NJEGUJETE LI TRADICIJU? Uskršnji običaji u Istri oživljavaju se i danas
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
TZ Istarske županije
20 Travanj 2025 I 16:03
TZ Istarske županije
Uskršnje razdoblje u Istri obilježeno je tradicionalnim običajima, koji se i danas oživljavaju kako bi se očuvala nematerijalna baština Istre.
U Istri postoji tradicija ukrašavanja jaja, odnosno pisanica koje simboliziraju život, a često se koriste prirodne boje u bojanju jaja. Pisanice su povezane i s jednom tradicijskom igrom, gdje se najčešće djeca natječu čije će jaje ostati cijelo prilikom lupanja jaje o jaje, a naziva se tucanje jaja.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
09:58Prije 151 d19.04.2025
Pinca je tradicionalni slatki kruh s grožđicama i glavna je zvijezda istarskog stola za Uskrs, a poslužuje se za vrijeme doručka. Delicija je to koja je većinom okruglog oblika sa znakom križa na sredini, a tradicionalno se ukrašavala lišćem maslina.
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
Uskršnji ručak je također bogat, a najčešće uključuje mesne delicije poput janjetine ispod peke kombinirane s krumpirom te istarskim vinima poput malvazije ili terana.
Uskrs je tradicionalno blagdan koji okuplja obitelj, a što je ljepše od dana provedenog s vašim najbližima?
Pod sloganom „Jesen u Poreču 2025“, grad će ugostiti više od 40 kulturnih, sportskih, gastronomskih i zabavnih događanja, okupljajući domaću publiku i posjetitelje iz cijele Europe.
Vozila će se na većini dionica propuštati u smjeru odvijanja utrke ili preko same trase, no na pojedinim će dionicama biti otežano prometovanje i na nekoliko sati.
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.