Frida i Havajka – male kornjače koje su dobile drugu priliku u pulskom Oporavilištu
Zahvaljujući brzoj reakciji građana i stručnjaka, kornjače Frida i Havajka dobile su drugu priliku!
12:22Prije 109 d15.07.2025
U pulskom Aquariumu već više od dva desetljeća traje tiha, ali iznimno važna misija – spašavanje glavatih želvi.
U pulskom Aquariumu na Verudeli već više od dva desetljeća traje tiha, ali iznimno važna misija – spašavanje glavatih želvi.
Iza nje stoji dipl.ing.biol. Karin Spiech, djelatnica Aquariuma, koju s razlogom nazivaju „šaptačicom kornjačama“. U proteklih 22 godine s kolegama je rehabilitirala i u prirodu vratila više od 220 jedinki.
Zahvaljujući brzoj reakciji građana i stručnjaka, kornjače Frida i Havajka dobile su drugu priliku!
12:22Prije 109 d15.07.2025
Donu je na otvorenom moru izvan otočja Brijuni pronašla posada ribarskog broda Mauros, dok je nemoćno plutala na površini s udicom zaglavljenom u ustima.
11:59Prije 18 d14.10.2025
„Glavate želve su od 1995. strogo zaštićene životinje. Nekada su bile lovljene zbog mesa i oklopa, pa im je populacija drastično pala. Danas, zahvaljujući centrima za oporavak i zaštiti gnjezdišta u Hrvatskoj, Grčkoj, Turskoj i Tunisu, broj im se ponovno povećava,“ objašnjava Karin.
Kornjače ugrožava čovjek – i bolest
Želve Queen, Michelangelo, Havajka, Anica, Denči, Star, Blue Gem i Lorenzo ljetos su spašene na različitim lokacijama Jadrana – od Dugog otoka do Umaga – a proteklih mjeseci su u pulskom Aquariumu prošle intenzivnu rehabilitaciju zbog ozljeda, pothranjenosti ili sindroma iscrpljenosti.
10:20Prije 41 d21.09.2025
Elva teži 9,8 kilograma, a duljina njezina oklopa iznosi oko 45,5 centimetara, dok se njezina starost procjenjuje na približno 10 godina.
18:31Prije 69 d24.08.2025
Najčešći razlozi stradavanja želvi vezani su uz ljudsku aktivnost – ribarski alati, udarci brodica ili onečišćenje mora. No, često su i bolesti pogubne. Ove je godine, kaže Karin, veliki broj kornjača stigao zbog debilitirajućeg sindroma.
„Male jedinke, teške svega nekoliko stotina grama, znaju biti potpuno obrasle rakovima vitičarima. Tada više ne mogu normalno plivati ni jesti i nažalost često ugibaju. Kod nas ih kupamo u slatkoj vodi kako bismo uklonili parazite i omogućili im da ponovno dišu i jačaju,“ pojašnjava.
Osam jedinki, šest manjih i dvije veće 19. rujna u podne ponovno će zaplivati Jadranom.
„To je najljepši trenutak našeg posla, ono čemu svi težimo. Samo puštanje u more simbolizira novi početak za svaku želvu,“ ističe Karin.
Jedna od kornjača koja će biti puštena bila je ulovljena u ribarskom alatu, dok je druga, iz Srednjeg Jadrana, stigla pothlađena i iscrpljena, no nakon duge rehabilitacije danas je u punoj snazi.
Pola godine do povratka u prirodu
Većina želvi u Centru ostaje do šest mjeseci, no bilo je i onih koje su, zbog težih ozljeda ili problema s plutanjem, morale ostati i nekoliko godina.
„Naravno da se vežete za njih, ali cilj je uvijek isti – vratiti ih u prirodu. Što su mlađe, to se brže oporave,“ kaže Karin.
Što učiniti ako naiđete na želvu?
Za kraj poručuje: „Ako u moru ugledate glavatu želvu, nemojte je dirati ni uznemiravati. Ako primijetite da ima poteškoće s plivanjem ili disanjem, najbolje je nazvati 112. Oni će kontaktirati nas i mi ćemo reagirati. Na taj način spašavate život.“
Kornjače se, uz stručnu skrb i puno ljubavi, u Aquariumu vraćaju svom prirodnom domu, a Pula se može ponositi time da je upravo ovdje nastao jedan od najvažnijih centara za njihov oporavak u Jadranu.
Izgledala je mirno i pomalo zbunjeno, a kako doznajemo, ovo nije prvi put da obilazi stadion.
18:40Prije 5 h01.11.2025
Nekadašnji običaj da se pokojnicima na grobove nose i ostavljaju neka jela ili da se noću ostavlja prostrt stol s jelima i pićem (ili samo pićem), s vremenom je iščeznuo.
14:08Prije 9 h01.11.2025
Tijekom studenog muškarci se potiču na puštanje brkova kako bi osvijestili javnost na važnost prevencije, ali i potaknuli na rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje raka prostate.
08:37Prije 15 h01.11.2025
Lista The World’s 50 Best Hotels temelji se na glasovima više od 800 neovisnih stručnjaka iz područja hotelijerstva i luksuznog turizma – uključujući hotelijere, putopisce i profesionalce u ugostiteljstvu.
10:23Prije 1 d31.10.2025
Chef Matija Bogdan, ovogodišnji laureat izbora Dobri restorani, s polaznicima je demonstrirao suvremene pristupe pripremi i servisiranju kozletine te potvrdio da namirnica nosi autentičnost, teksturu i prostor za kreativnost koji traži moderna kuhinja.
07:47Prije 1 d31.10.2025