Kroz dvodnevno putovanje istarskim gourmet putevima, u Rovinju je predstavljen novi koncept Weekend Food Festivala, koji će se po četvrti put održati od 11. do 13. travnja u staroj Tvornici duhana. Weekend Food Festival ove godine ponovno pomiče granice i donosi potpuno novi smjer pod motom “Eat Local, Think Global”.
“Eat Local, Think Global” nije samo filozofija festivala – to je način na koji promišljamo hranu, povezujući najbolje iz lokalne baštine s inovacijama i suvremenim tehnikama. Ove godine naglasak je na sezonalnosti, održivosti i autentičnim iskustvima koja će posjetiteljima omogućiti da Istru dožive kroz vrhunske okuse i priče koje hrana nosi sa sobom.
"Iznimno smo ponosni što i ove godine ostajemo na visokoj razini kvalitete, što potvrđuje i dolazak jedne od najvećih kulinarskih legendi - Marca Pierrea Whitea. No, ove godine radimo i važan iskorak u novom smjeru fokusirajući se na lokalnu zajednicu i vrhunsko korištenje lokalnih namirnica. Želimo stvoriti nešto posebno i spojiti autohtonu Istru sa svjetskim trendovima, povezati lokalne proizvođače s globalnim gastro trendovima.
Mi smo festival koji okuplja profesionalce, food entuzijaste i predstavnike industrije te stvaramo zajednicu unutar koje svi mogu surađivati, dijeliti ideje, ali i razvijati svoje specifične interese”, izjavio je Tomo Ricov, direktor svih Weekend festivala.
Tome u prilog govori i novost ovogodišnjeg festivala, RANGITE! - Istrian Food Market – jedinstvena gastronomska zona sa slobodnim ulazom za sve posjetitelje.
RANGITE! - Istrian Food Market pažljivo je osmišljen koncept Maistre, a njegov cilj je oživjeti autentičnu rovinjsku i mediteransku kuhinju kroz radionice i prezentacije koje istražuju povijest i običaje pripreme hrane. Pod motom "Kako je dela nono, kako dela unuk", RANGITE! - Istrian Food Market postaje mjesto susreta tradicije i inovacije, u skladu s filozofijom festivala “Eat Local, Think Global”. Posjetitelji će moći uživati u lokalnim specijalitetima poput fuža, pasutica i domaćeg žgvaceta te kroz okuse otkrivati bogatu povijest Rovinja.
Weekend Food Festival privlači raznoliku publiku, uključujući goste kojima su vrhunska gastronomija te luksuzni i premium smještaj ključni motivi dolaska. Upravo za njih, Maistra je pripremila Maistra Collection Gourmet Weekend ponudu, koja uključuje ekskluzivne večere u Michelinovim restoranima s gostujućim chefovima, ali i autentične istarske doživljaje poput pripreme istarske supe i kruha, lova na tartufe, kušanja svježih kamenica iz Limskog zaljeva te radionica izrade sira.
Okuse nove festivalske filozofije "Eat Local, Think Global" na putovanju su imali priliku doživjeti i gosti kroz večeru u restoranu Cap Aureo, gdje je chef Jeffrey Vella servirao autentične lokalne delicije poput domaćeg sira, kruha i maslina, spajajući ih s modernim kreacijama poput cvjetače ukuhane s Veli Jože sirom i dumplinga s crnim zimskim tartufom pod nazivom “Flavours of Istria”.
Foto: Mak Vejzović
„Veliko nam je zadovoljstvo biti domaćinom i partnerom četvrtog izdanja Weekend Food Festivala, koji okuplja neka od najuglednijih imena svjetske gastronomske scene.
Rovinj, sa svojom prepoznatljivom tradicijom, kulturom i vrhunskom gastronomskom reputacijom, kao grad s prvom Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj te prvim restoranom s dvije zvjezdice, savršena je destinacija za ovakav događaj.
Ističemo važnost vrhunske enogastronomije u izgradnji sveobuhvatnog, visoko pozicioniranog turističkog proizvoda za našu destinaciju. Razvoj jednog aspekta bez drugog je nezamisliv“, izjavio je David Flam, direktor marketinga Maistre.
Od gostujućih chefova tijekom festivala 11. travnja u restoranu Monte posebnu večeru pripremat će Giulio Gigli, priznati stručnjak za fine dining i vrhunsku gastronomsku izvedbu. 12. travnja u Cap Aureu gostuje JP McMahon, vlasnik i kulinarski direktor restorana s Michelinovom zvjezdicom Aniar, nagrađivanog Cava Bodega i Aniar Boutique Cookery School.
Iste večeri, u Agli Amici Rovinj, gastronomski doživljaj kreirat će Matteo Metullio, chef koji je prvu Michelinovu zvjezdicu osvojio s tek 26 godina, dok u Tekka by Lone, kulinarske kreacije donosi Hubert Wallner, jedan od najboljih austrijskih chefova, višestruko nagrađivan Michelinovim zvjezdicama.
