NJEGUJETE LI TRADICIJU? Uskršnji običaji u Istri oživljavaju se i danas

Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.

TZ Istarske županije

20 Travanj 2025 I 16:03

NJEGUJETE LI TRADICIJU? Uskršnji običaji u Istri oživljavaju se i danas
TZ Istarske županije

Uskršnje razdoblje u Istri obilježeno je tradicionalnim običajima, koji se i danas oživljavaju kako bi se očuvala nematerijalna baština Istre.

U Istri postoji tradicija ukrašavanja jaja, odnosno pisanica koje simboliziraju život, a često se koriste prirodne boje u bojanju jaja. Pisanice su povezane i s jednom tradicijskom igrom, gdje se najčešće djeca natječu čije će jaje ostati cijelo prilikom lupanja jaje o jaje, a naziva se tucanje jaja.

Pinca je tradicionalni slatki kruh s grožđicama i glavna je zvijezda istarskog stola za Uskrs, a poslužuje se za vrijeme doručka. Delicija je to koja je većinom okruglog oblika sa znakom križa na sredini, a tradicionalno se ukrašavala lišćem maslina.

Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.

Uskršnji ručak je također bogat, a najčešće uključuje mesne delicije poput janjetine ispod peke kombinirane s krumpirom te istarskim vinima poput malvazije ili terana.

Uskrs je tradicionalno blagdan koji okuplja obitelj, a što je ljepše od dana provedenog s vašim najbližima?

Sretan Vam i veseo Uskrs!