Svake godine, 9. veljače, ljubitelji pizze diljem svijeta slave svoje omiljeno jelo – povodom Svjetskog dana pizze organiziraju se brojni događaji, natjecanja i promocije.
No, koliko zapravo znamo o podrijetlu ovog specijaliteta koji je osvojio srca i nepca ljudi svih kultura?
Iako se uobičajeno vjeruje da pizza potječe iz Italije, njezini korijeni sežu mnogo dalje u prošlost – sve do antičke Grčke.
Grci su, usavršivši tehniku miješanja brašna i vode, pripremali plosnati kruh koji su pekli ispod užarenog kamena, a potom ga premazivali uljem i začinima. Taj jednostavni recept bio je preteča današnje pizze.
Prava prekretnica u razvoju pizze dogodila se krajem 16. i početkom 17. stoljeća, kada je rajčica stigla iz Amerike u Europu.
Ova namirnica, bez koje danas ne možemo zamisliti pizzu, postala je ključan sastojak jela koje će ubrzo osvojiti Italiju, a kasnije i svijet.
Pexsels
U 18. stoljeću, pizza u svom prepoznatljivom obliku dolazi u Napulj, gdje je ubrzo postala popularna među lokalnim stanovništvom.
Prve pizzerije bile su prodajni pultovi na otvorenom, a tek 1830. godine u Napulju je otvorena prva pizzerija koja je poslovala u zatvorenim prostorima. Tako je pizza započela svoj nezaustavljivi put prema globalnoj slavi.
Naziv "pizza" potječe od riječi "picea" i "piza", koje su se na području Sicilije i Calabrije koristile za opisivanje plosnatih pogača.
Pexsels
U legendama se često spominje i priča o kraljici Margareti Savojskog, koja je prilikom posjeta Napulju 1889. godine kušala pizzu s rajčicom, mozzarellom i bosiljkom – sastojcima koji simboliziraju boje talijanske zastave. Ova pizza, nazvana u njezinu čast "Margherita", postala je klasik.
Danas, pizza nije samo hrana – ona je kulturni fenomen. Od tradicionalnih napolitanskih varijanti do modernih, eksperimentalnih recepata, pizza se prilagođava različitim ukusima i tradicijama diljem svijeta.
Svjetski dan pizze prilika je da uživamo u ovom neodoljivom jelu, ali i da se prisjetimo njezina bogatog povijesnog puta, koji je započeo prije više tisuća godina.
Kombinacijom estetike starih/zastarjelih predmeta i suvremene kiparske forme u tradicionalnom materijalu, on varira, kombinira i donosi nova estetska rješenja.
Decanter 2025 Winners Showcase by Vinistra potvrdio zvjezdani status na hrvatskoj vinskoj sceni. Srebrni i zlatni hrvatski vinari s ovogodišnjeg Decantera promovirali vina na jednoj od najljepših plaža
Program je koncipiran na način da se svakog tjedna održi po jedno događanje, a kod planiranja se nastojalo kreirati sadržaje koji će istovremeno biti edukativni i zabavni.
Andi Vitasović vlasnik je ugostiteljskog obrta „ASTERIX“ u Puli, koji posluje od 1998. godine i danas zapošljava desetak radnika. Osim uspješnog vođenja obrta, istaknuo se i kroz iznimno angažiran rad u obrtničkim institucijama.
Nakon donošenja rezolucije, Europski parlament treba započeti pregovore s Europskom komisijom i Vijećem Europske unije kako bi do kraja godine usvojili obvezujuće zakonodavstvo za sve države članice.
Kako navodi Falstaff, hrvatska kuhinja pod utjecajem mediteranskih i srednjoeuropskih tradicija, nudi širok spektar specijaliteta – od morskih plodova preko rustikalnih mesnih jela do raskošnih deserata, što svakako obogaćuje hrvatsku turističku ponudu.
Na koncertu se očekuje pola milijuna ljudi pa je Hrvatski zavod za javno zdravstvo nedavno objavio zdravstvene preporuke za sve one koji dolaze na koncert, a sada su upute stigle i iz Grada Zagreba. Priopćenje prenosimo u nastavku.
Indie funk rock grupa Dogma iz Pule će nastupiti kao gosti na koncertu američke atrakcije Fun Lovin' Criminals u ponedjeljak 21. srpnja 2025. u Malom Rimskom Kazalištu u Puli.
Uz pršutare i druge mesne delicije, u Tinjanu će biti svega pomalo - raznovrsnih slastica, sira, maslinovog ulja, vina... Svoje će proizvode ponuditi i lokalni OPG-ovi.
Bryan Adams, kanadski kantautor i pjevač, slovi za jednog od najuzbudljivijih glazbenika današnjice. U karijeru dugoj čak četiri desetljeća izdao je čak 17 studijskih albuma, uključujući i najnoviji „So Happy It Hurts“ koji je nominiran za nagradu Grammy.