KOMENTAR: Vrijeme je da djeca ponovno progovore – bez ekrana između njih!
Škola bi trebala biti mjesto druženja, igre i učenja, a ne produžetak virtualnog svijeta koji im već previše oduzima pažnje.
19:15Prije 27 min28.10.2025
Prava prekretnica u razvoju pizze dogodila se krajem 16. i početkom 17. stoljeća, kada je rajčica stigla iz Amerike u Europu.
Svake godine, 9. veljače, ljubitelji pizze diljem svijeta slave svoje omiljeno jelo – povodom Svjetskog dana pizze organiziraju se brojni događaji, natjecanja i promocije.
No, koliko zapravo znamo o podrijetlu ovog specijaliteta koji je osvojio srca i nepca ljudi svih kultura?
Iako se uobičajeno vjeruje da pizza potječe iz Italije, njezini korijeni sežu mnogo dalje u prošlost – sve do antičke Grčke.
Grci su, usavršivši tehniku miješanja brašna i vode, pripremali plosnati kruh koji su pekli ispod užarenog kamena, a potom ga premazivali uljem i začinima. Taj jednostavni recept bio je preteča današnje pizze.
Prava prekretnica u razvoju pizze dogodila se krajem 16. i početkom 17. stoljeća, kada je rajčica stigla iz Amerike u Europu.
Ova namirnica, bez koje danas ne možemo zamisliti pizzu, postala je ključan sastojak jela koje će ubrzo osvojiti Italiju, a kasnije i svijet.
U 18. stoljeću, pizza u svom prepoznatljivom obliku dolazi u Napulj, gdje je ubrzo postala popularna među lokalnim stanovništvom.
Prve pizzerije bile su prodajni pultovi na otvorenom, a tek 1830. godine u Napulju je otvorena prva pizzerija koja je poslovala u zatvorenim prostorima. Tako je pizza započela svoj nezaustavljivi put prema globalnoj slavi.
Naziv "pizza" potječe od riječi "picea" i "piza", koje su se na području Sicilije i Calabrije koristile za opisivanje plosnatih pogača.
U legendama se često spominje i priča o kraljici Margareti Savojskog, koja je prilikom posjeta Napulju 1889. godine kušala pizzu s rajčicom, mozzarellom i bosiljkom – sastojcima koji simboliziraju boje talijanske zastave. Ova pizza, nazvana u njezinu čast "Margherita", postala je klasik.
Danas, pizza nije samo hrana – ona je kulturni fenomen. Od tradicionalnih napolitanskih varijanti do modernih, eksperimentalnih recepata, pizza se prilagođava različitim ukusima i tradicijama diljem svijeta.
Svjetski dan pizze prilika je da uživamo u ovom neodoljivom jelu, ali i da se prisjetimo njezina bogatog povijesnog puta, koji je započeo prije više tisuća godina.
Ovogodišnje izdanje privuklo je rekordan broj uzoraka – gotovo 200 različitih rakija – među kojima su stručnjaci imali nimalo lak zadatak odabrati najbolje.
16:08Prije 3 h28.10.2025
Dona je u Oporavilište Aquariuma Pula stigla 11. listopada, nakon što je pronađena izvan otočja Brijuni s ribarskom udicom u ustima. Udica joj je već sljedećeg dana uspješno uklonjena.
09:54Prije 9 h28.10.2025
Blitva i špinat prodaju se po cijeni od četiri do pet eura za kilogram. Radič se prodaje po cijeni od 15 eura, dok je mladi grah od pet do šest eura po kilogramu.
06:15Prije 13 h28.10.2025
U modernim vremenima se riječki La Voce del popolo oslanja na redakciju u Puli te na dopisništva u Rovinju, Umagu, Kopru, Labinu, Poreču i Trstu. Izlazi svaki dan osim nedjelje.
20:28Prije 23 h27.10.2025
Organizatori su istaknuli da je odaziv bio dobar i da format ostaje dvodnevni, s naglaskom na sigurnu vožnju i javnu prezentaciju vozila.
19:15Prije 1 d27.10.2025
Generacija učenika rovinjske Osnovne škole Jurja Dobrile koja je školu završila prije točno 50 godina ponovno se okupila, a susret koji je okupio 65 nekadašnjih učenika protekao je u znaku emocija, sjećanja i prijateljstva koje traje pola stoljeća.
15:12Prije 1 d27.10.2025
Centar za mlade Dino Škarpić u Rovinju ovog utorkau 20 sati organizira pub kviz, namijenjen timovima od četiri člana koji se mogu prijaviti putem e-maila centarzamlade@pour.hr .
11:44Prije 1 d27.10.2025
Nikad nisam bio na velikoj pozornici. Nije moj narod taj koji me cijeni, nego vaš narod. Uvijek vjerujem u pravo vrijeme i pravo mjesto. I ovo je moje vrijeme i moje mjesto.“
23:17Prije 1 d26.10.2025