Kroz dvodnevno putovanje istarskim gourmet putevima, u Rovinju je predstavljen novi koncept Weekend Food Festivala, koji će se po četvrti put održati od 11. do 13. travnja u staroj Tvornici duhana. Weekend Food Festival ove godine ponovno pomiče granice i donosi potpuno novi smjer pod motom “Eat Local, Think Global”.
“Eat Local, Think Global” nije samo filozofija festivala – to je način na koji promišljamo hranu, povezujući najbolje iz lokalne baštine s inovacijama i suvremenim tehnikama. Ove godine naglasak je na sezonalnosti, održivosti i autentičnim iskustvima koja će posjetiteljima omogućiti da Istru dožive kroz vrhunske okuse i priče koje hrana nosi sa sobom.
"Iznimno smo ponosni što i ove godine ostajemo na visokoj razini kvalitete, što potvrđuje i dolazak jedne od najvećih kulinarskih legendi - Marca Pierrea Whitea. No, ove godine radimo i važan iskorak u novom smjeru fokusirajući se na lokalnu zajednicu i vrhunsko korištenje lokalnih namirnica. Želimo stvoriti nešto posebno i spojiti autohtonu Istru sa svjetskim trendovima, povezati lokalne proizvođače s globalnim gastro trendovima.
Mi smo festival koji okuplja profesionalce, food entuzijaste i predstavnike industrije te stvaramo zajednicu unutar koje svi mogu surađivati, dijeliti ideje, ali i razvijati svoje specifične interese”, izjavio je Tomo Ricov, direktor svih Weekend festivala.
Tome u prilog govori i novost ovogodišnjeg festivala, RANGITE! - Istrian Food Market – jedinstvena gastronomska zona sa slobodnim ulazom za sve posjetitelje.
RANGITE! - Istrian Food Market pažljivo je osmišljen koncept Maistre, a njegov cilj je oživjeti autentičnu rovinjsku i mediteransku kuhinju kroz radionice i prezentacije koje istražuju povijest i običaje pripreme hrane. Pod motom "Kako je dela nono, kako dela unuk", RANGITE! - Istrian Food Market postaje mjesto susreta tradicije i inovacije, u skladu s filozofijom festivala “Eat Local, Think Global”. Posjetitelji će moći uživati u lokalnim specijalitetima poput fuža, pasutica i domaćeg žgvaceta te kroz okuse otkrivati bogatu povijest Rovinja.
Weekend Food Festival privlači raznoliku publiku, uključujući goste kojima su vrhunska gastronomija te luksuzni i premium smještaj ključni motivi dolaska. Upravo za njih, Maistra je pripremila Maistra Collection Gourmet Weekend ponudu, koja uključuje ekskluzivne večere u Michelinovim restoranima s gostujućim chefovima, ali i autentične istarske doživljaje poput pripreme istarske supe i kruha, lova na tartufe, kušanja svježih kamenica iz Limskog zaljeva te radionica izrade sira.
Okuse nove festivalske filozofije "Eat Local, Think Global" na putovanju su imali priliku doživjeti i gosti kroz večeru u restoranu Cap Aureo, gdje je chef Jeffrey Vella servirao autentične lokalne delicije poput domaćeg sira, kruha i maslina, spajajući ih s modernim kreacijama poput cvjetače ukuhane s Veli Jože sirom i dumplinga s crnim zimskim tartufom pod nazivom “Flavours of Istria”.
Foto: Mak Vejzović
„Veliko nam je zadovoljstvo biti domaćinom i partnerom četvrtog izdanja Weekend Food Festivala, koji okuplja neka od najuglednijih imena svjetske gastronomske scene.
Rovinj, sa svojom prepoznatljivom tradicijom, kulturom i vrhunskom gastronomskom reputacijom, kao grad s prvom Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj te prvim restoranom s dvije zvjezdice, savršena je destinacija za ovakav događaj.
Ističemo važnost vrhunske enogastronomije u izgradnji sveobuhvatnog, visoko pozicioniranog turističkog proizvoda za našu destinaciju. Razvoj jednog aspekta bez drugog je nezamisliv“, izjavio je David Flam, direktor marketinga Maistre.
Od gostujućih chefova tijekom festivala 11. travnja u restoranu Monte posebnu večeru pripremat će Giulio Gigli, priznati stručnjak za fine dining i vrhunsku gastronomsku izvedbu. 12. travnja u Cap Aureu gostuje JP McMahon, vlasnik i kulinarski direktor restorana s Michelinovom zvjezdicom Aniar, nagrađivanog Cava Bodega i Aniar Boutique Cookery School.
Iste večeri, u Agli Amici Rovinj, gastronomski doživljaj kreirat će Matteo Metullio, chef koji je prvu Michelinovu zvjezdicu osvojio s tek 26 godina, dok u Tekka by Lone, kulinarske kreacije donosi Hubert Wallner, jedan od najboljih austrijskih chefova, višestruko nagrađivan Michelinovim zvjezdicama.
