Kroz dvodnevno putovanje istarskim gourmet putevima, u Rovinju je predstavljen novi koncept Weekend Food Festivala, koji će se po četvrti put održati od 11. do 13. travnja u staroj Tvornici duhana. Weekend Food Festival ove godine ponovno pomiče granice i donosi potpuno novi smjer pod motom “Eat Local, Think Global”.
“Eat Local, Think Global” nije samo filozofija festivala – to je način na koji promišljamo hranu, povezujući najbolje iz lokalne baštine s inovacijama i suvremenim tehnikama. Ove godine naglasak je na sezonalnosti, održivosti i autentičnim iskustvima koja će posjetiteljima omogućiti da Istru dožive kroz vrhunske okuse i priče koje hrana nosi sa sobom.
"Iznimno smo ponosni što i ove godine ostajemo na visokoj razini kvalitete, što potvrđuje i dolazak jedne od najvećih kulinarskih legendi - Marca Pierrea Whitea. No, ove godine radimo i važan iskorak u novom smjeru fokusirajući se na lokalnu zajednicu i vrhunsko korištenje lokalnih namirnica. Želimo stvoriti nešto posebno i spojiti autohtonu Istru sa svjetskim trendovima, povezati lokalne proizvođače s globalnim gastro trendovima.
Mi smo festival koji okuplja profesionalce, food entuzijaste i predstavnike industrije te stvaramo zajednicu unutar koje svi mogu surađivati, dijeliti ideje, ali i razvijati svoje specifične interese”, izjavio je Tomo Ricov, direktor svih Weekend festivala.
Tome u prilog govori i novost ovogodišnjeg festivala, RANGITE! - Istrian Food Market – jedinstvena gastronomska zona sa slobodnim ulazom za sve posjetitelje.
RANGITE! - Istrian Food Market pažljivo je osmišljen koncept Maistre, a njegov cilj je oživjeti autentičnu rovinjsku i mediteransku kuhinju kroz radionice i prezentacije koje istražuju povijest i običaje pripreme hrane. Pod motom "Kako je dela nono, kako dela unuk", RANGITE! - Istrian Food Market postaje mjesto susreta tradicije i inovacije, u skladu s filozofijom festivala “Eat Local, Think Global”. Posjetitelji će moći uživati u lokalnim specijalitetima poput fuža, pasutica i domaćeg žgvaceta te kroz okuse otkrivati bogatu povijest Rovinja.
Weekend Food Festival privlači raznoliku publiku, uključujući goste kojima su vrhunska gastronomija te luksuzni i premium smještaj ključni motivi dolaska. Upravo za njih, Maistra je pripremila Maistra Collection Gourmet Weekend ponudu, koja uključuje ekskluzivne večere u Michelinovim restoranima s gostujućim chefovima, ali i autentične istarske doživljaje poput pripreme istarske supe i kruha, lova na tartufe, kušanja svježih kamenica iz Limskog zaljeva te radionica izrade sira.
Okuse nove festivalske filozofije "Eat Local, Think Global" na putovanju su imali priliku doživjeti i gosti kroz večeru u restoranu Cap Aureo, gdje je chef Jeffrey Vella servirao autentične lokalne delicije poput domaćeg sira, kruha i maslina, spajajući ih s modernim kreacijama poput cvjetače ukuhane s Veli Jože sirom i dumplinga s crnim zimskim tartufom pod nazivom “Flavours of Istria”.
Foto: Mak Vejzović
„Veliko nam je zadovoljstvo biti domaćinom i partnerom četvrtog izdanja Weekend Food Festivala, koji okuplja neka od najuglednijih imena svjetske gastronomske scene.
Rovinj, sa svojom prepoznatljivom tradicijom, kulturom i vrhunskom gastronomskom reputacijom, kao grad s prvom Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj te prvim restoranom s dvije zvjezdice, savršena je destinacija za ovakav događaj.
Ističemo važnost vrhunske enogastronomije u izgradnji sveobuhvatnog, visoko pozicioniranog turističkog proizvoda za našu destinaciju. Razvoj jednog aspekta bez drugog je nezamisliv“, izjavio je David Flam, direktor marketinga Maistre.
Od gostujućih chefova tijekom festivala 11. travnja u restoranu Monte posebnu večeru pripremat će Giulio Gigli, priznati stručnjak za fine dining i vrhunsku gastronomsku izvedbu. 12. travnja u Cap Aureu gostuje JP McMahon, vlasnik i kulinarski direktor restorana s Michelinovom zvjezdicom Aniar, nagrađivanog Cava Bodega i Aniar Boutique Cookery School.
Iste večeri, u Agli Amici Rovinj, gastronomski doživljaj kreirat će Matteo Metullio, chef koji je prvu Michelinovu zvjezdicu osvojio s tek 26 godina, dok u Tekka by Lone, kulinarske kreacije donosi Hubert Wallner, jedan od najboljih austrijskih chefova, višestruko nagrađivan Michelinovim zvjezdicama.
