Pretprošlog vikenda u Balama se održao jedinstveni Festival starih zanata, o čemu smo pisali ovdje, a posjetitelji su mogli vidjeti i čuti zanimljivosti o tome kako se izrađuju zanimljivi predmeti, baš kao u staro doba.
Porazgovarali smo s troje izlagača i ljubitelja starih zanata, koji su svoje proizvode i rukotvorine predstavili u Balama.
Kristina Štefanac Lozančić dolazi iz Njemačke, podrijetlom iz Novske (Slavonija), a prezentirala je na svom kolovratu kako se nekada vuna prela. "Radim sa merino vunom. Radim klupka, bojam prirodnom bojom, a zatim se od dobivene vune rade pojasevi, trake, narukvice i slično", objašnjava Kristina.
Dodaje kako joj je za četiri metra potreban jedan dan posla.
"Prvi put sam ovdje u Balama i jako mi se sviđa. Odlično je! Atmosfera je fantastična, ljudi su dragi, zanima ih sve, vole pitati, a ja rado dijelim svoja znanja", kaže Kristina koja se tek godinu dana bavi predenjem i tkanjem.
"Dobila sam kolovrat na poklon i sve je išlo spontano. Na prvu djeluje komplicirano, ali stvarno je jednostavno i zanimljivo. Kada krene, samo teče, a rad s rukama jako opušta", ističe Kristina. Dodaje i kako kolovrat, podsjećajući na Trnoružicu, jako zanima i djecu.
Foto: IstraIN
Dubravka Orlić-Bašlin iz Svijeta biljaka (Vodnjan) proizvodi ljekovito aromatično mediteransko bilje. "Proizvodimo lavandu, ružmarin, lovor, čempres, koromač, kadulju, smilje i tako dalje. Radimo eterična ulja i hidrolate u vlastitoj destileriji", kaže Dubravka.
Lavanda i lavandin često se sadi u Istri i vrlo je izdašan. Treba otprilike 50 kilograma cvijeta za jednu litru ulja, a kod smilja potrebna je čak tona cvijeta za samo jednu litru ulja!
"Dosta je posla, ali je to i veliko veselje za nas jer su to predivne ljekovite biljke i užitak je raditi s biljkama", kaže Dubravka.
Foto: IstraIN
Naš treći sugovornik u Balama bio je Andrej Macko iz Slavonskog Broda, koji radi razne predmete od drveta, stakla, blata, slame, metala i drugih materijala.
Andrej je inače samouki kipar, a sve je krenulo nakon Domovinskog rata. "Rodiš se s ljubavi prema umjetnošću. Ali kada sam izašao iz rata, odlučio sam se boriti s PTSP-om na ovaj način. Ako sam preživio, bit ću umjetnik", rekao nam je Andrej.
Dodaje i kako je prvi put u Balama i kako su predivne. "Radim namještaj, zdjelice, sjedalice, štapove, a i sušim voće na suncu. To me veseli", kaže Andrej.
Svakako je bilo još zanimljivih izlagača u Balama koji dokazuju da nikada za stare zanate nije kasno, a i da nam nikada neće prestati trebati i biti zanimljivi.
Nekadašnji običaj da se pokojnicima na grobove nose i ostavljaju neka jela ili da se noću ostavlja prostrt stol s jelima i pićem (ili samo pićem), s vremenom je iščeznuo.
Prosvjed će se održati u srijedu, 5. studenog, s početkom u 16 sati, u zoni ispred ulaza u postojeći kamenolom "Vidrijan". Udruga Zelena Istra i građani Šijane koji organiziraju prosvjed još jednom pozivaju sve građane, inicijative i udruge na sudjelovanje.
Na programu su „Armagedonci“, „Lisica bez repa“, KoncArt“, „Bez privatnog, molim“ te „Ne daj se, Njofra!“. Ulaz na sve programe rovinjske Noći kazališta je besplatan, uz obavezno preuzimanje ulaznice na blagajni kazališta sedam dana prije predstave.
Ove godine prikupljena sredstva bit će donirana Stacionarima Istarskih domova zdravlja (Labin, Pazin i Umag), čime će se dodatno podržati rad i briga za najosjetljivije skupine u našoj zajednici.
Lov će se provoditi od ponedjeljka do petka, u vremenu od sumraka (18:00 sati) do svitanja (5:00 sati), na širem području Cuvi, Villas Rubina, Gripola, Monfiorenca, Štanjere, Madonna del Campo, Valsavia, Monsena, Kukuletovice, Španidige i Rovinjskog Sela.
Tijekom studenog muškarci se potiču na puštanje brkova kako bi osvijestili javnost na važnost prevencije, ali i potaknuli na rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje raka prostate.
Lista The World’s 50 Best Hotels temelji se na glasovima više od 800 neovisnih stručnjaka iz područja hotelijerstva i luksuznog turizma – uključujući hotelijere, putopisce i profesionalce u ugostiteljstvu.
Chef Matija Bogdan, ovogodišnji laureat izbora Dobri restorani, s polaznicima je demonstrirao suvremene pristupe pripremi i servisiranju kozletine te potvrdio da namirnica nosi autentičnost, teksturu i prostor za kreativnost koji traži moderna kuhinja.
Riječ je o jedinstvenom festivalu sjeverozapadne Istre s gurmanskom ponudom 20 - ak jela inspiriranih morem, zemljom i tradicijom uz široki izbor vina i craft piva lokalnih proizvođača.
Ova jedinka predstavlja još jedan važan korak u okviru nacionalnog programa očuvanja plemenite periske (Pinna nobilis), jedne od najugroženijih morskih vrsta Sredozemlja.
Centar za inkluziju i podršku u zajednici je ustanova koja pruža podršku osobama s intelektualnim teškoćama te je ovo bila prilika da se korisnicima u Škropetima predstavi uloga policajca u zajednici u smislu da su upravo policajci ti kojima se osoba može obratiti za pomoć.