NJEGUJETE LI TRADICIJU? Uskršnji običaji u Istri oživljavaju se i danas
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
TZ Istarske županije
20 Travanj 2025 I 16:03
TZ Istarske županije
Uskršnje razdoblje u Istri obilježeno je tradicionalnim običajima, koji se i danas oživljavaju kako bi se očuvala nematerijalna baština Istre.
U Istri postoji tradicija ukrašavanja jaja, odnosno pisanica koje simboliziraju život, a često se koriste prirodne boje u bojanju jaja. Pisanice su povezane i s jednom tradicijskom igrom, gdje se najčešće djeca natječu čije će jaje ostati cijelo prilikom lupanja jaje o jaje, a naziva se tucanje jaja.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
09:58Prije 1 d19.04.2025
Pinca je tradicionalni slatki kruh s grožđicama i glavna je zvijezda istarskog stola za Uskrs, a poslužuje se za vrijeme doručka. Delicija je to koja je većinom okruglog oblika sa znakom križa na sredini, a tradicionalno se ukrašavala lišćem maslina.
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
Uskršnji ručak je također bogat, a najčešće uključuje mesne delicije poput janjetine ispod peke kombinirane s krumpirom te istarskim vinima poput malvazije ili terana.
Uskrs je tradicionalno blagdan koji okuplja obitelj, a što je ljepše od dana provedenog s vašim najbližima?
Osim uskršnjeg programa, u kaštelu možete odigrati nezaobilaznu Escape Castle igru, posjetiti multimedijalnu izložbu, vrijednu zbirku oružja Ferlin i to sve po promotivnim cijenama ulaznica koje možete pronaći na službenoj stranici grimanicastle.com, a koje traju do lipnja.
Pozivaju se građani da i dalje odvojeno sakupljaju otpadni tekstil i obuću te da koriste uslugu reciklažnog dvorišta i budećeg mobilnog reciklažnog dvorišta gdje otpad mogu predati bez naknade.
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
Radionica je namijenjena za odrasle i studente koji su spremni učiniti prve korake u investiranju, studentima koji žele steći osnovna znanja o financijskom obrazovanju i naučiti kako izbjeći sve češće financijske prijevare.
Sve je posjetitelje dočekao bogat kulturni, gastro i zabavni program u organizaciji Turističke zajednice grada Rovinja-Rovigno kao uvertira u glavnu turističku sezonu.
Osim u odličnoj glazbi, gosti Blueskrsa moći će uživat i u prigodnoj gastronomskoj ponudi – pršutom, špaletom, sirom, burritosima te uskršnjom maneštrom chefa Jacksa Meksa
BLOND:ISH je poznata po svojoj predanosti održivosti i ekološkim inicijativama. Godine 2018. pokrenula je inicijativu Bye Bye Plastic, s ciljem eliminacije jednokratne plastike iz glazbene industrije.
Uskršnja tradicija bojanja jaja vrlo je stara te je svake godine nezaobilazna u mnogim kućanstvima diljem svijeta koja slave Uskrs. No, znate li koje se značenje krije iza određenih boja kojima bojimo pisanice?
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.