Stručnjaci iz Hrvatske i regije stižu u Rovinj: GinIstra u znaku znanja i inovacija u svijetu gina
Festival započinje u petak, 17. listopada, u 15 sati, a službeno svečano otvorenje održat će se u 16 sati, nakon čega slijedi proglašenje najbolje ocijenjenih ginova. U nastavku festivala održat će se bogat program koji uključuje stručne panele, radionice, masterclassove, degustacije, koncerte...
IstraIN
13 Listopad 2025 I 14:18
GinIstra
Rovinj će 17. i 18. listopada ponovno postati središte gin kulture – na četvrtom izdanju festivala GinIstra 2025. u Staroj tvornici duhana. Ove godine, festival donosi još bogatiji i sadržajniji program koji objedinjuje stručne panele, radionice, masterclassove, degustacije te večernje koncerte.
Festival započinje u petak, 17. listopada, u 15 sati, a službeno svečano otvorenje održat će se u 16 sati, nakon čega slijedi proglašenje najbolje ocijenjenih ginova.
Na festival stiže 35 izlagača iz Hrvatske, Italije, Srbije, Nizozemske, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva i Novog Zelanda, koji će predstaviti više od 60 uzoraka ginova i drugih destilata.
Ovogodišnje izdanje GinIstre pratit će i iznimno atraktivan glazbeni program. U petak, 17. listopada, na pozornici će nastupiti popularna grupa Dalmatino, dok će u subotu, 18. listopada, festivalsko ozračje dodatno upotpuniti Marko Tolja.
16:04Prije 104 d01.07.2025
Prvi dan obilježit će i panel „Mali destileri, veliki izazovi – Glas malih proizvođača u (europskoj) politici”, na kojem će sudjelovati europarlamentarac Tomislav Sokol, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak, Ivan Glušac iz Istarske županije te Marko Fabić iz destilerije Sempervivum.
U nastavku programa posjetitelje očekuje masterclass “Savršeni spojevi gina – Mediteraneo show”, dok će večernji dio donijeti koncerte Matea Pilata u 20 sati te Dalmatina u 22 sata.
Ovog utorka, 15. travnja, započele su prijave za sudjelovanje na 4. GinIstri putem službenog obrasca na internetskoj stranici GinIstre: www.ginistra.hr.
4. GinIstra održat će se 17. i 18. listopada 2025. u Staroj tvornici duhana u Rovinju te će ponovno sudionicima i posjetiteljima ponuditi putovanje kroz svijet bogatih okusa i mirisa tijekom festivala posvećenog jednom od najomiljenijih pića svih vremena - ginu.
Subotnji program, 18. listopada, donosi niz stručnih i interaktivnih sadržaja. Od 15:30 do 19:30 održat će se popularna radionica “Napravi svoj kreativni koktel!” koju vodi Petar Nasić iz The Artisana.
U 16 sati slijedi panel “Udruživanjem do lakšeg pozicioniranja na tržištu” s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Privredne komore Vojvodine te destilerija iz Hrvatske i Srbije, a u 17:30 sati posjetitelji će moći poslušati stručno predavanje Ivana Uroševića o utjecaju duljine maceracije i destilacije na senzorna svojstva džina.
Večernji dio subotnjeg programa rezerviran je za panel “Kako se gradi priča u boci? – Branding i marketing destilerija”, na kojem sudjeluju istaknuti stručnjaci iz svijeta dizajna, marketinga i ugostiteljstva: Anselmo Tumpić, Drago Nosić, Ana Pernić i Emil Perdec, uz moderiranje Domagoja Jakopovića Ribafisha.
Za kraj, publiku očekuju nastupi Marie Meden u 20 sati i Marka Tolje u 22 sata, koji će zaokružiti dvodnevni festival uz vrhunsku glazbu i dobru atmosferu.
GinIstra
GinIstra 2025. i ove će godine okupiti brojne domaće i međunarodne izlagače, ljubitelje gina, ugostitelje i profesionalce, potvrđujući status najvažnijeg gin festivala u regiji.
Uz već potvrđenu prisutnost i cirkulaciju serotipova 4 i 8 BPJ-a, u petak, 10. listopada Nacionalni referentni laboratorij za tu bolest potvrdio je i serotip 3, objavilo je Ministarstvo.
Zbivanja ovogodišnjeg Dječjeg tjedna u Vižinadi, koja s ponosom nosi naziv "Općina prijatelj djece", krenuo je u Područnoj školi Vižinada gdje je obilježen i Svjetski dan učitelja, a u posjet je došao općinski načelnik Marko Ferenac.
S obzirom na to da je sama manifestacija bila humanitarnog karaktera kroz koju su se donacijama prikupljala sredstva za humanitarnu udrugu Naš san njihov osmijeh, PU istarska je svojim sudjelovanjem željela doprinijeti čim većem odazivu građana u ispunjenju ovog plemenitog cilja.
Među najboljim odgojno-obrazovnim radnicima u školskoj godini 2024./2025. našli su se prof. Petra Mates iz Strukovne škole Eugena Kumičića, Nataša Paćelat iz Talijanske srednje škole (Scuola media superiore italiana Rovigno) te Igor Dobrača iz Osnovne škole Jurja Dobrile.
Na sajmu će, kako je rečeno, biti pedesetak pršutara, čak pet više nego lani, a stižu iz Istre, ostalih dijelova Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske.
Dove je jedan od najuglednijih talijanskih magazina specijaliziranih za putovanja, stil života i otkrivanje destinacija kroz kulturološki, gastronomski i autentični pogled.
U emotivnom ozračju i uz njegove bezvremenske pjesme, Poreč i Pula pridružili su se brojnim gradovima diljem regije i svijeta koji su se okupili kako bi odali počast legendarnom glazbeniku Halidu Bešliću.
Mnogi mladenci koji ovdje izgovore svoje „da“ rado se vraćaju u Istru – ovaj put na odmor, prisjećajući se mjesta na kojem je započela njihova zajednička priča.
Sve do 27. listopada ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od jesenskih namirnica našeg podneblja u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova i ugostitelja u razdoblju posezone.
''Ukoliko želimo da nam se gljive vraćaju iz sezone u sezonu, moramo razmišljati dugoročno. Branje gljiva ne smije biti isključivo eksploatacija, već dio održivog suživota s prirodom'', rekao je Ružić
Cilj savjetovanja je pružiti konkretne i detaljne informacije o mogućnostima financiranja putem financijskog instrumenta „Mikro zajam za rast i uključenost“, namijenjenog obrtnicima, poduzetnicima i ostalim prihvatljivim korisnicima.
Inovatori iz Tehničke škole Pula i Industrijsko-obrtničke škole Pula ostvarili su izniman uspjeh, osvojivši zlatno i srebrno odličje za svoje projekte.