
Državljanin Srbije u Puli ulovljen pijan za volanom pa završio na triježnjenju u policiji
16:15Prije 28 min16.03.2025
Prava prekretnica u razvoju pizze dogodila se krajem 16. i početkom 17. stoljeća, kada je rajčica stigla iz Amerike u Europu.
Svake godine, 9. veljače, ljubitelji pizze diljem svijeta slave svoje omiljeno jelo – povodom Svjetskog dana pizze organiziraju se brojni događaji, natjecanja i promocije.
No, koliko zapravo znamo o podrijetlu ovog specijaliteta koji je osvojio srca i nepca ljudi svih kultura?
Iako se uobičajeno vjeruje da pizza potječe iz Italije, njezini korijeni sežu mnogo dalje u prošlost – sve do antičke Grčke.
Grci su, usavršivši tehniku miješanja brašna i vode, pripremali plosnati kruh koji su pekli ispod užarenog kamena, a potom ga premazivali uljem i začinima. Taj jednostavni recept bio je preteča današnje pizze.
Prava prekretnica u razvoju pizze dogodila se krajem 16. i početkom 17. stoljeća, kada je rajčica stigla iz Amerike u Europu.
Ova namirnica, bez koje danas ne možemo zamisliti pizzu, postala je ključan sastojak jela koje će ubrzo osvojiti Italiju, a kasnije i svijet.
U 18. stoljeću, pizza u svom prepoznatljivom obliku dolazi u Napulj, gdje je ubrzo postala popularna među lokalnim stanovništvom.
Prve pizzerije bile su prodajni pultovi na otvorenom, a tek 1830. godine u Napulju je otvorena prva pizzerija koja je poslovala u zatvorenim prostorima. Tako je pizza započela svoj nezaustavljivi put prema globalnoj slavi.
Naziv "pizza" potječe od riječi "picea" i "piza", koje su se na području Sicilije i Calabrije koristile za opisivanje plosnatih pogača.
U legendama se često spominje i priča o kraljici Margareti Savojskog, koja je prilikom posjeta Napulju 1889. godine kušala pizzu s rajčicom, mozzarellom i bosiljkom – sastojcima koji simboliziraju boje talijanske zastave. Ova pizza, nazvana u njezinu čast "Margherita", postala je klasik.
Danas, pizza nije samo hrana – ona je kulturni fenomen. Od tradicionalnih napolitanskih varijanti do modernih, eksperimentalnih recepata, pizza se prilagođava različitim ukusima i tradicijama diljem svijeta.
Svjetski dan pizze prilika je da uživamo u ovom neodoljivom jelu, ali i da se prisjetimo njezina bogatog povijesnog puta, koji je započeo prije više tisuća godina.
Međunarodni astronomski savez (IAU) potvrdio je otkriće novih 128 satelita oko Saturna čime se ukupan broj njegovih prirodnih mjeseca popeo na brojku od 274! Time je Saturn postao apslolutni rekorder u Sunčevom sustavu.
12:30Prije 4 h16.03.2025
Ona spada u red najpoznatijih i najtiražnijih istarskih glazbenika s preko 60 godina umjetničkoga rada i prva je pjevačica koja je na području Istre počela snimati zabavnu glazbu.
10:20Prije 6 h16.03.2025
Marko B. potpisuje singl „One More Time“ koji donosi melodičan spoj modernih produkcijskih elemenata i emotivnih, introspektivnih tekstova koji će sigurno odjeknuti kod svih ljubitelja dubokih, iskrenih priča.
20:28Prije 20 h15.03.2025
Udruga tehničke kulture Galileo Galilei organizira radionicu “Nauči upravljati dronom” namijenjenu učenicima 8. razreda osnovnih škola te učenicima srednjih škola.
15:12Prije 1 d15.03.2025
Prva fotografija IM-2 landera ukazala je kako se stroj prevrnuo na jednu stranu. Gotovo identična se stvar dogodila u prijašnjoj misiji IM-01.
12:20Prije 1 d15.03.2025
Pješačenje je odlična tjelovježba, pruža aerobnu kondiciju i minimalno opterećuje zglobove.
07:15Prije 1 d15.03.2025
Prljavo Kazalište je sinonim za vrhunski rock, energične nastupe i hitove koji su zauvijek oblikovali glazbenu povijest Hrvatske.
21:35Prije 1 d14.03.2025
U sklopu projekta uz niz 'in situ' umjetničkih radionica održanih upravo na poluotoku Vižula, održane su kao novi segment i kulinarske radionice pripreme rimskih specijaliteta za djecu.
20:14Prije 1 d14.03.2025