
Ove subote uživajte u devetom izdanju Istarskog festivala pašte u Žminju
Lokacija festivala Zad kaštela ponovno će biti mjesto okupljanja i uživanja u izvrsnim jelima od tjestenine.
13:27Prije 1 d11.09.2025
Žminj će ove subote, 13. rujna, ponovno postati istarsko središte ljubitelja pašte!
Žminj će ove subote, 13. rujna, ponovno postati istarsko središte ljubitelja tjestenine.
Na lokaciji Zad kaštela s početkom u 13 sati održava se 9. Istarski festival pašte, manifestacija koju je renomirani britanski portal Big 7 Travel uvrstio među deset najboljih europskih gastro događanja, rame uz rame s napuljskim Festivalom pizze i portugalskim Festivalom sardine.
Lokacija festivala Zad kaštela ponovno će biti mjesto okupljanja i uživanja u izvrsnim jelima od tjestenine.
13:27Prije 1 d11.09.2025
Bogat cjelodnevni program
Festival otvara kulturno-umjetnički program, a potom slijede kulinarski nastupi i radionice. Poseban je gost Patrik Prnjak, koji će na glavnoj bini održati cooking show i predstaviti liniju ljutih umaka “Ljutistra”.
Svoja jela od tjestenine demonstrirat će i Bojan Gržentić iz riječkog Pasta bara Centotrenta. Zdenka Jakus prezentirat će ručnu izradu tjestenine, a pridružit će joj se gosti iz Šila na otoku Krku s izradom autohtonih krčkih šurlica.
Najmlađe očekuje dječji kutak i radionice izrade pašte, a svi posjetitelji mogu sudjelovati u atraktivnom Svjetskom prvenstvu u izradi makaruna u jednoj minuti, gdje je prošlogodišnji rekord iznosio 42 makaruna.
Za gastronomski dio zadužen je pulski ugostitelj Saša Peričić i restoran Albachiara iz Bala. U ponudi su četiri jela: zapečeni njoki s tunom, njoki s pršutom i gljivama, pljukanci s tartufima te fuži s boškarinom.
Za dobru atmosferu pobrinut će se Akustik quartet u poslijepodnevnim satima, a večernji program pripada duu Tedi Grubica & Medea. Posjetitelji će se moći okušati i u foto-natječaju na posebnom photo pointu, a pobjednik će biti proglašen u 20 sati.
Pet festivalskih doživljaja
Manifestacija je osmišljena kroz pet tematskih cjelina:
Pašta – žminjski makaruni, istarski fuži, njoki i brojni drugi oblici tjestenine
Svašta za paštu – umaci, maslinova ulja, sirevi, začini i domaće delicije
Čaša uz paštu – vina i rakije koje se idealno sljubljuju s tjesteninom
Pašta i mašta – radionice i kreativne igre za djecu
Svašta o pašti – pozornica s prezentacijama i kulinarskim natjecanjima
Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane i druženja da 13. rujna posjete Žminj i uživaju u jedinstvenom spoju istarske gastronomije, glazbe i zabave.
Na programu su nastupi osam zborova i folklornih društava iz Litve, Poljske, Mađarske, Rumunjske i Italije.
12:46Prije 9 h12.09.2025
U sklopu projekta biti će organizirana dva prekogranična stručno – iskustvena događanja i to u subotu u Svetvinčentu te u Ankaranu 26. rujna.
08:11Prije 13 h12.09.2025
U Rovinju će se ovog petka održati Festival istarske supe s popratnim gastronomskim i glazbenim programom, dok je u subotu na rasporedu Rovinjski festival vina na kojem će se moći probati čak 54 različita vina.
07:20Prije 14 h12.09.2025
Neuobičajeni prizor na nebu iznad Pule privukao je pažnju – u nekoliko navrata pojavljivali su se svijetli „vatreni prstenovi“.
22:05Prije 23 h11.09.2025
Od 13 pa sve do 22 sata u parku kod kanfanarske Place orit će se blues, uz nastup čak osam imena, predvođenih legendarnim američkim blues gitaristom Johnneyem Rawlsom.
22:05Prije 23 h11.09.2025
The New York Times Istru opisuje kao poluotok bogate poljoprivredne i kulinarske tradicije, gdje se od konca kolovoza pa sve do prosinca održavaju brojni festivali posvećeni ekstra djevičanskom maslinovom ulju, siru, pršutu, vinu i morskim plodovima. Ipak, u središtu pažnje su tartufi!
13:50Prije 1 d11.09.2025
Integracija podataka omogućit će potpuniju i precizniju sliku procesa koji se odvijaju iznad sjevernog Jadrana, u atmosferi, ali i u samom moru.
12:15Prije 1 d11.09.2025
"Osim izložbe, nama je cilj da djeca vide kako je to nekad bilo, ali i da isprobaju igrati stare igre - od školice do bacanja sličica i igre s kamenčićima, ali i lastika"
10:58Prije 1 d11.09.2025