U utorak, 10. studenog, u Edukacijsko - gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu održana je u organizaciji Istarske razvojne agencije, u sklopu provedbe projekta INVESTINFISH, radionica na temu uvođenja inovacija u ribolovni sektor te održivo upravljanje ribolovom u području sjevernog Jadrana.
Projekt sufinanciran sredstvima programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna, omogućit će uz koordinaciju IDA-e izradu investicijskih studija istarskim ribarskim i prerađivačkim tvrtkama i obrtima koje žele uvesti inovacije u svoje poslovanje i time poboljšati svoju konkurentnost na europskom tržištu.
Od ideje do investicijske studije
Na javni poziv oglašen od strane IDA-e odazvalo se osam istarskih poduzetnika u sektoru ribarstva i akvakulture, a njihove će se poslovne ideje kroz projektne aktivnosti oblikovati do razine investicijskih studija koje će poslužiti za daljnji razvoj njihovih poslovnih ideja.
Direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti, naglasio je kako je riječ o vrlo značajnom projektu koji će unaprijediti poslovanje poduzeća u sektoru ribarstva i akvakulture uvođenjem inovativnih „zelenih i plavih“ tehnologija i procesa što će rezultirati ubrzanjem njihovog puta do tržišta te jačanjem prihoda u sektoru.
Želja je jačanje plave ekonomije u Istri
Sve poduzetničke ideje pristigle u sklopu ovog projekta prilika su za jačanje plave ekonomije u Istarskoj županiji te diverzifikaciju budućeg razvoja našeg gospodarstva, nadodao je Sabatti.
U tom smislu tvrtka SIC iz Višnjana svoj riblji preradbeni program želi proširiti proizvodima od jadranskih algi; tvrtka Milena iz Bačve koja se bavi preradom bakalara želi svoj asortiman proširiti prerađevinama od bijele i plave ribe iz Jadranskog mora; obrt Levan iz Medulina koji je nedavno lansirao svoje prve konzervirane sardele s brendom Hook&cook.
želi proširiti asortiman proizvodima od konzervirane sardele s različitim aromatizacijama; medulinski obrt Ruža u planu ima otvaranje sardela-shopa u Puli; Ribarska zadruga Istra iz Poreča nedavno je kroz jedan drugi međunarodni projekt, Prizefish, kao novi proizvod razvila burger od cipla i jadranskih kozica pa ohrabrena tim uspjehom kroz projekt INVESTINFISH želi razviti i druge nove riblje proizvode; tvrtka Istrida koja u Limskom kanalu uzgaja kamenice i dagnje želi se približiti turističkom tržištu nabavom turističkog broda za razgledavanje uzgajališta na kome bi ujedno bila i kušaonica njihovih proizvoda, a sa svojim inovacijama u projekt su uključene još i tvrtka Oli Mare iz Poreča te ribarski obrt Bonaca iz Štinjana.
Gost je bio poznati chef David Skoko
Kraj radionice obilježen je tematski prigodno kulinarskim majstorijama chefa Davida Skoka, koji je sudionicima pripremio riblja iznenađenja na tanjuru; dimljene ciple, marinirane sardone, palamide s umakom od suhih pomidori, rižoto s kaneštrelama i butardom od cipla, škombre a pečenim radićem, foccacie s ricottom, limunom, ukiseljenim ljubičastim lukom i sardelama, te s pomidorima, majonezom od bosiljka i sardelom, i naposljetku svježe limske oštrige iz jedinog istarskog uzgajališta koje se još bavi ovom kulturom, onog tvrtke Istrida u Limskom kanalu.
Vaš komentar je uspešno snimljen i biće vidljiv nakon verifikacije administratora portala.