Istarska berba donijela odlična vina, a bit će i kvalitetno ulje: “Maslinarstvo smo zaokružili u svjetsku priču”
Berba grožđa u Istri je završena, a vinari su, čini se, itekako zadovoljni. Slijedi berba maslina – simbol istarskog identiteta i tradicije. O rezultatima, izazovima i planovima razgovarali smo s Eziom Pinzanom, pročelnikom za poljoprivredu Istarske županije.
Berba grožđa u Istri je završena, a vinari su, čini se, itekako zadovoljni.
Slijedi berba maslina – simbol istarskog identiteta i tradicije. O rezultatima, izazovima i planovima razgovarali smo s Eziom Pinzanom, pročelnikom za poljoprivredu Istarske županije.
“Godina je bila izvrsna, vina će biti vrhunska”
"Vinari su zadovoljni, godina je bila dobra, neki kažu i izvrsna", kaže Pinzan. "Kvaliteta grožđa bila je na vrlo visokoj razini, što znači da će i vina iz berbe 2025. godine biti iznimno kvalitetna.
Naši vinari su dobro opremljeni, podrumska tehnologija je moderna i vjerujem da nas očekuju sjajna vina – od svježih malvazija i terana, pa do odležanih vina, ružičastih etiketa i sve popularnijih pjenušaca".
Dodaje da je istarska vinska scena posljednjih godina doživjela snažan razvoj: "Svaka dobra godina poput ove dodatno podiže ljestvicu i potvrđuje da je Istra prepoznatljiv vinski kraj, ne samo u Hrvatskoj nego i šire".
“Manji urod maslina, ali izvrsna kvaliteta ulja”
Dok vinari završavaju berbu, maslinari su već krenuli s berbom svojih plodova. "Ove godine urod je nešto manji, ali masline koje su rodile su zdrave i kvalitetne, pa očekujemo izvrsna ekstra djevičanska maslinova ulja", ističe Pinzan.
Podsjetio je i na važan novitet koji rješava problem koji je prošle godine mučio maslinare:
"Donesen je pravilnik o zbrinjavanju komine, pa taj problem više ne bi smio postojati. Uljare su spremne, a kroz dva do tri mjeseca očekujemo završetak berbe i, siguran sam, vrhunske rezultate".
Foto: IstraIN
Istra opet najbolja na svijetu
Potvrdu izvrsnosti istarskog maslinarstva donosi i novi vodič Flos Olei 2026., u kojem je čak 68 istarskih maslinara uvršteno među najbolje na svijetu.
"Devetu godinu zaredom Istra je proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. To nije slučajnost, nego rezultat dugogodišnje strategije i zajedničkog rada poljoprivrednika, županije i lokalnih zajednica", objašnjava Pinzan.
"Prije tridesetak godina obnovili smo zapuštene maslinike, financirali sadnice zajedno s općinama i poljoprivrednicima, i posadili više od pola milijuna stabala. Danas te masline daju plod, a mladi maslinari koriste suvremenu tehnologiju i znanje".
U županiji danas djeluje više od 40 uljara, a moderna tehnologija prerade i čuvanja ulja omogućuje visoku i stabilnu kvalitetu.
"Masline se prerađuju isti dan, ulje se čuva pod kontroliranom temperaturom i bez prisutnosti kisika. To je ključ našeg uspjeha", kaže Pinzan.
Zatvaranje kruga: komina kao resurs, a ne otpad
Iako maslinarstvo u Istri djeluje gotovo savršeno, uvijek ima prostora za napredak.
"Želimo dodatno unaprijediti gospodarenje ostacima iz poljoprivrede. Komina nije otpad, već vrijedan resurs koji se može preraditi u kompost i humus. To je kružno gospodarstvo u praksi", zaključuje Ezio Pinzan.
Uz takav pristup, dodaje, Istra će i u godinama koje dolaze ostati sinonim za kvalitetu, održivost i vrhunske poljoprivredne proizvode.
Erto Fabris bio je uspješan sportaš, trener, sportski djelatnik, sportski pedagog i prof. tjelesne i zdravstvene kulture, a preminuo je prije tri godine.
Staničić: "Prema tom memorandumu Jet2.com se obvezao da će povećati broj turista u Hrvatsku za 45 posto. U tome će im HTZ kao partner pomoći sa znatnim financijskim sredstvima u smislu zajedničkog oglašavanja."
Istražili smo cijene drva za ogrjev i kod privatnih prodavača na području Istre te doznali da se penju i do 100 eura po metru, ovisno o vrsti drva, lokaciji i uključenom prijevozu.
Prema podacima Fine evidentirano je 9.477.694, a to je 0,43 posto manje nego godinu ranije. Od ukupnog broja otvorenih računa, 7.547.530 računa odnosi se na transakcijske račune, kojih je za 0,16% manje u odnosu na 31.10.2024. godine.
Digitalne tehnologije i zelene politike postale su temelj novog gospodarskog modela i novog načina života. Istra te promjene prepoznaje i svjesna je potrebe za prilagodbom te pronalaženjem odgovora na sve izazove.
Završnom fazom uređenja kompletne starogradske jezgre Bala zaokružuje se proces započet 2015. godine, a ovo je možda jedina općina koja ima kompletno uređen stari grad s položenom infrastrukturom.
"Ulaganjem u obnovu boćarskog centra posvećenom našem Ediju Ritoši želja je osigurati svim sportašicama i sportašima moderne i ugodne uvjete za natjecanja, rekreaciju i druženje, te dodatno potaknuti razvoj sportskog i društvenog života na području Umaga i umaških naselja“, istaknuo je gradonačelnik