Svake godine, 9. veljače, ljubitelji pizze diljem svijeta slave svoje omiljeno jelo – povodom Svjetskog dana pizze organiziraju se brojni događaji, natjecanja i promocije.
No, koliko zapravo znamo o podrijetlu ovog specijaliteta koji je osvojio srca i nepca ljudi svih kultura?
Iako se uobičajeno vjeruje da pizza potječe iz Italije, njezini korijeni sežu mnogo dalje u prošlost – sve do antičke Grčke.
Grci su, usavršivši tehniku miješanja brašna i vode, pripremali plosnati kruh koji su pekli ispod užarenog kamena, a potom ga premazivali uljem i začinima. Taj jednostavni recept bio je preteča današnje pizze.
Prava prekretnica u razvoju pizze dogodila se krajem 16. i početkom 17. stoljeća, kada je rajčica stigla iz Amerike u Europu.
Ova namirnica, bez koje danas ne možemo zamisliti pizzu, postala je ključan sastojak jela koje će ubrzo osvojiti Italiju, a kasnije i svijet.
Pexsels
U 18. stoljeću, pizza u svom prepoznatljivom obliku dolazi u Napulj, gdje je ubrzo postala popularna među lokalnim stanovništvom.
Prve pizzerije bile su prodajni pultovi na otvorenom, a tek 1830. godine u Napulju je otvorena prva pizzerija koja je poslovala u zatvorenim prostorima. Tako je pizza započela svoj nezaustavljivi put prema globalnoj slavi.
Naziv "pizza" potječe od riječi "picea" i "piza", koje su se na području Sicilije i Calabrije koristile za opisivanje plosnatih pogača.
Pexsels
U legendama se često spominje i priča o kraljici Margareti Savojskog, koja je prilikom posjeta Napulju 1889. godine kušala pizzu s rajčicom, mozzarellom i bosiljkom – sastojcima koji simboliziraju boje talijanske zastave. Ova pizza, nazvana u njezinu čast "Margherita", postala je klasik.
Danas, pizza nije samo hrana – ona je kulturni fenomen. Od tradicionalnih napolitanskih varijanti do modernih, eksperimentalnih recepata, pizza se prilagođava različitim ukusima i tradicijama diljem svijeta.
Svjetski dan pizze prilika je da uživamo u ovom neodoljivom jelu, ali i da se prisjetimo njezina bogatog povijesnog puta, koji je započeo prije više tisuća godina.
Ovogodišnja berba krenula je ranije nego što su mnogi vinari očekivali, a kvaliteta malvazije bit će na vrlo visokoj razini. Ako rujan donese povoljno vrijeme i crne sorte obećavaju vrhunsku kvalitetu.
Pod sloganom „Jesen u Poreču 2025“, grad će ugostiti više od 40 kulturnih, sportskih, gastronomskih i zabavnih događanja, okupljajući domaću publiku i posjetitelje iz cijele Europe.
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.