Foto: Mak Vejzović
“Ovakva sinergija kakvu stvaramo na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu čini sve sudionike ponosnima jer svjedočite kako ljudi pokazuju istinsku inicijativu u našoj industriji, posebno na lokalnoj razini. Iako veliki sustavi možda nude konzistentnost, stvarna promjena dolazi kroz podršku lokalnim obiteljima i proizvođačima.
Upravo zato je naša večera "Flavours of Istria" demonstrirala tu filozofiju - spojili smo lokalne namirnice poput našeg lokalnog sira, kruha i maslinovog ulja s modernim tehnikama kako bismo stvorili jedinstvena i moderna jela.
Kako Weekend Food Festival raste, širimo naše večere i izvan Maistrinih restorana, pozivajući chefove i restorane iz susjedstva poput Montea da nam se pridruže. Jer kada mi rastemo, želimo da i drugi rastu s nama - to je prava bit razmišljanja lokalno" izjavio je Jeffrey Vella, izvršni chef restorana Cap Aureo.
Tijekom predstavljanja Maistra Collection Gourmet Weekenda posjetitelji su imali priliku obići neke od najboljih istarskih proizvođača, upoznati njihov rad i kušati vrhunske proizvode. Od lovaca na tartufe u Buzetu do vinarije Damjanić. Tom prilikom, organizatori su naglasili važnost povezivanja posjetitelja s proizvođačima i chefovima koji oblikuju suvremenu istarsku gastronomiju.
“Ove godine festival dobiva jednu novu dimenziju koja spaja industriju s autentičnim lokalnim iskustvom. Upravo je to svrha Weekend Food Festivala - spoj tradicionalnog znanja i suvremenih pristupa, gdje lokalni proizvođači i globalna industrija zajedno stvaraju nove vrijednosti. S formatima poput RANGITE! - Istrian Food Marketa i bogatom expo zonom od ove godine stvaramo platformu gdje se povezuju svi aspekti gastro scene, od malih proizvođača do vodećih imena industrije.”, dodao je Darko Ivančević, novi direktor Weekend Food Festivala.
Foto: Mak Vejzović
Ulaznice za Festival osigurajte na službenoj web stranici www.weeekendfoodfestival.com, a sve novosti možete pratiti i na službenim Instagram, TikTok i Facebook kanalima. Cjelokupnu Maistra Collection Gourmet Weekend ponudu možete pronaći na službenoj web stranici Maistre.
Ne propustite priliku da budete dio ovog gastronomskog spektakla u travnju – vidimo se u Rovinju! I ne zaboravite - “Eat local, think global!”
Harvey Norman donosi 7 dana vrhunskih popusta i sjajnu božićnu ponudu namještaja, madraca, kuhinja po mjeri, bijele tehnike, malih kućanskih aparata i druge tehnologije!
Radionice u prostoru Zajednice tehničke kulture Pula uključuju „FabLab: STEM tvornica ideja – božićno izdanje“, gdje polaznici uče digitalno 3D crtanje i pripremu modela za 3D printanje, uz izradu božićnih ukrasa, te radionicu „Od skice do 3D printa“ i brojne druge aktivnosti.
Božićnica se dodjeljuje za oko 1.200 korisnika, a iznosi su utvrđeni prema visini primljene mirovine: 70 € za najniže primatelje i osobe bez prihoda, 50 € za mirovine od 341 do 540 €, 40 € za mirovine od 541 do 930 € i 30 € za mirovine iznad 930 €.
OAZA – Centar za pomoć djeci – već godinama osigurava dom i toplinu najranjivijima, upozoravajući da su domovi prepuni, a udomitelja premalo. Ravnateljica Eva Husak Bačac poziva građane da otvore vrata i pomognu djeci odrastati u obiteljskom okruženju.
Radionica je okupila brojne sudionike – djecu, roditelje, volontere, udruge – koji su zajedno izrađivali blagdanske ukrase i stvarali ozračje zajedništva koje se rijetko gdje može doživjeti.
Svečano otvorenje klizališta planirano je za 5. prosinca u 18 sati, dok su već od 1. prosinca na lokaciji Karolina počele vožnje na panoramskom kotaču Pula Eye, nudeći posjetiteljima nezaboravne prizore grada iz visine.
U petak, 5. prosinca, slijedi svečano otvorenje klizališta u Areni u petak, 5. prosinca, dok se u subotu, 6. prosinca, dočekuje Sveti Nikola koji direktno sa svog broda stiže u Arenu
Ove subote, 6. prosinca, s početkom u 11 sati, na glavnom gradskom trgu bit će organizirano prigodno slavlje uz besplatnu gastronomsku ponudu za građane te dobru zabavu uz nastupe Party benda i Sergia Predena - Gata.
Godine 2003. počeli su radovi na zapadnom kraku Istarskoga ipsilona (faza 1B) i ugovoren je završetak radova na dionici od Medaka do Umaga (41 km), uključujući vijadukt Mirna, do svibnja 2005., a na dionici Vodnjan-Pula (13 km) do svibnja 2006.