
HERA objavila nove cijene: Plin za kućanstva skuplji je za 9%
Kućanstva mogu izračun svojih godišnjih i mjesečnih troškova za plin, prema distribucijskom području i tarifnom modelu, provjeriti u aplikaciji iPlin.
07:47Prije 30 min18.09.2025
Inspirativno predavanje bit će uvod u proljetnu akciju "Pčelinje paše", koju Grad Pula-Pola i Pula Herculanea provode u suradnji s Udrugom pčelara Pula. Cilj projekta je potaknuti građane i učenike na promjene u održavanju zelenih površina te prilagodbu košnje!
Pula ovih dana postaje središte ekološke edukacije i zaštite oprašivača kroz ambiciozan projekt koji se odvija u više faza. Prvi koraci uključuju edukativne aktivnosti u eko školama te među mladim nogometašima NK Istre (U12, U13 i U14), dok se završno događanje očekuje 24. ožujka u 17:30 u prostorijama Circola, na adresi Carrarina ulica 1, Pula.
Na tom događanju će ugledni stručnjaci Korado Korlević i Nediljko Landeka, uz uvodnu riječ Mire Banković zajednički predstaviti značaj ovog projekta i podsjetiti javnost na ključnu ulogu oprašivača u očuvanju ekosustava. Pčele nisu samo marljivi radnici prirode – one su temelj života na Zemlji. Bez njih nema oprašivanja, plodova ni hrane, a samim time ni nas. Na nama je odgovornost da ih zaštitimo i osiguramo im sigurno okruženje.
Ovo inspirativno predavanje ujedno je uvod u proljetnu akciju "Pčelinje paše", koju Grad Pula-Pola i Pula Herculanea provode u suradnji s Udrugom pčelara Pula. Cilj projekta je potaknuti građane i učenike na promjene u održavanju zelenih površina – smanjenje upotrebe pesticida te prilagodbu košnje – kako bi gradovi postali utočišta za divlje oprašivače.
Predavanje je dio projekta URBIO BAUHAUS unutar programa Interreg Središnja Europa te ima za cilj zaustavljanje i suzbijanje gubitka bioraznolikosti u gradovima kroz implementaciju inovativnih rješenja. Grad Pula-Pola na projektu sudjeluje kao partner zajedno uz vodećeg partnera Sveučilište prirodnih znanosti u Wroclavu iz Poljske te ostale projektne partnere iz Poljske, Njemačke, Slovenije, Italije i Mađarske.
Vrijednost projekta iznosi ukupno 2.039.600,00 EUR od kojih se 213.950,00 EUR odnosi na projektne aktivnosti koje će Grad Pula-Pola implementirati kroz provedbu ovog projekta.
Lokacije "Pčelinje paše" bit će označene prepoznatljivim žutim tablama s informativnim i edukativnim sadržajem, a svaka škola uključena u projekt dobit će svoju lokaciju na "kumstvo", što će učenicima omogućiti praćenje pozitivnih promjena u prirodi.
Predavanja su prilagođena učeničkoj dobi i obogaćena mnoštvom fotografija i zanimljivih detalja koji će zasigurno ostati u sjećanju djece. Prve žute table već su postavljene u blizini OŠ G. Martinuzzi i OŠ Monte Zaro, a učenici s veseljem prate promjene u neposrednoj blizini svojih škola.
Pulske pčelinje paše bit će vidljive i na Katastru Pula Herculanee prije početka intenzivne košnje, dodatno naglašavajući važnost očuvanja prostora pogodnih za oprašivače.
Održavanje i obnavljanje njihovih staništa u urbanim i poljoprivrednim sredinama, promicanje biološke kontrole štetnika i odgovornije upravljanje zelenim površinama ključni su koraci u zaštiti ovih nezamjenjivih saveznika prirode.
Pozivamo sve građane da se pridruže ovoj inicijativi, sudjeluju u događanjima i zajedno s nama stvore grad koji podržava život i održiv suživot s prirodom!
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 13 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 16 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 21 h17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 21 h17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Tim prve pomoći Crvenog križa Bujštine kao jedini predstavnik Istarske županije, ostvario je vrhunski rezultat na ovom važnom natjecanju.
15:35Prije 1 d16.09.2025