Istarski češnjak tražen kao zlato: proizvodnja ne prati potražnju

U Istri se godišnje proizvede oko šest tona češnjaka – daleko premalo za rastuće tržište. U praksi, domaći češnjak često se proda već dok je još u zemlji.

HRT

6 Kolovoz 2025 I 06:45

Istarski češnjak tražen kao zlato: proizvodnja ne prati potražnju
Foto: Grad Poreč

Istarski češnjak – mirisan, ljekovit i tražen – sve teže je pronaći na tržištu. Snažnog okusa i karakteristične boje, svaka glavica brzo pronađe kupca, a interes za njim raste iz godine u godinu.

Posebnu pažnju privlači istarski crveni češnjak, jedina sorta s oznakom autohtonosti i zaštitom u Europskoj uniji, upisana na sortnu listu Republike Hrvatske još 2014. godine.

Ove je subote i nedjelje u Poreču održan festival posvećen upravo tom dragocjenom plodu istarskog tla. Posjetitelji su pohrlili po svoj primjerak, jer domaći češnjak ne samo da je tražen – nego se praktički rasproda čim se ubere.

"Češnjak mi ide u svako jelo, a domaći iz Istre mi je najbolji. Došao sam iz Umaga samo zbog toga", rekao je Dario, jedan od kupaca za HRT.

"Već treću godinu zaredom kupujem isti češnjak, odličan je i dugo traje. Koristim ga u kuhanju uz sve vrste hrane", dodao je Mario iz Zagreba.

Proizvođači ističu da uzgoj nije jednostavan – češnjak ne uspijeva u svakoj zemlji, a zahtijeva preciznu sadnju i pravovremenu berbu. No unatoč izazovima, sve se isplati.

"Imamo crveni i roza češnjak, ali u malim količinama. Sve brzo ode jer je interes golem", ističe Dean Križmanić, lokalni prodavač.

Foto: Grad Poreč

Češnjak se tradicionalno plete u rešte – ili, kako se to u Istri kaže, „pletenice“. Tako uskladišten, može trajati i do godinu dana.

"Prodali smo većinu rešti pa smo ove godine napravili i ukrasne buketiće", ispričala je Sara Šimonović, također jedna od prodavačica.

Zanimanje za uzgoj raste. Udruga proizvođača istarskog češnjaka broji 22 člana, a ove su godine pristupila i tri nova mlada poljoprivrednika. "Iako nas nema puno, zanimanje postoji. No potražnja je još uvijek znatno veća od ponude", naglašava predsjednik Udruge Dario Antonac.

U Istri se godišnje proizvede oko šest tona češnjaka – daleko premalo za rastuće tržište. U praksi, domaći češnjak često se proda već dok je još u zemlji.