PULA: Pogledajte jednu od najvećih koštunjača na svijetu koja se hrani manjim morskim psima
Zanimljivo je da, zbog prelova i naglog smanjenja populacija morskih pasa diljem svijeta, kirnje zauzimaju mjesto vršnih predatora u hranidbenoj mreži, no za razliku od njih troše manje energije pa se rjeđe i hrane.
Tropsku golemu kirnju (Epinephelus lanceolatus) u pulskom akvariju hrane nakon hranjenja morskih pasa, a za to vrijeme ona se smješta uvijek na isto mjesto u bazenu, između stijena.
"Kada vidi naše akvariste, prilazi površini te nestrpljivo čeka. Kirnja je lovac iz zasjede: skrivena u rupama, podmorskim pećinama ili olupinama brodova, čeka da joj se približi plijen, brzo otvara velika usta stvarajući tako usisnu silu i uvlači ga zajedno s vodom", objašnjavaju u objavi iz Aquariuma Pula.
Iz pulskog akvarija stižu dobre vijesti – novorođena jedinka plavopjege raže (Neotrygon orientalis) i nedavno pristigla divovska arapaima (Arapaima gigas) počele su prihvaćati ponuđenu hranu, što stručnjaci tumače kao važan pokazatelj njihove uspješne prilagodbe na novo okruženje.
Pulski akvarij ovim uspjehom potvrđuje svoju ulogu kao važan centar znanstvenog istraživanja i očuvanja mora – i to doslovno od jajašca.
21:45Prije 73 d06.07.2025
Ovo je jedna od najvećih koštunjača na svijetu koja se hrani čak manjim morskim psima i juvenilnim kornjačama, uz ribu i rakove. Zanimljivo je da, zbog prelova i naglog smanjenja populacija morskih pasa diljem svijeta, kirnje zauzimaju mjesto vršnih predatora u hranidbenoj mreži, no za razliku od njih troše manje energije pa se rjeđe i hrane.
"Naša tropska golema kirnja brzo raste te je trenutno duga nešto manje od 1,5 m (maksimalna zabilježena duljina tijela ove vrste je 3,6 m, a masa 400 kg).
U Sredozemlju i Jadranu gorgonije izgrađuju staništa na većim dubinama koja su dom brojnim vrstama i predstavljaju žarišta bioraznolikosti.
06:45Prije 212 d18.02.2025
U prirodi žive solitarno na koraljnim i kamenim grebenima te lagunama duž cijele obale Indijskog oceana, u Indo-pacifičkoj regiji te istočnom Tihom oceanu, a životni vijek im je 40 godina.
Trenutno se ne nalaze na IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta jer nisu dovoljno istražene da bi se pouzdano procijenilo stanje divljih populacija. Potražnja za njihovim mesom naročito je velika u Hong Kongu te se love diljem područja rasprostranjenosti. Njihov uzgoj donekle ublažava ribolovni pritisak, iako većina uzgajivača i dalje uzima juvenilne jedinke iz prirode", poručuju iz pulskog akvarija.
Građani, uglavnom starije dobi, ovih dana na području Policijske uprave istarske zaprimaju pozive navodnih liječnika iz inozemstva koji im govore da su im djeca u bolnici i da potrebe hitnog liječenja i operacije trebaju dostaviti novac ili nakit.
Paus je stoga pozvao Vladu i resorna ministarstva da hitno reagiraju: da se donese jasan i provediv zakonski okvir, obustave prekršajni postupci te da se uljarima pruži podrška, a ne dodatno opterećenje.
Pred građanima je vruća jesen kad je riječ o cijenama. Vlada je donijela još jedan paket mjera pomoći, no ovoga puta uz niže subvencije, pa građane uskoro očekuju nešto više cijene energenata.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.