Karin Spiech pulska je šaptačica kornjačama: „Najljepši trenutak je kad ih vraćamo u more“
U pulskom Aquariumu već više od dva desetljeća traje tiha, ali iznimno važna misija – spašavanje glavatih želvi.
17:11Prije 53 d09.09.2025
Zahvaljujući brzoj reakciji građana i stručnjaka, kornjače Frida i Havajka dobile su drugu priliku!
Proteklog vikenda, 12. i 13. srpnja, u pulskom Oporavilištu za divlje životinje koje djeluje pri Aquariumu Pula, zaprimljene su dvije mlade glavate želve u teškom zdravstvenom stanju.
Riječ je o juvenilnim jedinkama koje su pronađene u kritičnom stanju s vidljivim simptomima sindroma iscrpljenosti kornjača (engl. Debilitated Turtle Syndrome), ozbiljnog poremećaja koji ugrožava njihov život.
U pulskom Aquariumu već više od dva desetljeća traje tiha, ali iznimno važna misija – spašavanje glavatih želvi.
17:11Prije 53 d09.09.2025
Donu je na otvorenom moru izvan otočja Brijuni pronašla posada ribarskog broda Mauros, dok je nemoćno plutala na površini s udicom zaglavljenom u ustima.
11:59Prije 18 d14.10.2025
Obje kornjače odmah su primljene na hitnu veterinarsku skrb, gdje su im administrirane infuzija i glukoza, a započet je i proces uklanjanja vitičara, morskih rakova koji su u gustim naslagama prekrivali njihove oklope.
Vitičari – pokazatelj zdravstvenih problema
Želve Queen, Michelangelo, Havajka, Anica, Denči, Star, Blue Gem i Lorenzo ljetos su spašene na različitim lokacijama Jadrana – od Dugog otoka do Umaga – a proteklih mjeseci su u pulskom Aquariumu prošle intenzivnu rehabilitaciju zbog ozljeda, pothranjenosti ili sindroma iscrpljenosti.
10:20Prije 41 d21.09.2025
Elva teži 9,8 kilograma, a duljina njezina oklopa iznosi oko 45,5 centimetara, dok se njezina starost procjenjuje na približno 10 godina.
18:31Prije 69 d24.08.2025
Iako vitičari (Cirripedia) – poznati i pod nazivom brambuljci – na prvi pogled mogu djelovati bezopasno, njihova pojava u velikom broju na tijelu morske kornjače ozbiljan je pokazatelj da je životinja ozlijeđena, bolesna ili izuzetno oslabljena.
Zdrave kornjače su stalno u pokretu i takva kolonizacija na oklopu nije moguća. U slučaju oboljelih jedinki, naslage ovih rakova dodatno otežavaju kretanje, disanje i plivanje te mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja kože i oklopa.
Pronalazak i prvi tretman
Prva kornjača, koju su djelatnici Oporavilišta nazvali Frida, teška je svega 300 grama i dugačka 14 cm. Starija je manje od godinu dana, a pronašla ju je slovenska obitelj u plitkom pojasu uvale Centinera u Banjolama.
Druga kornjača, Havajka, težine oko 1 kilograma i dužine 20 cm, pronađena je na plaži Havajsko na Verudeli. Do obale ju je dovela skupina turista, a slučaj je prijavio spasilac s plaže.
U narednim danima obje će kornjače biti podvrgnute rendgenskim snimkama i laboratorijskim pretragama krvi, kako bi se odredio daljnji tijek liječenja.
Iz Aquariuma Pula zahvalili su se građanima na brzoj reakciji, kao i volonterkama i stručnom timu koji je odmah prionuo poslu. Posebna zahvala upućena je veterinarkama Pauli, Johanne i Lucie, koje su započele s pažljivim čišćenjem oklopa.
"Ovakve situacije još jednom pokazuju koliko je važna suradnja građana, spasioca i stručnjaka kada je riječ o zaštiti morskih vrsta. Svaka spašena kornjača doprinos je očuvanju ove ugrožene vrste", poručili su iz Oporavilišta.
Izgledala je mirno i pomalo zbunjeno, a kako doznajemo, ovo nije prvi put da obilazi stadion.
18:40Prije 5 h01.11.2025
Nekadašnji običaj da se pokojnicima na grobove nose i ostavljaju neka jela ili da se noću ostavlja prostrt stol s jelima i pićem (ili samo pićem), s vremenom je iščeznuo.
14:08Prije 9 h01.11.2025
Tijekom studenog muškarci se potiču na puštanje brkova kako bi osvijestili javnost na važnost prevencije, ali i potaknuli na rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje raka prostate.
08:37Prije 15 h01.11.2025
Lista The World’s 50 Best Hotels temelji se na glasovima više od 800 neovisnih stručnjaka iz područja hotelijerstva i luksuznog turizma – uključujući hotelijere, putopisce i profesionalce u ugostiteljstvu.
10:23Prije 1 d31.10.2025
Chef Matija Bogdan, ovogodišnji laureat izbora Dobri restorani, s polaznicima je demonstrirao suvremene pristupe pripremi i servisiranju kozletine te potvrdio da namirnica nosi autentičnost, teksturu i prostor za kreativnost koji traži moderna kuhinja.
07:47Prije 1 d31.10.2025