
(VIDEO) Evo kako izgleda hranjenje koralja u pulskom akvariju
U Sredozemlju i Jadranu gorgonije izgrađuju staništa na većim dubinama koja su dom brojnim vrstama i predstavljaju žarišta bioraznolikosti.
06:45Prije 60 d18.02.2025
Zanimljivo je da, zbog prelova i naglog smanjenja populacija morskih pasa diljem svijeta, kirnje zauzimaju mjesto vršnih predatora u hranidbenoj mreži, no za razliku od njih troše manje energije pa se rjeđe i hrane.
Tropsku golemu kirnju (Epinephelus lanceolatus) u pulskom akvariju hrane nakon hranjenja morskih pasa, a za to vrijeme ona se smješta uvijek na isto mjesto u bazenu, između stijena.
"Kada vidi naše akvariste, prilazi površini te nestrpljivo čeka. Kirnja je lovac iz zasjede: skrivena u rupama, podmorskim pećinama ili olupinama brodova, čeka da joj se približi plijen, brzo otvara velika usta stvarajući tako usisnu silu i uvlači ga zajedno s vodom", objašnjavaju u objavi iz Aquariuma Pula.
U Sredozemlju i Jadranu gorgonije izgrađuju staništa na većim dubinama koja su dom brojnim vrstama i predstavljaju žarišta bioraznolikosti.
06:45Prije 60 d18.02.2025
Riječ je o prekopavanju sedimenta trbušnim perajama u potrazi za hranom: mekušcima, rakovima ili manjim ribama.
13:35Prije 103 d06.01.2025
Ovo je jedna od najvećih koštunjača na svijetu koja se hrani čak manjim morskim psima i juvenilnim kornjačama, uz ribu i rakove. Zanimljivo je da, zbog prelova i naglog smanjenja populacija morskih pasa diljem svijeta, kirnje zauzimaju mjesto vršnih predatora u hranidbenoj mreži, no za razliku od njih troše manje energije pa se rjeđe i hrane.
"Naša tropska golema kirnja brzo raste te je trenutno duga nešto manje od 1,5 m (maksimalna zabilježena duljina tijela ove vrste je 3,6 m, a masa 400 kg).
U prirodi žive solitarno na koraljnim i kamenim grebenima te lagunama duž cijele obale Indijskog oceana, u Indo-pacifičkoj regiji te istočnom Tihom oceanu, a životni vijek im je 40 godina.
Trenutno se ne nalaze na IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta jer nisu dovoljno istražene da bi se pouzdano procijenilo stanje divljih populacija. Potražnja za njihovim mesom naročito je velika u Hong Kongu te se love diljem područja rasprostranjenosti. Njihov uzgoj donekle ublažava ribolovni pritisak, iako većina uzgajivača i dalje uzima juvenilne jedinke iz prirode", poručuju iz pulskog akvarija.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
09:58Prije 4 h19.04.2025
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
07:16Prije 7 h19.04.2025
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.
07:15Prije 7 h19.04.2025
Weekend.18 dolazi punoljetan, spektakularan i s govornicima koji brišu granice medija, tehnologije i znanosti.
22:00Prije 16 h18.04.2025
Na Trg slobode stiže i razigrani uskrsni zec, spreman razveseliti najmlađe, i one koji se tako osjećaju, slatkim iznenađenjima i čokoladnim jajima.
20:14Prije 18 h18.04.2025
Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.
18:13Prije 20 h18.04.2025
Ova tradicionalna igra u Marićima se provodi po malo drugačijim pravilima od uobičajenih.
16:08Prije 22 h18.04.2025
Riječ je o emotivnom singlu koji na nenametljiv, ali snažan način govori o ljubavi — ne onoj idealiziranoj s ekrana i društvenih mreža, već onoj stvarnoj, nesavršenoj i duboko ljudskoj.
14:36Prije 23 h18.04.2025