NJEGUJETE LI TRADICIJU? Uskršnji običaji u Istri oživljavaju se i danas
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
TZ Istarske županije
20 Travanj 2025 I 16:03
TZ Istarske županije
Uskršnje razdoblje u Istri obilježeno je tradicionalnim običajima, koji se i danas oživljavaju kako bi se očuvala nematerijalna baština Istre.
U Istri postoji tradicija ukrašavanja jaja, odnosno pisanica koje simboliziraju život, a često se koriste prirodne boje u bojanju jaja. Pisanice su povezane i s jednom tradicijskom igrom, gdje se najčešće djeca natječu čije će jaje ostati cijelo prilikom lupanja jaje o jaje, a naziva se tucanje jaja.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
09:58Prije 186 d19.04.2025
Pinca je tradicionalni slatki kruh s grožđicama i glavna je zvijezda istarskog stola za Uskrs, a poslužuje se za vrijeme doručka. Delicija je to koja je većinom okruglog oblika sa znakom križa na sredini, a tradicionalno se ukrašavala lišćem maslina.
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
Uskršnji ručak je također bogat, a najčešće uključuje mesne delicije poput janjetine ispod peke kombinirane s krumpirom te istarskim vinima poput malvazije ili terana.
Uskrs je tradicionalno blagdan koji okuplja obitelj, a što je ljepše od dana provedenog s vašim najbližima?
Pridružite se na vođenim meditacijama i vježbama disanja koje organizira Mohanji Hrvatska – susretima posvećenima opuštanju, unutarnjoj ravnoteži i obnovi energije.
Danas se oko Zemlje prema Ruskim i Američkim vojnim bazama podataka nalazi bezmalo pedeset tisuća (50.000) objekata većih od loptice za stolni tenis. Ubrzana lansiranja „internet konstelacija satelita” taj će broj u svega nekoliko narednih godna povećati na dvjestotinajk tisuća.
Saborska zastupnica i gradska vijećnica Dušica Radojčić dala je podršku prosvjednicima, poručivši da građani s pravom traže rješenje za nesnosan smrad s Kaštijuna.
Pučko otvoreno učilište Labin – Kino Labin poziva udruge, umjetničke organizacije i institucije da se prijave za preuzimanje 60 rabljеnih kino sjedala. Prijave se zaprimaju isključivo elektroničkim putem, a preuzimanje mora biti obavljeno do 24. listopada 2025.
Dok su građani ispred Komunalne palače bacanjem smeća prosvjedovali zbog Kaštijuna, unutra je u isto vrijeme trajala sjednica Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo upravo o tom problemu.
Dom hrvatskih branitelja u Puli ovog će četvrtka, 23. listopada, postati središte kreativnosti i boja – održava se treći Jesenski Handmade Butik, događaj koji okuplja brojne umjetnike i zaljubljenike u rukotvorine te donosi 13 sati stvaralačke čarolije uz besplatan ulaz.
Kao prvi projekt koji objedinjuje cijelu regiju kroz suradnju hotela, vila i wedding profesionalaca, event donosi novu poslovnu i kreativnu platformu koja povezuje industriju vjenčanja te pozicionira Istru na europskoj mapi prestižnih destinacija
Radni dan 49-godišnjeg Davora počinje u pola pet ujutro, a nakon posla u struci, vraća se na imanje gdje svakodnevno brine o životinjama i zemlji. Ljubav prema poljoprivredi naslijedio je od oca koji je osnovao OPG 2003., a i ranije generacije njegove obitelji bile su stočari.
Ovaj skup predstavlja važan korak u afirmaciji i jačanju svijesti o važnosti očuvanja geološke i paleontološke baštine Hrvatske, posebice na području Istre i otočja Brijuna te potiče daljnju suradnju između znanstvene zajednice, upravljača zaštićenim područjima i šire javnosti.
Sudionici obilaska su uz stručno vodstvo upoznali bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te važnost očuvanja vlažnih staništa, a događaj je dio međunarodnog projekta GREW koji promiče održivo upravljanje močvarnim područjima.
Uz premijeru mladog ulja, posjetitelji će imati priliku pratiti nastupe vodećih imena domaće gastro scene, poput Davida Skoka, koji će pripremati svoja remek-djela s najboljim uljima izlagača.