Foto: Mak Vejzović
“Ovakva sinergija kakvu stvaramo na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu čini sve sudionike ponosnima jer svjedočite kako ljudi pokazuju istinsku inicijativu u našoj industriji, posebno na lokalnoj razini. Iako veliki sustavi možda nude konzistentnost, stvarna promjena dolazi kroz podršku lokalnim obiteljima i proizvođačima.
Upravo zato je naša večera "Flavours of Istria" demonstrirala tu filozofiju - spojili smo lokalne namirnice poput našeg lokalnog sira, kruha i maslinovog ulja s modernim tehnikama kako bismo stvorili jedinstvena i moderna jela.
Kako Weekend Food Festival raste, širimo naše večere i izvan Maistrinih restorana, pozivajući chefove i restorane iz susjedstva poput Montea da nam se pridruže. Jer kada mi rastemo, želimo da i drugi rastu s nama - to je prava bit razmišljanja lokalno" izjavio je Jeffrey Vella, izvršni chef restorana Cap Aureo.
Tijekom predstavljanja Maistra Collection Gourmet Weekenda posjetitelji su imali priliku obići neke od najboljih istarskih proizvođača, upoznati njihov rad i kušati vrhunske proizvode. Od lovaca na tartufe u Buzetu do vinarije Damjanić. Tom prilikom, organizatori su naglasili važnost povezivanja posjetitelja s proizvođačima i chefovima koji oblikuju suvremenu istarsku gastronomiju.
“Ove godine festival dobiva jednu novu dimenziju koja spaja industriju s autentičnim lokalnim iskustvom. Upravo je to svrha Weekend Food Festivala - spoj tradicionalnog znanja i suvremenih pristupa, gdje lokalni proizvođači i globalna industrija zajedno stvaraju nove vrijednosti. S formatima poput RANGITE! - Istrian Food Marketa i bogatom expo zonom od ove godine stvaramo platformu gdje se povezuju svi aspekti gastro scene, od malih proizvođača do vodećih imena industrije.”, dodao je Darko Ivančević, novi direktor Weekend Food Festivala.
Foto: Mak Vejzović
Ulaznice za Festival osigurajte na službenoj web stranici www.weeekendfoodfestival.com, a sve novosti možete pratiti i na službenim Instagram, TikTok i Facebook kanalima. Cjelokupnu Maistra Collection Gourmet Weekend ponudu možete pronaći na službenoj web stranici Maistre.
Ne propustite priliku da budete dio ovog gastronomskog spektakla u travnju – vidimo se u Rovinju! I ne zaboravite - “Eat local, think global!”
Dvanaesto izdanje festivala obilježile su vrhunske književne večeri, inspirativni autori, kreativne radionice te jedinstveni koncert Darka Rundeka i Ane Kovačić koji je zaokružio bogat program na pozornici RocKaštela.
Načelnici, gradonačelnici i župani biraju se većinom glasova. Ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50 posto u prvom krugu, održava se drugi krug 1. lipnja, u kojem se natječu dva kandidata s najviše glasova.
Istarska županija ove godine nosi prestižnu titulu Europske regije sporta, koju dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe, sa sjedištem u Bruxellesu te je cijela godina u znaku promocije sporta, rekreacije i zdravog načina života.
Udruga „Akademija zdravog življenja“ je 2018. inicirala projekt Special Power League (SPL), sportski program za djecu s teškoćama u razvoju koji iste godine prerasta u nogometnu i rukometnu ligu za djecu s teškoćama u razvoju.
Blažina je s brigadom ratovao u Gorskom kotaru i zaleđu Rijeke do travnja 1945., i bio odlikovan za hrabrost. Poginuo je u borbi, s činom vodnika, 15. travnja 1945. godine.
Cilj projekta bio je okupiti učenike harmonike iz matične škole i područnih odjela te im pružiti priliku za javni nastup, međusobnu razmjenu iskustava, glazbeno druženje i upoznavanje s lokalnom kulturnom baštinom.
U organizaciji Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije (HUKI) i u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država, trodnevna konferencija još je jednom dokazala koliko su mladi predani oblikovanju bolje i održivije budućnosti.
Na nekoliko pozornica u staroj Tvornici duhana smjenjivali su se chefovi, poduzetnici, inovatori i znatiželjnici, svi povezani zajedničkom temom - hranom kao kulturom, poslom i strašću. Svoja iskustva i znanja podijelili su i brojni stručnjaci, chefovi i poslovni ljudi.
U organizaciji Volonterskog centra Istra, za Tete i barbe pričalice, volontere koji čitanjem priča donose utjehu i radost djeci na pedijatriji Opće bolnice Pula, u Šijanskoj šumi je održan izlet kodnog imena “Kromanjonjac”.
Ova svestrana umjetnica nije samo pjevačica, već i strastvena glazbena pedagoginja i aktivistica – predaje na glasovitim institucijama poput NYU-a i SUNY Purchasea, a 2024. godine dobila je i počasni doktorat Sveučilišta Post.