SVJETSKI JE DAN PČELA Kreće vrcanje, evo kakva je situacija u Istri
Jeste li znali da medonosne pčele proizvode med već 150 milijuna godina i jedini su kukci koji proizvode hranu koju jedu ljudi?
06:15Prije 2 d20.05.2025
Udruga Nektar, koja okuplja pedesetak pčelara s područja Istre, već je razvila urbane pčelinjake u Poreču, a uz Rovinj, takav projekt postoji i u Labinu.
U prekrasnom ambijentu novog rovinjskog urbanog pčelinjaka, o kojemu smo pisali ovdje, predsjednik Udruge pčelara Nektar iz Poreča, Ivan Kovač, otkrio je fascinantne činjenice o životu pčela i njihovoj iznimnoj važnosti za prirodu – i čovjeka.
Kroz razgovor za naš portal, otkrio je kako pčele, premda kratkog životnog vijeka, ostvaruju golem doprinos zajednici.
Jeste li znali da medonosne pčele proizvode med već 150 milijuna godina i jedini su kukci koji proizvode hranu koju jedu ljudi?
06:15Prije 2 d20.05.2025
„Jedna pčela u svom životu, koji traje svega 20 do 30 dana, proizvede tek pola male žličice meda – otprilike deset kapi. No kada u košnici imate 50, 60, pa i 70 tisuća tih vrijednih radnica, to postaje jedan pravi biološki stroj nevjerojatne učinkovitosti“, kaže Kovač.
„Ako je sezona dobra, ako priroda i cvijetovi daju dovoljno nektara, iz jedne košnice možemo izvrcati i do 20–30 kilograma meda. Ovdje u Rovinju, s ovog pčelinjaka, očekujemo ukupno 50 do 70 kilograma, koji će – nadamo se – završiti u rukama najmlađih i najstarijih sugrađana. Posebno nam je drago ako dio meda završi i u rovinjskom domu za starije“, ističe Kovač.
Poseban naglasak stavlja na edukaciju mladih generacija, što je, kaže, jednako važno kao i proizvodnja meda. Upravo zato je susret s mališanima iz Dječjeg vrtića bio srce događanja.
„Lijepo je vidjeti djecu ovdje. Želimo da ovaj prostor postane živo učilište u prirodi – za djecu iz vrtića, osnovnih i srednjih škola. Svi bi trebali učiti o pčelama, jer bez njih nema ni prirodne ravnoteže“, poručuje Kovač.
Udruga Nektar, koja okuplja pedesetak pčelara s područja Istre, već je razvila urbane pčelinjake u Poreču, a uz Rovinj, takav projekt postoji i u Labinu. Rovinj je u sklopu udruge organiziran kroz jednu od pet lokalnih sekcija, a lokalni pčelari iz Rovinja preuzimaju brigu o pčelinjaku.
Na pitanje nedostaje li pčelara u Istri, Kovač odgovara oprezno: „Imamo mi pčelara, ali da ima više meda – možda bi bilo i više pčelara. U posljednje vrijeme, nažalost, prirodni uvjeti sve su nepovoljniji. Nadamo se da će nam barem Bagrem ove godine biti izdašan i donijeti više meda.“
Na kraju razgovora, Kovač upućuje pčelarski pozdrav svim građanima Rovinja: „Medno – i sretno neka pčele lete Rovinjem!“.
Maslinovo ulje Punta Cissana, koje se danas proizvodi na tlu jedne od najvećih rimskih uljara, s pravom nosi epitet vrhunskog proizvoda.
09:36Prije 4 h22.05.2025
Danas bi imao 70 godina. Riječ je o istaknutom i nagrađivanom rovinjskom umjetniku koji od osamdesetih godina prošlog stoljeća igrao aktivnu ulogu u stvaranju kako istarske, tako i hrvatske suvremene likovne scene.
07:47Prije 6 h22.05.2025
Vrhunac večeri bit će atraktivna modna revija koju potpisuju učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula u suradnji sa Strukovnom školom Pula.
20:28Prije 17 h21.05.2025
Već 25 godina istarski vinari posljednje nedjelje u mjesecu otvaraju svoje podrume za vinoljupce. Od ove godine posjetitelje Dana vinskih podruma očekuje i Vinska putovnica.
18:00Prije 20 h21.05.2025
Na orguljama će biti Aleksandra Santin Golojka, a voditelj programa je Ronald Braus.
17:18Prije 20 h21.05.2025
Prenoseći pelud s cvijeta na cvijet, omogućuju razmnožavanje biljaka, proizvodnju hrane i očuvanje bioraznolikosti. Njihova uloga nezamjenjiva je u prehrambenoj industriji, ali i u funkcioniranju čitavih ekosustava.
22:10Prije 1 d20.05.2025
Trenirao je juniorsku momčad u kojoj su stasali kasnije uspješni nogometaši Sergio Machin iz Novigrada, Srećko Juričić, Zvjezdan Radin i drugi.
18:31Prije 1 d20.05.2025