Kad živa u termometru skoči preko 30, posljednje što želimo je provoditi sate kraj štednjaka ili pojesti nešto teško nakon čega ćemo jedva disati. Ali lagana jela ne moraju značiti samo zelenu salatu ili krišku lubenice.
Ljeto je savršeno vrijeme da uživamo u jelima koja su osvježavajuća, jednostavna, a ipak konkretna i zasitna.
Jedno od takvih jela je hladna tjestenina s pestom od bosiljka i cherry rajčicama. Tjesteninu skuhamo unaprijed, pustimo da se ohladi, pa dodamo žlicu domaćeg pesta, prepolovljene rajčice, komadiće mozzarelle i svježi bosiljak. Jelo je gotovo za desetak minuta, a okus je pun i ljetni.
Za one koji vole malo jače okuse, tu je i salata s dimljenim lososom, kuhanim mladim krumpirom i zelenim grahom. Preljev od maslinovog ulja, limunovog soka i malo senfa veže sve sastojke u skladno, zasitno, ali ne teško jelo.
Gazpacho je klasično španjolsko jelo koje se već odavno udomaćilo i kod nas – hladna juha od svježih rajčica, paprike, krastavaca i malo češnjaka. Osim što osvježava, ova juha nahrani tijelo vitaminima, a u kombinaciji s komadom prepečenog kruha ili grisinima postaje i ukusan lagani ručak.
Još jedna ideja za brzi i zdravi ljetni obrok je kus-kus s povrćem. Dok se kus-kus „kuha“ podlijevanjem vrućom vodom, nasjeckamo tikvice, paprike, rajčice i masline. Dodamo maslinovo ulje, limunov sok, svježi peršin ili metvicu – i za desetak minuta imamo šareni tanjur pun okusa.
Ne smijemo zaboraviti ni piletinu. Hladna salata od piletine prava je ljetna klasika: na kockice narezano pečeno bijelo meso pomiješamo s kukuruzom, graškom i malo jogurt-dresinga. Ako želimo dodatnu svježinu, ubacimo kisele krastavce ili svježi krastavac narezan na kockice.
Za ljubitelje mesa, ali u ljetnoj, lakšoj verziji, odlične su i tortilje punjene piletinom, zelenom salatom, rajčicama i avokadom. Umjesto teških umaka, dovoljno je malo jogurta pomiješanog s limunovim sokom i začinskim biljem.
Ako ste raspoloženi za nešto što izgleda posebno, punjene tikvice ili rajčice odličan su izbor. Punjene mješavinom kvinoje, svježeg sira i začina, pa kratko zapečene u pećnici, lagane su, a opet dovoljno hranjive da zasite.
Za kraj, ni desert ne mora biti težak. Voćna salata od lubenice, dinje i borovnica, uz par listića mente, prava je ljetna poslastica.
Ljetna kuhinja ne mora biti jednolična – dovoljno je malo mašte i volje da iz običnih sezonskih namirnica nastanu jela koja će nas rashladiti, nahraniti i razveseliti.
I po najvećoj vrućini, hrana može biti lagana, a da ostane prava, domaća i ukusna.