Foto: Mak Vejzović
“Ovakva sinergija kakvu stvaramo na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu čini sve sudionike ponosnima jer svjedočite kako ljudi pokazuju istinsku inicijativu u našoj industriji, posebno na lokalnoj razini. Iako veliki sustavi možda nude konzistentnost, stvarna promjena dolazi kroz podršku lokalnim obiteljima i proizvođačima.
Upravo zato je naša večera "Flavours of Istria" demonstrirala tu filozofiju - spojili smo lokalne namirnice poput našeg lokalnog sira, kruha i maslinovog ulja s modernim tehnikama kako bismo stvorili jedinstvena i moderna jela.
Kako Weekend Food Festival raste, širimo naše večere i izvan Maistrinih restorana, pozivajući chefove i restorane iz susjedstva poput Montea da nam se pridruže. Jer kada mi rastemo, želimo da i drugi rastu s nama - to je prava bit razmišljanja lokalno" izjavio je Jeffrey Vella, izvršni chef restorana Cap Aureo.
Tijekom predstavljanja Maistra Collection Gourmet Weekenda posjetitelji su imali priliku obići neke od najboljih istarskih proizvođača, upoznati njihov rad i kušati vrhunske proizvode. Od lovaca na tartufe u Buzetu do vinarije Damjanić. Tom prilikom, organizatori su naglasili važnost povezivanja posjetitelja s proizvođačima i chefovima koji oblikuju suvremenu istarsku gastronomiju.
“Ove godine festival dobiva jednu novu dimenziju koja spaja industriju s autentičnim lokalnim iskustvom. Upravo je to svrha Weekend Food Festivala - spoj tradicionalnog znanja i suvremenih pristupa, gdje lokalni proizvođači i globalna industrija zajedno stvaraju nove vrijednosti. S formatima poput RANGITE! - Istrian Food Marketa i bogatom expo zonom od ove godine stvaramo platformu gdje se povezuju svi aspekti gastro scene, od malih proizvođača do vodećih imena industrije.”, dodao je Darko Ivančević, novi direktor Weekend Food Festivala.
Foto: Mak Vejzović
Ulaznice za Festival osigurajte na službenoj web stranici www.weeekendfoodfestival.com, a sve novosti možete pratiti i na službenim Instagram, TikTok i Facebook kanalima. Cjelokupnu Maistra Collection Gourmet Weekend ponudu možete pronaći na službenoj web stranici Maistre.
Ne propustite priliku da budete dio ovog gastronomskog spektakla u travnju – vidimo se u Rovinju! I ne zaboravite - “Eat local, think global!”
Aldus donosi pola sata glazbe koja se dotiče raznih glazbenih stilova. Prisutni su tako: swing, blues, pop i kantautorski izričaj, a svim je pjesmama zajednička jazz gitara Bore Lukića.
Ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Tatjana Čemerikić potvrdila je da u Istri ima dovoljno antiseruma za liječenje zmijskih ugriza te objasnila osnovne postupke prve pomoći.
U Puli je pokrenuta inicijativa da Aki Rahimovski, legendarni frontmen Parnog valjka i počasni građanin grada, dobije svoj spomenik. Projekt je još u začetku, no podršku su mu već dali brojni građani i institucije, što pokazuje koliko je Rahimovski utkan u kulturni i emotivni identitet Pule.
Trenutno se provjeravaju navodi vezani uz moguće nepravilnosti u njegovom radu. Po okončanju provjera, ovisno o utvrđenom, poduzet će se odgovarajuće mjere i radnje.
Najveće novosti stupaju na snagu 1. siječnja 2026. kada će svi poduzetnici morati zaprimati eRačune, dok će ih izdavati obveznici PDV-a. Godinu dana kasnije, od 1. siječnja 2027., ta će obveza vrijediti i za one koji nisu u sustavu PDV-a.
Tijekom večeri publika je imala priliku čuti izvedbe gregorijanskih korala i latinskih napjeva u interpretaciji Mirjane Petercol, koncertne solistice i magistrice srednjovjekovne glazbe.
Na naslovnici članka istaknut je Rovinj kao jedna od najatraktivnijih destinacija, a novinarka ga je opisala kao „očaravajuće mjesto, s kućama u pastelnim bojama uz kaldrmom popločane uličice, koje vijugaju prema baroknoj crkvi i zvoniku svete Eufemije“, dodjeljujući mu nadimak „hrvatska Venecija".
"Ako plankton pojedu rebraši, manje ga ostaje za ribu. Dugoročno, to može značiti ozbiljne promjene u cijelom hranidbenom lancu", upozorava znanstvenica iz Rovinja.
Prema podacima MUP-a, u prvoj polovici ove godine na hrvatskim je cestama zabilježeno ukupno 16.207 prometnih nesreća – od čega je 766 na području Istre.
Chorus Inside festival je međunarodni festival zborova koji povezuje strast za glazbom i pjevanjem s univerzalnim vrijednostima prijateljstva i solidarnosti, a organizira ga Ars Cultura - Udruga za promicanje kulture i izvedbenih umjetnosti.