Zajedno za čišći okoliš: Sudjelujte u eko akciji na području Vodnjana!
Organizatori pozivaju sve građane da se pridruže ovoj inicijativi i doprinesu stvaranju čišćeg i ljepšeg okoliša.
22:00Prije 1 h28.10.2025
U Istri se godišnje proizvede oko šest tona češnjaka – daleko premalo za rastuće tržište. U praksi, domaći češnjak često se proda već dok je još u zemlji.
Istarski češnjak – mirisan, ljekovit i tražen – sve teže je pronaći na tržištu. Snažnog okusa i karakteristične boje, svaka glavica brzo pronađe kupca, a interes za njim raste iz godine u godinu.
Posebnu pažnju privlači istarski crveni češnjak, jedina sorta s oznakom autohtonosti i zaštitom u Europskoj uniji, upisana na sortnu listu Republike Hrvatske još 2014. godine.
Ove je subote i nedjelje u Poreču održan festival posvećen upravo tom dragocjenom plodu istarskog tla. Posjetitelji su pohrlili po svoj primjerak, jer domaći češnjak ne samo da je tražen – nego se praktički rasproda čim se ubere.
"Češnjak mi ide u svako jelo, a domaći iz Istre mi je najbolji. Došao sam iz Umaga samo zbog toga", rekao je Dario, jedan od kupaca za HRT.
"Već treću godinu zaredom kupujem isti češnjak, odličan je i dugo traje. Koristim ga u kuhanju uz sve vrste hrane", dodao je Mario iz Zagreba.
Proizvođači ističu da uzgoj nije jednostavan – češnjak ne uspijeva u svakoj zemlji, a zahtijeva preciznu sadnju i pravovremenu berbu. No unatoč izazovima, sve se isplati.
"Imamo crveni i roza češnjak, ali u malim količinama. Sve brzo ode jer je interes golem", ističe Dean Križmanić, lokalni prodavač.
Češnjak se tradicionalno plete u rešte – ili, kako se to u Istri kaže, „pletenice“. Tako uskladišten, može trajati i do godinu dana.
"Prodali smo većinu rešti pa smo ove godine napravili i ukrasne buketiće", ispričala je Sara Šimonović, također jedna od prodavačica.
Zanimanje za uzgoj raste. Udruga proizvođača istarskog češnjaka broji 22 člana, a ove su godine pristupila i tri nova mlada poljoprivrednika. "Iako nas nema puno, zanimanje postoji. No potražnja je još uvijek znatno veća od ponude", naglašava predsjednik Udruge Dario Antonac.
U Istri se godišnje proizvede oko šest tona češnjaka – daleko premalo za rastuće tržište. U praksi, domaći češnjak često se proda već dok je još u zemlji.
Ovogodišnje izdanje privuklo je rekordan broj uzoraka – gotovo 200 različitih rakija – među kojima su stručnjaci imali nimalo lak zadatak odabrati najbolje.
16:08Prije 7 h28.10.2025
Dona je u Oporavilište Aquariuma Pula stigla 11. listopada, nakon što je pronađena izvan otočja Brijuni s ribarskom udicom u ustima. Udica joj je već sljedećeg dana uspješno uklonjena.
09:54Prije 13 h28.10.2025
Blitva i špinat prodaju se po cijeni od četiri do pet eura za kilogram. Radič se prodaje po cijeni od 15 eura, dok je mladi grah od pet do šest eura po kilogramu.
06:15Prije 17 h28.10.2025
U modernim vremenima se riječki La Voce del popolo oslanja na redakciju u Puli te na dopisništva u Rovinju, Umagu, Kopru, Labinu, Poreču i Trstu. Izlazi svaki dan osim nedjelje.
20:28Prije 1 d27.10.2025
Organizatori su istaknuli da je odaziv bio dobar i da format ostaje dvodnevni, s naglaskom na sigurnu vožnju i javnu prezentaciju vozila.
19:15Prije 1 d27.10.2025
Generacija učenika rovinjske Osnovne škole Jurja Dobrile koja je školu završila prije točno 50 godina ponovno se okupila, a susret koji je okupio 65 nekadašnjih učenika protekao je u znaku emocija, sjećanja i prijateljstva koje traje pola stoljeća.
15:12Prije 1 d27.10.2025
Centar za mlade Dino Škarpić u Rovinju ovog utorkau 20 sati organizira pub kviz, namijenjen timovima od četiri člana koji se mogu prijaviti putem e-maila centarzamlade@pour.hr .
11:44Prije 1 d27.10.2025