NJEGUJETE LI TRADICIJU? Uskršnji običaji u Istri oživljavaju se i danas
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
TZ Istarske županije
20 Travanj 2025 I 16:03
TZ Istarske županije
Uskršnje razdoblje u Istri obilježeno je tradicionalnim običajima, koji se i danas oživljavaju kako bi se očuvala nematerijalna baština Istre.
U Istri postoji tradicija ukrašavanja jaja, odnosno pisanica koje simboliziraju život, a često se koriste prirodne boje u bojanju jaja. Pisanice su povezane i s jednom tradicijskom igrom, gdje se najčešće djeca natječu čije će jaje ostati cijelo prilikom lupanja jaje o jaje, a naziva se tucanje jaja.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
09:58Prije 33 d19.04.2025
Pinca je tradicionalni slatki kruh s grožđicama i glavna je zvijezda istarskog stola za Uskrs, a poslužuje se za vrijeme doručka. Delicija je to koja je većinom okruglog oblika sa znakom križa na sredini, a tradicionalno se ukrašavala lišćem maslina.
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
Uskršnji ručak je također bogat, a najčešće uključuje mesne delicije poput janjetine ispod peke kombinirane s krumpirom te istarskim vinima poput malvazije ili terana.
Uskrs je tradicionalno blagdan koji okuplja obitelj, a što je ljepše od dana provedenog s vašim najbližima?
Među više od 200 sudionika iz cijele Hrvatske, upravo su pulska djeca bila među najuspješnijima, a škola iz Istre već treću godinu zaredom potvrđuje da u njezinim klupama rastu istinski matematički talenti.
Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za ožujak 2025. iznosila je 2 014 eura, što je nominalno više za 2,5%, a realno za 2,1% u odnosu na veljaču 2025.
Organizatori malonogometne Zimske lige grada Rovinja i Sportakl Events odlučili su oživjeti Turnir pod lipama koji će se održati od 26. do 28. lipnja 2025. godine.
Danas bi imao 70 godina. Riječ je o istaknutom i nagrađivanom rovinjskom umjetniku koji od osamdesetih godina prošlog stoljeća igrao aktivnu ulogu u stvaranju kako istarske, tako i hrvatske suvremene likovne scene.
Vrhunac večeri bit će atraktivna modna revija koju potpisuju učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula u suradnji sa Strukovnom školom Pula.
Već 25 godina istarski vinari posljednje nedjelje u mjesecu otvaraju svoje podrume za vinoljupce. Od ove godine posjetitelje Dana vinskih podruma očekuje i Vinska putovnica.
Prenoseći pelud s cvijeta na cvijet, omogućuju razmnožavanje biljaka, proizvodnju hrane i očuvanje bioraznolikosti. Njihova uloga nezamjenjiva je u prehrambenoj industriji, ali i u funkcioniranju čitavih ekosustava.