Istra i njezini okusi osvojili londonski Mayfair!

U sklopu prestižne inicijative Turističke zajednice Istre, u samom srcu Londona članovi elitnog Mark’s Cluba uživali su u večeri posvećenoj Istri – regiji vrhunskih delicija, mirisa i doživljaja

Ena Piglić
Ena Piglić

24 Listopad 2025 I 22:00

Istra i njezini okusi osvojili londonski Mayfair!
TZ Istarske županije

Istarski bijeli i crni tartufi zasjali su na meniju Mark’s Cluba, jednog od najprestižnijih privatnih klubova u Londonu. Ekskluzivni Mark’s Club pretvorio se u pozornicu istarskih aroma:- bijeli i crni tartufi, vrhunska vina i ekstra djevičanska maslinova ulja stvorili su senzornu priču o luksuzu, tradiciji i autentičnosti istarske kuhinje. 

Nakon netom održane uspješne aukcije istarskih bijelih tartufa u Sotheby’su, kojom je prikupljeno više od 15 tisuća funti za pulski Dnevni centar za rehabilitaciju, mirisi Istre nastavili su osvajati London i to na jednoj od najprestižnijih adresa britanske metropole – kultnom Mark’s Clubu u srcu Mayfaira.

U organizaciji Turističke zajednice Istarske županije i uz potporu Karlić Tartufa, vinarije Kozlović i maslinara Červar, 22. listopada održan je gourmet događaj posvećen Istri - regiji iznimnih okusa, prirodnih bogatstava i autentičnih doživljaja.

U elegantnom prostoru Greenhousea, poznatom po ekskluzivnosti i profinjenom dizajnu, okupilo se 16 posebno odabranih gostiju, članova londonske elite, poslovnih lidera i gurmana Zbog iznimnog interesa, više od 50 članova Mark’s Cluba našlo se na listi čekanja, što dodatno potvrđuje prestiž i ekskluzivnost ovog događaja.

Chef Tomas Lidakevicius priredio je fantastičnu večeru u čarobnoj atmosferi, kroz četiri slijeda, s tartufom kao glavnim sastojkom svake kreacije. Gosti su uživali u delicijama i priči o tartufu, posebice kada su otkrili da mali istarski poluotok krije i crni i plemeniti bijeli tartuf, što je izazvalo iskreno oduševljenje i iznenađenje. 

TZ Istarske županije

Vrhunac večeri označio je svečani trenutak otkrivanja tartufa položenih ispod staklenih poklopaca, kada se prostorom Greenhousea proširila snažna aroma istarskog tla i šuma Motovuna i Buzeta – istinski doživljaj koji je izazvao spontani pljesak okupljenih.

Tartufe poslužene na ovom gourmet eventu, popraćenom iskrenim zanosom, donirali su Karlić Tartufi, potvrđujući svoju reputaciju jednog od vodećih nositelja i čuvara tradicije tartufarstva u Istri.

Vinsko sljubljivanje, pod stručnim vodstvom Sergia Persija, poznatog sommeliera i predstavnika vinarije Kozlović, istarske vinske perjanice, oduševilo je i najzahtjevnije goste. Svako vino predstavljeno je uz detaljno objašnjenje terroira, sortimenta, ali i filozofije istarske vinske scene.

TZ Istarske županije

Članovi Mark's Cluba su, uz tartufe i vino, kušali i ekstra djevičanska maslinova ulja obitelji Červar iz Novigrada.

Svatko je od gostiju na kraju večeri na poklon dobio i bočicu svježeg ulja, simbol vitalnosti i života istarskog tla, za izradu kojeg je samo prije par dana ručno pobran plod masline i hladno prešan kako bi zadržao sva svoja ljekovita i antioksidativna svojstva.

Gosti, od kojih većina nikada nije posjetila Istru, znatiželjno su otkrivali njezine tajne i bili oduševljeni svime što su saznali o našem poluotoku, ponuđenim okusima i pričama, a konac večere obilježio je dugi, spontani pljesak svih okupljenih, koji su i ponaosob komplimentirali svemu doživljenom.