Tradicija i običaji Svih svetih: Znate li da se na groblje nekoć nosila hrana?
Nekadašnji običaj da se pokojnicima na grobove nose i ostavljaju neka jela ili da se noću ostavlja prostrt stol s jelima i pićem (ili samo pićem), s vremenom je iščeznuo.
IstraIN
1 Studeni 2025 I 14:08
IstraIN
Iako na blagdan Svih svetih odlazimo na grobove svojih najmilijih, to bismo trebali raditi dan kasnije, na Dušni dan. Upravo je 2. studeni posvećen našim bliskim pokojnicima, dok je blagdan Svih Svetih posvećen znanim i neznanim svecima i mučenicima.
Na blagdan Svih svetih, Katolička crkva slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji to još nisu. Počeo se slaviti još u 4. stoljeću te su ga u početku sve crkve obilježavale istog dana, u nedjelju nakon Duhova, no Papa Grgur III je u prvoj polovici 8. stoljeća blagdan Svih svetih premjestio na 1. studenog.
Uoči blagdana Svih svetih i Dana mrtvih, 31. listopada 2025. godine, delegacija Grada Pazina, predvođena gradonačelnicom Suzanom Jašić i zamjenikom gradonačelnice Renatom Kalcem, položila je vijenac kod središnjeg križa na groblju Moj mir u Pazinu.
Iz Hrvatske vatrogasne zajednice upozoravaju da se zbog velike količine upaljenih svijeća, rastopljenog voska i suhog cvijeća na grobljima mora biti na oprezu.
19:15Prije 2 d29.10.2025
Dušni dan karakteriziraju tišina, sjećanja i molitve za pokojne, plaćanje misa za pokojnike, obred oprosta, pomaganje sirotinji i zvonjava crkvenih zvona. Pučki nazivi Mrtvi dan, Mrtvo spomenuće i Dan mrtvih nisu u suglasju s kršćanskim naukom prema kojem je duša besmrtna. O kultu duše u kulturnoj baštini Hrvata, pored ostaloga, svjedoče molitve za duše u čistilištu, te dušice — svjećice koje se pale na taj dan.
Nekadašnji običaj da se pokojnicima na grobove nose i ostavljaju neka jela ili da se noću ostavlja prostrt stol s jelima i pićem (ili samo pićem), s vremenom je iščeznuo.
Ostalo je samo sjećanje kako je nekoć na tu svetkovinu cijelu noć desetak muškaraca zvonilo crkvenim zvonima. Samo je u narodnome pamćenju ostalo kako se ne tako davno pomagalo sirotinji na svetkovinu Dušnoga dana.
Obred oprosta također je ostao samo u narodnome pamćenju, piše prof. dr. sc. Marko Dragić, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu u stručnom članku u časopisu za religioznu kulturu Obnovljeni život.
Ovih dana moglo se čuti kako je na snazi potpuna zabrana ulova sitne plave ribe, zbog čega bi srdela i inćun trebali nestati s ribarnica. No, lovostaj vrijedi samo za određene zone Jadrana, dok se u Istri i Kvarneru i dalje lovi i prodaje svježa plava riba.
Sedamnaestogodišnji Viktor Švić iz rovinjskog SRK Meduza ostvario je sjajan uspjeh i dobio poziv u Hrvatsku reprezentaciju u sportskom ribolovu – samo godinu dana nakon što je prvi put uzeo štap u ruke na natjecateljskoj razini.
Prema planu izvođača, zgrada bi trebala biti pod krovom do kraja 2025., a unutarnji radovi završeni do kraja 2026. Nakon dovršetka slijedi predaja potrebne dokumentacije i ishođenje dozvola i licenci, s ciljem početka rada u školskoj godini 2027./2028.
Nekadašnji običaj da se pokojnicima na grobove nose i ostavljaju neka jela ili da se noću ostavlja prostrt stol s jelima i pićem (ili samo pićem), s vremenom je iščeznuo.
Prosvjed će se održati u srijedu, 5. studenog, s početkom u 16 sati, u zoni ispred ulaza u postojeći kamenolom "Vidrijan". Udruga Zelena Istra i građani Šijane koji organiziraju prosvjed još jednom pozivaju sve građane, inicijative i udruge na sudjelovanje.
Tijekom studenog muškarci se potiču na puštanje brkova kako bi osvijestili javnost na važnost prevencije, ali i potaknuli na rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje raka prostate.
Lista The World’s 50 Best Hotels temelji se na glasovima više od 800 neovisnih stručnjaka iz područja hotelijerstva i luksuznog turizma – uključujući hotelijere, putopisce i profesionalce u ugostiteljstvu.
Chef Matija Bogdan, ovogodišnji laureat izbora Dobri restorani, s polaznicima je demonstrirao suvremene pristupe pripremi i servisiranju kozletine te potvrdio da namirnica nosi autentičnost, teksturu i prostor za kreativnost koji traži moderna kuhinja.
Riječ je o jedinstvenom festivalu sjeverozapadne Istre s gurmanskom ponudom 20 - ak jela inspiriranih morem, zemljom i tradicijom uz široki izbor vina i craft piva lokalnih proizvođača.
Ova jedinka predstavlja još jedan važan korak u okviru nacionalnog programa očuvanja plemenite periske (Pinna nobilis), jedne od najugroženijih morskih vrsta Sredozemlja.