Svjetski je dan čokolade! Donosimo 15 čokoladnih činjenica koje dosad vjerojatno niste znali
Čokolada nije samo hrana – ona je povijest, znanost, umjetnost i utjeha u jednom.
IstraIN
7 Srpanj 2025 I 07:46
Foto: Pexels
Godina ima 365 dana, ali samo jedan je – Dan čokolade. Taj najslađi datum, 7. srpnja, dan je u kojem se slavi omiljena poslastica milijuna ljudi diljem svijeta. Čokoholičari tada s razlogom odlažu grižnju savjesti i prepuštaju se tamnoj, mliječnoj ili bijeloj čaroliji, uživajući u svakom zalogaju.
Čokolada nije samo hrana – ona je povijest, znanost, umjetnost i utjeha u jednom.
U čast ovom posebnom danu, donosimo 15 zanimljivih čokoladnih činjenica koje će vas možda iznenaditi, a zasigurno još više potaknuti da posegnete za kockicom više.
15 stvari koje (možda) niste znali o čokoladi
Kakao kao novac – Antički narodi poput Maja i Asteka koristili su kakao zrna kao valutu. Da bi spriječili inflaciju, pažljivo su ograničavali njihovu preradu.
Za pola kile čokolade potrebno je oko 300 do 400 kakao zrna.
Jedno stablo kakaovca godišnje daje otprilike 2000 do 2500 mahuna, no vrlo je osjetljivo – poljoprivrednici izgube i do 30 % prinosa godišnje.
Bijela čokolada? Tehnički nije prava čokolada jer ne sadrži kakao zrna, već samo kakao maslac.
Srce voli tamnu čokoladu – Svakodnevna konzumacija male količine tamne čokolade može smanjiti rizik od bolesti srca za trećinu.
Tamna čokolada je antioskidantna bomba – Ima više antioksidansa od borovnica, crnog vina ili zelenog čaja.
Porijeklo riječi "čokolada" – Dolazi od asteške riječi „xocoatl“, naziva za tradicionalno gorko i ljuto piće od kakaa.
Prva čokoladna pločica izrađena je još 1847. godine – i zauvijek je promijenila način na koji konzumiramo čokoladu.
Foto: Pexels
Najpopularniji poklon na svijetu? Upravo – čokolada.
Rekord u jedenju čokoladnih bombona drži osoba koja je pojela 1 kilogram bombona u samo 6 minuta.
Švicarci su prvaci u konzumaciji čokolade – godišnje pojedu oko 9 kilograma po osobi.
Za usporedbu, prosječni Amerikanac godišnje pojede nešto manje od 5 kilograma čokolade.
Belgija 2013. godine izdala je čak 500.000 poštanskih marki koje su mirisale na kakao i imale premaz koji je izgledao poput prave čokolade.
Čokolada kao umjetnost – Osim slastica, koristi se i za izradu skulptura, parfema, pa čak i dizajnerske odjeće.
I za kraj – samo miris čokolade može potaknuti lučenje endorfina i popraviti raspoloženje.
Tijekom godišnjih odmora ljudi se opuste, više vremena provode u prirodi, u šumi ili na plaži pa tako i lakše zaborave na moguće opasnosti koje vreba morska fauna.
Nagrade će biti dodijeljene na svečanoj proslavi Dana Grada, 10. kolovoza 2025. godine, a namijenjene su pojedincima i pravnim osobama koje su ostvarile značajne uspjehe i doprinose na raznim područjima.
Gustoća prometa povećana je i kod tunela Učka, u smjeru Rijeke, gdje se vozila kreću usporeno, a na pojedinim dionicama dolazi i do povremenih zastoja.
Već treću godinu zaredom, i ovoga će ljeta Limski zaljev biti mjesto raznolikih događanja i programa u sklopu „Ljeta na Limu“, koje zajednički organiziraju Turistička zajednica Općine Kanfanar i Turistička zajednica Općine Vrsar.
Stručni žiri dodijelio im je drugo mjesto u kategorijama za najbolji bend, gitaru, vokal i bas, čime su se Acid Salvia istaknuli kao najuspješniji hrvatski predstavnici na natjecanju.
"Koliko su oni bitni najbolje podcrtava činjenica da smo u Poreču na daljnje preglede i liječenje zbog suspektnih promjena na koži uputili 28 pregledanih“, istaknula je Valentina Saint Georges, dr. med.
Prema navodima organizatora, na mjestu događaja nalazi se 504 tisuće ljudi, čime je ovaj koncert postao najveći glazbeni događaj takve vrste u Hrvatskoj.
Na moru zapadne Istre može doći do razvoja olujne linije uz nagli nalet olujnog zapadnjaka i jugozapadnjaka uz veliku grmljavinsku aktivnost i silovit nalet kiše.