USKRŠNJI OBIČAJI Neizostavni uskršnji objed i slavlje, tuckanje jaja...
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
IstraIN
19 Travanj 2025 I 09:58
Pexels
Prema dugogodišnjim tradicijskim običajima, za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdjenje.
Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, često domaći kruh, te slastice. Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje. Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
16:03Prije 95 d20.04.2025
Djeca se za Uskrs igraju tradicijskim igrama u koje su uključene pisanice poput: tuckanja pisanicama, gađanja pisanica kovanicama, traženja sakrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće i sl. U igri tuckanja jajima, uzme se svoje jaje i izabere se protivnika.
Jaja se jedno u drugo tuckaju vrhovima, a pobjednik je onaj čije jaje ostane čitavo i on nastavlja igru. Pisanica pobjednica je ona, koja ostane čitava nakon cijelog kruga tuckanja.
Postoji mnogo crkvenih pjesama koje opjevavaju Isusovu muku, raspeće i uskrsnuće. U hrvatskoj uskrsnoj tradiciji najpoznatije su "Kraljice neba", "Uskrsnu Isus doista", "Na nebu zora rudi" i dr. Poznato je oko stotinu skladbi, koje se pjevaju kao uskrsne pjesme od Velike subote do Duhova, ali samo oko 30-ak ih se i danas pjeva.
Blagdan Uskrsa ne slavi se svake godine u isto vrijeme, već u prvu nedjelju nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca (uštapa). Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, onda Uskrs može biti samo unutar toga vremena.
Podrijetlo Uskrsa je u židovskom blagdanu Pashe pa su u katoličkoj liturgiji prisutni mnogi biblijski tekstovi koji podsjećaju na izlazak izabranoga naroda iz egipatskoga sužanjstva i prelazak preko Crvenoga mora.
Takav model života ostavlja vidljive posljedice: sječu šuma, eroziju tla, nestanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta te povećane koncentracije ugljikova dioksida u atmosferi – uzrok sve češćih i razornijih klimatskih ekstrema.
Aeroklub Istra poziva sve građane, zaljubljenike u letenje i obitelji s djecom da se pridruže ovoj zrakoplovnoj pustolovini i provedu vikend u Kašteliru uz sport, edukaciju i zabavu!
U okviru suradnje s brojnim udrugama i institucijama koje pružaju podršku najranjivijim skupinama djece, Valamar je kroz ovu inicijativu do sada donirao ljetovanje za više od 4.500 djece iz svih dijelova Hrvatske.
Novi Šajin hit „Idemo na mer” himna je onih koji sanjaju odmor, ali žive svakodnevicu u kojoj „fali još jedan papir”.Upravo iz FTJP* (*fali ti jedan papir) rođena je pjesma koja će postati nova himna za sve koji se bore s birokracijom, a njih je u Hrvatskoj koliko i stanovnika.
Sada su odlučili pokloniti još dva automobila obiteljima u potrebi - Citroen C4 i Renault Twingo! Prednost imaju samohrani roditelji, a uvjet je da nemaju niti jedan automobil u obitelji.
Na repertoaru su im plesni i filmski evergrini u ritmu valcera, beguinea, tanga i cha-cha-cha - koje je za njih priredio jazz pijanist i skladatelj Davor Lorković.
Posebno mjesto u cjelokupnoj ponudi zauzimaju upravo koktel barovi koji su postali omiljeno okupljalište svih u Taste Istria zoni koji žele spojiti sportsku atmosferu s ljetnim hedonizmom.
Kaštelirski je kraj poznat po uzgoju kvalitetnog krumpira koji se koristi u brojnim domaćim receptima. Stoga ne čudi da upravo gramper zauzima središnje mjesto u programu.
Posjetitelji mogu kušati polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukance s kaneštrelama, buzaru od kapešanta i pedoća, tuna burger, lignje na ražnju, pečene kraci hobotnice i brodet.