hrane!
Ovom je manifestacijom nekadašnja gastronomska manifestacija Šetimane fritaja središnje Istre poprimila novo ruho, a obogaćena je raznovrsnim proljetnim jelima pripremljenima od sezonskih namirnica.
17:23Prije 9 h21.04.2025
Od svih uvezenih vozila provjerenih putem carVerticala u 2024. godini, 29,3% bilo je uvezeno iz Njemačke, 15,7% iz Francuske, 14,8% iz Belgije, 11,3% iz Italije i 6,9% iz Slovenije.
17:00Prije 9 h21.04.2025
Osim glazbenog dijela, posjetitelji su uživali u bogatoj gastronomskoj ponudi i 4. Skupu Natprirodnih vinara Istre.
14:24Prije 12 h21.04.2025
Leidi već 13 godina koristi reciklirane materijale, a na ovom brodu primijenjeno je čak 250 kvadrata sendvič materijala od PET boca.
13:34Prije 13 h21.04.2025
Ove nedjelje su javnosti predstavljeni dovršeni radovi i planovi za daljnje uređenje rive u Poreču.
12:29Prije 14 h21.04.2025
Maksimum aktivnosti ove se godine događa u noći s ponedjeljka na utorak. Opažači s tamnih lokacija imat će prigodu vidjeti 15-25 meteora na sat, aktivnost je nešto viša nakon ponoći.
11:20Prije 15 h21.04.2025
Ulazak u konobe moguć je isključivo uz kupnju službene vinske čaše. Na dan manifestacije ulaznice je moguće kupiti isključivo na prodajnim mjestima u Gračišću, i to isključivo gotovinom.
08:37Prije 18 h21.04.2025
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
16:03Prije 1 d20.04.2025