Stručnjaci iz Hrvatske i regije stižu u Rovinj: GinIstra u znaku znanja i inovacija u svijetu gina
Festival započinje u petak, 17. listopada, u 15 sati, a službeno svečano otvorenje održat će se u 16 sati, nakon čega slijedi proglašenje najbolje ocijenjenih ginova. U nastavku festivala održat će se bogat program koji uključuje stručne panele, radionice, masterclassove, degustacije, koncerte...
IstraIN
13 Listopad 2025 I 14:18
GinIstra
Rovinj će 17. i 18. listopada ponovno postati središte gin kulture – na četvrtom izdanju festivala GinIstra 2025. u Staroj tvornici duhana. Ove godine, festival donosi još bogatiji i sadržajniji program koji objedinjuje stručne panele, radionice, masterclassove, degustacije te večernje koncerte.
Festival započinje u petak, 17. listopada, u 15 sati, a službeno svečano otvorenje održat će se u 16 sati, nakon čega slijedi proglašenje najbolje ocijenjenih ginova.
Titulu apsolutnog pobjednika i nagradu „Best Gin in Show“ osvojila je destilerija s778 Heritage s otoka Brača za svoj s778 London Dry Gin, koji je ponio i posebno priznanje Design Masterpiece Award za izvanredan dizajn boce s motivima bračkog kamena.
Izlagači iz osam zemalja - Hrvatske, Srbije, Italije, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Austrije i Novog Zelanda - već su počeli pristizati u Rovinj te uređivati svoja izlagačka mjesta na kojima će posjetiteljima ponuditi čak 60 vrsta ginova.
13:10Prije 48 d16.10.2025
Prvi dan obilježit će i panel „Mali destileri, veliki izazovi – Glas malih proizvođača u (europskoj) politici”, na kojem će sudjelovati europarlamentarac Tomislav Sokol, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak, Ivan Glušac iz Istarske županije te Marko Fabić iz destilerije Sempervivum.
U nastavku programa posjetitelje očekuje masterclass “Savršeni spojevi gina – Mediteraneo show”, dok će večernji dio donijeti koncerte Matea Pilata u 20 sati te Dalmatina u 22 sata.
Na festival stiže 35 izlagača iz Hrvatske, Italije, Srbije, Nizozemske, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva i Novog Zelanda, koji će predstaviti više od 60 uzoraka ginova i drugih destilata.
Ovogodišnje izdanje GinIstre pratit će i iznimno atraktivan glazbeni program. U petak, 17. listopada, na pozornici će nastupiti popularna grupa Dalmatino, dok će u subotu, 18. listopada, festivalsko ozračje dodatno upotpuniti Marko Tolja.
Subotnji program, 18. listopada, donosi niz stručnih i interaktivnih sadržaja. Od 15:30 do 19:30 održat će se popularna radionica “Napravi svoj kreativni koktel!” koju vodi Petar Nasić iz The Artisana.
U 16 sati slijedi panel “Udruživanjem do lakšeg pozicioniranja na tržištu” s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Privredne komore Vojvodine te destilerija iz Hrvatske i Srbije, a u 17:30 sati posjetitelji će moći poslušati stručno predavanje Ivana Uroševića o utjecaju duljine maceracije i destilacije na senzorna svojstva džina.
Večernji dio subotnjeg programa rezerviran je za panel “Kako se gradi priča u boci? – Branding i marketing destilerija”, na kojem sudjeluju istaknuti stručnjaci iz svijeta dizajna, marketinga i ugostiteljstva: Anselmo Tumpić, Drago Nosić, Ana Pernić i Emil Perdec, uz moderiranje Domagoja Jakopovića Ribafisha.
Za kraj, publiku očekuju nastupi Marie Meden u 20 sati i Marka Tolje u 22 sata, koji će zaokružiti dvodnevni festival uz vrhunsku glazbu i dobru atmosferu.
GinIstra
GinIstra 2025. i ove će godine okupiti brojne domaće i međunarodne izlagače, ljubitelje gina, ugostitelje i profesionalce, potvrđujući status najvažnijeg gin festivala u regiji.
Radionica je okupila brojne sudionike – djecu, roditelje, volontere, udruge – koji su zajedno izrađivali blagdanske ukrase i stvarali ozračje zajedništva koje se rijetko gdje može doživjeti.
Poreč je osvojio dvostruko priznanje u izboru za „Najbolji grad“ – titulu grada s najboljom kvalitetom života među srednjim gradovima te nagradu za obrazovanje, demografiju, mlade i socijalnu politiku.
"Posebno mi je važno što smo istodobno prepoznati i kao turistički šampion i kao grad koji brine o gospodarstvu, obrazovanju, socijalnoj politici, mladima i digitalnoj tranziciji" poručio je Nimčević.
Svečano otvorenje klizališta planirano je za 5. prosinca u 18 sati, dok su već od 1. prosinca na lokaciji Karolina počele vožnje na panoramskom kotaču Pula Eye, nudeći posjetiteljima nezaboravne prizore grada iz visine.
U petak, 5. prosinca, slijedi svečano otvorenje klizališta u Areni u petak, 5. prosinca, dok se u subotu, 6. prosinca, dočekuje Sveti Nikola koji direktno sa svog broda stiže u Arenu
Ove subote, 6. prosinca, s početkom u 11 sati, na glavnom gradskom trgu bit će organizirano prigodno slavlje uz besplatnu gastronomsku ponudu za građane te dobru zabavu uz nastupe Party benda i Sergia Predena - Gata.
Godine 2003. počeli su radovi na zapadnom kraku Istarskoga ipsilona (faza 1B) i ugovoren je završetak radova na dionici od Medaka do Umaga (41 km), uključujući vijadukt Mirna, do svibnja 2005., a na dionici Vodnjan-Pula (13 km) do svibnja 2006.
Chef Marko Turković preuzima kuhinju restorana Spinnaker od proljeća, a u Poreč s njim dolazi i ugostiteljski profesionalac i batler Ivan Maljevac, zadužen za oblikovanje autentičnog servisnog iskustva.