Prema podacima sustava eVisitor, može se sa sigurnošću reći da je Istru od 18. do 21. travnja posjetilo čak 53 tisuće gostiju te je realizirano oko 218 tisuća noćenja, o čemu smo više pisali ovdje.
Od destinacija u Istri, najveću posjećenost zabilježio je Poreč s gotovo 39 tisuća gostiju, slijede ga Rovinj s 35 000 posjetitelja i Umag, u kojemu je boravilo 21,5 tisuća gostiju te Funtana, Medulin i Pula.
Ovakav početak ljeta snažan je poticaj za daljnji razvoj turizma u Poreču, koji ne samo da bilježi brojčani rast, već i pokazuje stabilnost ključnih tržišta te uspješno privlači nove goste u razdoblju izvan glavne sezone.
Ministarstvo turizma i sporta objavilo je kako je tijekom blagdana Poreč bio u top 5 najposjećenijih destinacija i to kao jedina destinacija iz Istre.
14:08Prije 249 d11.01.2025
Ovogodišnji uskrsni program u Poreču, održan na Trgu slobode, privukao je brojne građane i goste, ispunivši gradsko središte veseljem, mirisima tradicijskih delicija i brojnim sadržajima za djecu i obitelj.
Manifestaciju su zajednički organizirali Turistička zajednica grada Poreča i Grad Poreč, s ciljem očuvanja blagdanskih običaja i stvaranja tople, zajedničke atmosfere.
Program je započeo u subotu „Slatkim jutrom“, kada su učenici i mentori Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića posjetiteljima ponudili razne slastice – od klasičnih pinci, fritula i orahnjača, do modernijih varijacija s pistacijom i vanilijom.
Foto: Grad Poreč
Posebna atrakcija bila je čokoladna fontana, a najmlađi su uživali u brojnim radionicama i igrama – od ukrašavanja pisanica, tucanja jaja i oslikavanja lica, do druženja s veselim uskrsnim zecom koji je dijelio čokoladna jaja. Obiteljski duh dodatno je naglašen kroz popularne, tradicionalne društvene igre poput pičenja jaja.
Sajam domaćih proizvoda, koji se odvijao tijekom cijelog vikenda, predstavio je bogatu ponudu lokalnih proizvođača – od maslinova ulja, vina i meda do lavande i svježeg povrća. Vrhunac vikenda bio je tradicionalni uskrsni domjenak u nedjelju, uz besplatnu fritaju sa šparugama i špaletom, obojene pisanice i čašu vina, dok je glazbeni ugođaj upotpunio Big Band Pula.
Izvrsni turistički rezultati za uskrsni vikend
Uskrsni blagdani označili su i početak turističke sezone u Poreču, a ostvareni rezultati iznad su očekivanja. Tijekom produženog vikenda zabilježeno je značajno povećanje dolazaka i noćenja u odnosu na prethodne godine, pri čemu su većinu gostiju činili posjetitelji iz susjednih zemalja – ponajviše Njemačke, Italije, Austrije te Slovenije.
Porečke hotele, kampove i privatni smještaj ispunili su gosti željni proljetnog odmora, a blaga klima, bogat blagdanski program i kvaliteta usluge dodatno su doprinijeli pozitivnim dojmovima i zadovoljstvu turista.
Foto: Grad Poreč
U periodu od 18.4. do 21.4 realizirano je 9.000 dolazaka te više od 38.000 noćenja. Što se tiče emitivnih tržišta najviše noćenja ostvarili su Nijemci, na drugom su mjestu Talijani, na trećem Austrijanci, na četvrtom domaći gosti te na petom gosti iz Slovenije. Najviše je noćenja realizirano u hotelima, privatnom smještaju te kampovima.
Od početka godine do 21.4. realizirano je 67.000 dolazaka (ind 113) te 233.000 noćenja (ind 116). Glavna emitivna tržišta: Hrvatska, Austrija, Njemačka, Slovenija te Italija.
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
Posjetitelji će moći kušati razna riblja jela i morske specijalitete raspoređene u šest gastro zona, a tu su i štandovi s domaćim slasticama te vinski kutak s istarskim vinima i rakijama koji dopunjuju kulinarsko iskustvo.
Ovogodišnji susret okupio je kuhinjsko osoblje pulskih osnovnih škola koje je, uz podršku nutricionista iz Savjetovališta za prehranu NZZJZIŽ i školskih kuhara, pripremilo raznovrsne, ukusne i nutritivno uravnotežene marende.
FUŠ – Film u školi edukativan je projekt pokrenut 2009. godine kojemu je cilj približiti filmsku umjetnost djeci vrtićke i školske dobi te kod njih razvijati kulturu gledanja filmova.
Učenici Osnovne škole Šijana napravili su plakate koji na zanimljiv način prezentiraju različite faze života Ivana Vučetića, a njihovi radovi obogaćeni su sadržajima Muzeja policije.
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.