SVJETSKI JE DAN PČELA Kreće vrcanje, evo kakva je situacija u Istri
Jeste li znali da medonosne pčele proizvode med već 150 milijuna godina i jedini su kukci koji proizvode hranu koju jedu ljudi?
06:15Prije 155 d20.05.2025
Udruga Nektar, koja okuplja pedesetak pčelara s područja Istre, već je razvila urbane pčelinjake u Poreču, a uz Rovinj, takav projekt postoji i u Labinu.
U prekrasnom ambijentu novog rovinjskog urbanog pčelinjaka, o kojemu smo pisali ovdje, predsjednik Udruge pčelara Nektar iz Poreča, Ivan Kovač, otkrio je fascinantne činjenice o životu pčela i njihovoj iznimnoj važnosti za prirodu – i čovjeka.
Kroz razgovor za naš portal, otkrio je kako pčele, premda kratkog životnog vijeka, ostvaruju golem doprinos zajednici.
Jeste li znali da medonosne pčele proizvode med već 150 milijuna godina i jedini su kukci koji proizvode hranu koju jedu ljudi?
06:15Prije 155 d20.05.2025
„Jedna pčela u svom životu, koji traje svega 20 do 30 dana, proizvede tek pola male žličice meda – otprilike deset kapi. No kada u košnici imate 50, 60, pa i 70 tisuća tih vrijednih radnica, to postaje jedan pravi biološki stroj nevjerojatne učinkovitosti“, kaže Kovač.
„Ako je sezona dobra, ako priroda i cvijetovi daju dovoljno nektara, iz jedne košnice možemo izvrcati i do 20–30 kilograma meda. Ovdje u Rovinju, s ovog pčelinjaka, očekujemo ukupno 50 do 70 kilograma, koji će – nadamo se – završiti u rukama najmlađih i najstarijih sugrađana. Posebno nam je drago ako dio meda završi i u rovinjskom domu za starije“, ističe Kovač.
Poseban naglasak stavlja na edukaciju mladih generacija, što je, kaže, jednako važno kao i proizvodnja meda. Upravo zato je susret s mališanima iz Dječjeg vrtića bio srce događanja.
„Lijepo je vidjeti djecu ovdje. Želimo da ovaj prostor postane živo učilište u prirodi – za djecu iz vrtića, osnovnih i srednjih škola. Svi bi trebali učiti o pčelama, jer bez njih nema ni prirodne ravnoteže“, poručuje Kovač.
Udruga Nektar, koja okuplja pedesetak pčelara s područja Istre, već je razvila urbane pčelinjake u Poreču, a uz Rovinj, takav projekt postoji i u Labinu. Rovinj je u sklopu udruge organiziran kroz jednu od pet lokalnih sekcija, a lokalni pčelari iz Rovinja preuzimaju brigu o pčelinjaku.
Na pitanje nedostaje li pčelara u Istri, Kovač odgovara oprezno: „Imamo mi pčelara, ali da ima više meda – možda bi bilo i više pčelara. U posljednje vrijeme, nažalost, prirodni uvjeti sve su nepovoljniji. Nadamo se da će nam barem Bagrem ove godine biti izdašan i donijeti više meda.“
Na kraju razgovora, Kovač upućuje pčelarski pozdrav svim građanima Rovinja: „Medno – i sretno neka pčele lete Rovinjem!“.
Dom hrvatskih branitelja u Puli ovog će četvrtka, 23. listopada, postati središte kreativnosti i boja – održava se treći Jesenski Handmade Butik, događaj koji okuplja brojne umjetnike i zaljubljenike u rukotvorine te donosi 13 sati stvaralačke čarolije uz besplatan ulaz.
17:18Prije 6 h22.10.2025
Kao prvi projekt koji objedinjuje cijelu regiju kroz suradnju hotela, vila i wedding profesionalaca, event donosi novu poslovnu i kreativnu platformu koja povezuje industriju vjenčanja te pozicionira Istru na europskoj mapi prestižnih destinacija
15:28Prije 8 h22.10.2025
U srcu Londona održana je dobrotvorna aukcija na kojoj je za pulski Dnevni centar za rehabilitaciju prikupljeno više od 15 tisuća funti!
14:32Prije 9 h22.10.2025
Radni dan 49-godišnjeg Davora počinje u pola pet ujutro, a nakon posla u struci, vraća se na imanje gdje svakodnevno brine o životinjama i zemlji. Ljubav prema poljoprivredi naslijedio je od oca koji je osnovao OPG 2003., a i ranije generacije njegove obitelji bile su stočari.
20:28Prije 1 d21.10.2025
Ovaj skup predstavlja važan korak u afirmaciji i jačanju svijesti o važnosti očuvanja geološke i paleontološke baštine Hrvatske, posebice na području Istre i otočja Brijuna te potiče daljnju suradnju između znanstvene zajednice, upravljača zaštićenim područjima i šire javnosti.
17:50Prije 1 d21.10.2025
Sudionici obilaska su uz stručno vodstvo upoznali bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te važnost očuvanja vlažnih staništa, a događaj je dio međunarodnog projekta GREW koji promiče održivo upravljanje močvarnim područjima.
16:45Prije 1 d21.10.2025
Uz premijeru mladog ulja, posjetitelji će imati priliku pratiti nastupe vodećih imena domaće gastro scene, poput Davida Skoka, koji će pripremati svoja remek-djela s najboljim uljima izlagača.
14:31Prije 1 d21.10.2025