
Ester Diklić pobjednica ex temporea 'Tvoj platno, tvoja priča'
Pobjednica Diklić osvojila je organizaciju samostalne izložbe u galeriji hotela Lovac tijekom 2026. godine.
22:00Prije 1 h30.06.2025
Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ kao zaštićena oznaka izvornosti, riječ je o zajedničkom projektu hrvatskih i slovenskih proizvođača ovog proizvoda. Postupak zaštite se stoga paralelno provodi u Hrvatskoj i Sloveniji, javlja Ministarstvo poljoprivrede. Priopćenje prenosimo u cijelosti.
"Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ kao zaštićena oznaka izvornosti. Zaštita naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ zajednički je projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača ovog proizvoda, stoga se postupak zaštite paralelno provodi u Hrvatskoj i Sloveniji.
U Republici Hrvatskoj zahtjev za zaštitu naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ Ministarstvu je podnijela Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana. Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje članice, Republika Hrvatska i Republika Slovenija uputit će Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ kao zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.
„Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju „Istarskog ovčjeg sira“ / „Istrskog ovčjeg sira“ dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre, uključujući i hrvatski i slovenski dio Istre.
Ovaj sir već je tisućljećima neprijeporna sastavnica tradicijske poljoprivredne proizvodnje i tradicijske prehrane u Istri. Tradicija proizvodnje Istarskog ovčjeg sira opstala je u Istri kroz stoljeća usprkos društvenim kretanjima, ratnim sukobima, depopulaciji i padu broja ovaca.
Zbog svoje iznimne kvalitete, od druge polovice dvadesetog stoljeća Istarski ovčji sir etablira se kao zaštitni znak turističke i ugostiteljske ponude Istre, a osim tradicijske prehrane sve je prisutniji i u modernoj gastronomiji, te se nastoji afirmirati, ne više samo kao "dodatak pršutu", već kao samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak", stoji u priopćenju.
Prema podacima Hrvatskog Crvenog križa, trenutačno je aktivno oko 400 spasilaca, iako bi ih, kako navode, trebalo biti barem 600 kako bi se mogla osigurati potpuna sigurnost kupača na svim uređenim lokacijama.
17:11Prije 6 h30.06.2025
Gosti su stigli u ponedjeljak poslijepodne, a dočekali su ih medulinski umirovljenici uz domaće kolače, piće dobrodošlice i lipu besidu, jednostavno, srdačno i opušteno, kako to kod nas i priliči.
16:45Prije 7 h30.06.2025
Kako navodi DHMZ, u Istarskoj županiji očekuju se ekstremno visoke temperature pa će tako danas i sutra u Istri temperature rasti i do 34 stupnjeva Celzijevih.
15:12Prije 8 h30.06.2025
Zbog zahvata su oba prometna traka trenutno djelomično raskopana, a promet se odvija naizmjenično – preko željeznih profila postavljenih na mjestu prekopa.
14:50Prije 8 h30.06.2025
Ovaj događaj od povijesnog je značaja za sve građane Republike Hrvatske, a posebice za građane Istarske županije, kao i za samu Specijalnu bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat" Rovinj-Rovigno.
14:49Prije 8 h30.06.2025
“U ovim nesnosno vrućim ljetnim danima, i najmanja pomoć može značiti ogromnu razliku za ovu obitelj,” poručuju iz Crvenog križa.
14:12Prije 9 h30.06.2025
Građani, svjesni opasnosti koje nosi boravak na suncu, izbjegavaju otvorene prostore i čekaju pad temperature u sigurnosti zatvorenih i rashlađenih prostora.
11:24Prije 12 h30.06.2025
Iz HAC-a su uputili izvanrednu obavijest vozačima upozorviši da se od 4. do 7. srpnja očekuje jedan od najzahtjevnijih prometnih vikenda godine!
09:27Prije 14 h30.06.2025
Ostavite komentar