U programu Rovinj FM-a danas smo ugostili Stanislava Briškoskog, predjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Istarske županije i u Gradu Rovinju.
Stav ugostitelja jasan je od početka!
Razgovarali smo o gorućoj temi ovih dana. Naime, ugostitelji traže smanjenje PDV-a s 25 na 13 %. Još od prijedloga Zakona u 2016. godini jasan je stav ugostitelja. 'Već smo tad ukazivali na to kako je riječ o više nego stopostotnom porastu. Koordinacija ugostitelja Hrvatske prije svega nekoliko dana upozorila je kako sadašnje stanje prijeti slomu ugostiteljstva te zatražila smanjenje PDV-a na pripremu i posluživanje hrane. Osobno sam nazočio tom sastanku u Zagrebu. Stvar je zapravo vrlo jednostavna; što je porez veći-veće su cijene i manja nam je konkurentnost u proizvodnji, turizmu i gospodarstvu. 13 % je idealna brojka iako je i to jedan od najvećih iznosa u čitavoj Europi', kaže Briškoski.
U Istri se o ovome raspravljalo daleko prije sezone!
Doduše, o ovoj se temi u Istri počelo raspravljati još prošle godine. 'Nadamo se kako ugostitelji radi ovog problema neće početi gubiti radnu snagu ni zatvarati objekte jer u tom je slučaju moguć kolaps našeg turizma', bio je jasan Briškoski. Porezna reforma na razini lokalne samouprave i resornog ministarstva trebala bi biti uzeta u obzir.
'Vjerujem da se na tome intenzivno radi i da će se razmotriti svi nedostaci postojeće situacije. Optimizam je i dalje prisutan i očekujemo kako će naši zahtjevi uskoro biti uvaženi', rekao je također.
Manji PDV značio bi veću kvalitetu usluge!
Mora se uzeti u obzir i činjenica kako bi rješavanje ovog problema značilo i veća primanja za radnike u ugostiteljstvu. Samim time porasla bi kvaliteta usluge i ne bismo se nosili s problemima pronalaženja radne snage u sezoni. Govoreći o toj temi Briškoski se zahvalio i lokalnoj samoupravi, a posebice djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su dali svoj doprinos u izdavanju velikog broja radnih dozvola i prijavljivanja djelatnika u turizmu.