Austrijski magazin Istru predstavlja kao 'Poluotok sreće'
Kleine Zeitung najveći je austrijski regionalni dnevnik koji ima sjedište u Grazu i Klagenfurtu, a kao najveće regionalne novine u Austriji pokrivaju savezne pokrajine Štajersku i Korušku s Istočnim Tirolom. List ima oko 800.000 čitatelja.
Turistička zajednica Istarske županije
7 Lipanj 2025 I 22:05
IstraIN
U nedjeljnom izdanju magazina Kleine Zeitung Steiermark objavljen je članak novinarke Silvije Trippolt-Maderbacher pod naslovom "Istrien – Die Halbinsel der Seligen", u kojem autorica predstavlja svojih pet osobnih preporuka za autentično otkrivanje Istre.
U tekstu se Istra prikazuje kao regija u kojoj se kontinuirano investira u visoku kvalitetu, bez gubitka tradicionalne gostoljubivosti. Čitateljima se savjetuje posjet Šterni i njenoj jedinstvenoj „istarskoj pustinji“, rijetkom prirodnom fenomenu sličnom mjesečevoj površini.
Među gastronomskim preporukama ističu se riblji restoran MaDaLu između Novigrada i Poreča te moderna konoba Vorichi u Orihima kod Barbana, poznata po regionalnoj kuhinji i domaćinskom pristupu. Predstavljeno je i maslinovo ulje brenda Avistria koje proizvode supružnici iz Salzburga u Svetom Lovreču, s fokusom na autohtone istarske sorte.
Članak uključuje i filmski poznato selo Draguć, koje je služilo kao kulisa za brojne filmske produkcije, te opisuje atmosferično i mirno selo Žminj, kao simbol autentičnog života daleko od turističkih masa.
Reportaža završava preporukom autoričine knjige "Echt Istrien", u kojoj kroz pedeset osobnih priča donosi svoje viđenje Istre kao regije izvan standardnih turističkih staza.
Kleine Zeitung Steiermark
Magazin je tiskan u nakladi od 160.593 primjerka, a vrijednost ovog članka iznosi preko 37.000 eura.
Kleine Zeitung najveći je austrijski regionalni dnevnik koji ima sjedište u Grazu i Klagenfurtu, a kao najveće regionalne novine u Austriji pokrivaju savezne pokrajine Štajersku i Korušku s Istočnim Tirolom. List ima oko 800.000 čitatelja.
Program okuplja važna imena hrvatske gastronomske scene uz provjerene kuharske majstore EGCI-ja. Teme ciklusa su valorizacija lokalnih namirnica i mikrolokacija, umjetnost sljubljivanja hrane i pića, održivost te kreativnost u kuhinji. Edukacije će se održavati tijekom listopada i studenoga 2025.
Od 6. do 8. studenog Giardini u Puli postaju središnje mjesto jesenske zabave – stiže nam omiljena manifestacija Martinje u Puli tijekom kojega posjetitelje očekuje bogat program ispunjen vinom, glazbom i vrhunskom hranom.
Projekt je interdisciplinarno kulturno-antropološko istraživanje i participativni rad u zajednici, a fokus je na ulozi žena u brodogradilištu Uljanik te njihovu doprinosu društvenom, kulturnom i urbanom razvoju Pule.
"Predviđa se mogućnost uvođenja nagrada za osobe koje prijavljuju protuzakonito odbacivanje otpada, bilo u prirodi ili pored spremnika, kao i uvođenje video nadzora na lokacijama na kojima se može očekivati nepropisno odbacivanje otpada, kao i zapošljavanje većeg broja komunalnih redara"
Interes je rastao iz sata u sat. „Prvotno smo dogovorili po jednu izvedbu u Puli i Opatiji. U Opatiji je prva planula pa su tražene još dvije, potom se rasprodao termin u Puli pa smo dodali i tamo još jedan. Na kraju smo stali na pet, jer šesta u jednom danu ne dolazi u obzir“, navodi Rabar.
Građani i gosti Poreča Novu 2027. godinu će dočekati uz nastup Tonya Cetinskog, dok će 31. prosinca natupiti i Kids from the Sky te popularna Miach. Osim njih, tijekom Adventa Poreč očekuju se i nastupi Maje Šuput, Alena Vitasovića, Nene Belana, Željka Bebeka, grupe Adastra, Tomislava Bralića...
Kako društvene mreže pretvoriti iz obaveze u stvarni poslovni alat koji donosi klijente, suradnje i prodaju? O tim i brojnim drugim pitanjima u četvrtak 6. studenoga u 18 i 30 sati, govorit će Valentina Babić.
Program je namijenjen sadašnjim i budućim zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova u Istarskoj županiji koji žele steći stručna znanja i vještine za obavljanje poslova sigurnosti i civilne zaštite u školama.
Projektom se promiče i razvija održivi turizma, pri čemu je ključna aktivnost upravo sadnja novih stabala. To, naime, izravno doprinosi smanjenju ugljičnog otiska nastalog turističkim aktivnostima.
Feijoa ime nosi po botaničaru Joãou da Silvi Feijó koji je, prema legendi, bio smrtno zaljubljen u jednu djevojku koja mu je rekla da će biti njegova ako joj donese voće koje ima okus na guavu, kiwi, šumsku jagodu, ananas, bananu i mentu u jednom.
Izložba gljiva pravo je mjesto za sve koji žele proširiti svoje znanje, ali i uživati u ugodnom jesenskom ozračju Pazina. Bit će to ujedno prilika da se otkrije kojim sve vrstama gljiva obiluje istarsko područje, kako razlikovati jestive od otrovnih, ali i dobiti pokoji kulinarski savjet...