Istarska berba donijela odlična vina, a bit će i kvalitetno ulje: “Maslinarstvo smo zaokružili u svjetsku priču”

Berba grožđa u Istri je završena, a vinari su, čini se, itekako zadovoljni. Slijedi berba maslina – simbol istarskog identiteta i tradicije. O rezultatima, izazovima i planovima razgovarali smo s Eziom Pinzanom, pročelnikom za poljoprivredu Istarske županije.

Iris Foriš
Iris Foriš

12 Listopad 2025 I 06:20

Istarska berba donijela odlična vina, a bit će i kvalitetno ulje: “Maslinarstvo smo zaokružili u svjetsku priču”
Photo: Luka Batelic/PIXSELL Ilustracija

Berba grožđa u Istri je završena, a vinari su, čini se, itekako zadovoljni.

Slijedi berba maslina – simbol istarskog identiteta i tradicije. O rezultatima, izazovima i planovima razgovarali smo s Eziom Pinzanom, pročelnikom za poljoprivredu Istarske županije.

“Godina je bila izvrsna, vina će biti vrhunska”

"Vinari su zadovoljni, godina je bila dobra, neki kažu i izvrsna", kaže Pinzan. "Kvaliteta grožđa bila je na vrlo visokoj razini, što znači da će i vina iz berbe 2025. godine biti iznimno kvalitetna.

Naši vinari su dobro opremljeni, podrumska tehnologija je moderna i vjerujem da nas očekuju sjajna vina – od svježih malvazija i terana, pa do odležanih vina, ružičastih etiketa i sve popularnijih pjenušaca".

Dodaje da je istarska vinska scena posljednjih godina doživjela snažan razvoj: "Svaka dobra godina poput ove dodatno podiže ljestvicu i potvrđuje da je Istra prepoznatljiv vinski kraj, ne samo u Hrvatskoj nego i šire".

“Manji urod maslina, ali izvrsna kvaliteta ulja”

Dok vinari završavaju berbu, maslinari su već krenuli s berbom svojih plodova. "Ove godine urod je nešto manji, ali masline koje su rodile su zdrave i kvalitetne, pa očekujemo izvrsna ekstra djevičanska maslinova ulja", ističe Pinzan.

Podsjetio je i na važan novitet koji rješava problem koji je prošle godine mučio maslinare:

"Donesen je pravilnik o zbrinjavanju komine, pa taj problem više ne bi smio postojati. Uljare su spremne, a kroz dva do tri mjeseca očekujemo završetak berbe i, siguran sam, vrhunske rezultate".

Foto: IstraIN

Istra opet najbolja na svijetu

Potvrdu izvrsnosti istarskog maslinarstva donosi i novi vodič Flos Olei 2026., u kojem je čak 68 istarskih maslinara uvršteno među najbolje na svijetu.

"Devetu godinu zaredom Istra je proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. To nije slučajnost, nego rezultat dugogodišnje strategije i zajedničkog rada poljoprivrednika, županije i lokalnih zajednica", objašnjava Pinzan.

"Prije tridesetak godina obnovili smo zapuštene maslinike, financirali sadnice zajedno s općinama i poljoprivrednicima, i posadili više od pola milijuna stabala. Danas te masline daju plod, a mladi maslinari koriste suvremenu tehnologiju i znanje".

U županiji danas djeluje više od 40 uljara, a moderna tehnologija prerade i čuvanja ulja omogućuje visoku i stabilnu kvalitetu.

"Masline se prerađuju isti dan, ulje se čuva pod kontroliranom temperaturom i bez prisutnosti kisika. To je ključ našeg uspjeha", kaže Pinzan.

Zatvaranje kruga: komina kao resurs, a ne otpad

Iako maslinarstvo u Istri djeluje gotovo savršeno, uvijek ima prostora za napredak.

"Želimo dodatno unaprijediti gospodarenje ostacima iz poljoprivrede. Komina nije otpad, već vrijedan resurs koji se može preraditi u kompost i humus. To je kružno gospodarstvo u praksi", zaključuje Ezio Pinzan.

Uz takav pristup, dodaje, Istra će i u godinama koje dolaze ostati sinonim za kvalitetu, održivost i vrhunske poljoprivredne proizvode.