Kad maslinovo ulje susretne čokoladu: Istarski OPG Turinela širi granice okusa

Najnoviji hit u njihovom asortimanu je tamna čokolada s maslinovim uljem i morskom soli, a posebnu pozornost privlači i namaz od lješnjaka i tamne čokolade – svojevrsna „zdravija Nutella”.

Iris Foriš
Iris Foriš

29 Rujan 2025 I 18:31

Kad maslinovo ulje susretne čokoladu: Istarski OPG Turinela širi granice okusa
Foto: IstraIN

Filip Volarević, mladi član obiteljskog gospodarstva OPG Turinela iz Labina, ponosno nastavlja stoljetnu priču maslinarstva koju su započeli njegovi nono i nona.

Naziv „Turinela” potječe od Malih Turini, malog mjesta pored Labina gdje se nalazi njihov maslinik – zemlja koju je nekad obrađivao pradjed.

„Izvorno smo proizvođači maslinovog ulja, a danas smo svjetski nagrađivani i redovito sudjelujemo na međunarodnim natjecanjima,” kaže Filip, koji zajedno s roditeljima i djevojkom vodi cijelu proizvodnju.

Kvaliteta im je uvijek na prvom mjestu, a upravo ta posvećenost dovela ih je do novih, originalnih proizvoda. Naime, na Filipa smo naišli na jučerašnjem Danu amareta u Vrsaru, gdje smo pronašli brojne slatke delicije.

Najnoviji hit u njihovom asortimanu je tamna čokolada s maslinovim uljem i morskom soli, a posebnu pozornost privlači i namaz od lješnjaka i tamne čokolade – svojevrsna „zdravija Nutella”.

„Naš namaz radimo od samo četiri sastojka: 70 % domaćih lješnjaka, tamne čokolade, našeg nagrađivanog maslinovog ulja i meda. Bez dodanih šećera,” objašnjava Filip.

Foto: IstraIN

Lješnjaci koje koriste dolaze iz vlastitog nasada od 400 stabala, posađenog prije šest godina u istom kraju.

Iako konkurencija u Istri nije mala, Filip ističe kako upravo to potiče proizvođače da stalno podižu kvalitetu. „Gosti koji dođu u Istru već znaju da će maslinovo ulje biti vrhunsko jer nas puno radi s velikom ljubavlju i pažnjom,” kaže.

OPG Turinela tako uspješno spaja tradiciju i inovativnost: od klasičnih rakija i maslinovog ulja do modernih slastica, sve proizvedeno na autentičan, prirodan način – baš kako su to činile generacije prije njih.

Foto: IstraIN