U prostorijama Udruženja obrtnika Grada Rovinja danas je održana sjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Udruženja obrtnika Rovinj.
Na sjednici je obrađena analiza ovogodišnje turističke sezone u Gradu Rovinju i okolici te usporedba stanja sa ostalim gradovima u Istarskoj županiji.
Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Stanislav Briškoski pohvalio je sve svoje članove zbog primjernog pridržavanja epidemioloških mjera i dobro odrađene turističke sezone u sadašnjim uvjetima.
Istra je tijekom cijele sezone bila i ostala “zelena” zona, što je velika zasluga svih ugostitelja i turističkih djelatnika, kazao je Briškoski.
"Želimo nastaviti raditi i zadržati Istru u zelenoj zoni i u idućoj turističkoj sezoni. Velika zahvala i Gradu Rovinju-Rovigno kao i susjednim Općinama Bale, Kanfanar i Žminj koji su nas pratili u ovim teškim financijskim vremenima i izašli u susret sukladno mogućnostima (javne površine terase, poslovni prostori i sl.) kao i državi na potporama za očuvanje radnih mjesta koje su i nadalje potrebne za opstanak.
Naglasak je stavljen na banke koje su krute u pogledu kamatnih stopa i nefleksibilne glede uvjeta za davanje kredita zbog trenutne situacije sa likvidnošću ugostitelja, a većini poslovnih subjekata pozajmica je prijeko potrebna da bi svladali zimske mjesece koji predstoje.
Iznijeti su također i Zaključci sa sjednice Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika županijske obrtničke komore koja je također održana u Rovinju 22. rujna te je na inicijativu predsjednika ceha Stanislava Briškoskog najavljen sastanak s ministricom turizma i sporta, a članovi su upoznati sa temama za razgovor.
Kroz razgovor sa članovima istaknuli su neke od aktualnih problema te ukazali na potrebne promjene u pripremi za turističku sezonu 2021.godine, izdvajanje županija ovisno o epidemiološkoj situaciji - stvaranje tzv. zelenih zona, posredovanje prema velikim turističkih kućama u pogledu zakupa poslovnih prostora obrtnika unutar hotela i hotelskih naselja, porezno rasterećenje i smanjivanje PDV-a na hranu na 10% te na kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića na 13% s ciljem povećanja konkurentnosti.
Tijekom sezone održan je i sastanak sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije na kojem je predloženo da testovi na COVID-19 budu za ugostitelje 50% povoljniji te da se u slučaju pojave pozitivnog gosta u ugostiteljskom objektu, ukoliko je osoblje nosilo zaštitne maske, taj ugostiteljski objekt ne smatra kontaktom zaražene osobe. Ukoliko osoblje ugostiteljskog objekta nije imalo zaštitnu masku, tada se smatraju kontaktima i objekt mora u samoizolaciju. Neposredno nakon sastanka prijedlozi su i prihvaćeni.
"Usprkos epidemiološkoj situaciji i ograničenjima u poslovanju, u periodu od 26.09. do 03.10.2020. sedamnaesti put ipak organiziramo već poznatu eno-gastro manifestaciju „Putevima rovinjskih delicija“ u kojoj će sudjelovati 9 lokalnih ugostiteljskih objekata, koji će nuditi riblji i mesni meni uz čašu lokalnog vina, po promotivnim cijenama od 120 kn po meniju.
Restorani koji sudjeluju u ovoj ediciji manifestacije: Brancin Da Nino, Graciano, Dream, Fortuna, Santa Roma, La Perla, Štorija, Volley Ferata i Kantinon", kazao je Briškoski te na kraju zaključio da Ceh kao i do sada nastavlja s aktivnim radom sa fokusom na trenutne probleme ali i pripremama za iduću turističku sezonu kako bi ostali ali i postali još uspješnije, sigurnije i poželjnije turističko odredište.
Ostavite komentar