KASNA, ALI OBILNA SEZONA GLJIVA U ISTRI Željko Ružić otkriva tajne gljivarstva

IstraIN

3 Listopad 2024 I 11:18

KASNA, ALI OBILNA SEZONA GLJIVA U ISTRI Željko Ružić otkriva tajne gljivarstva

Sezona nadzemnih jesenskih gljiva započela je nakon sušnog i toplog vremena, donoseći sa sobom bogatstvo raznovrsnih gljiva na području Istre.

Gospodin Željko Ružić, predsjednik Mikološko glivarskog saveza Istre, otkrio nam je više detalja o ovim organizmima.

Njegovo stručno znanje pruža uvid u vrste gljiva koje se mogu pronaći te u njihov ekosustav, otvarajući vrata entuzijastima i istraživačima da bolje upoznaju čaroliju svijeta gljiva u ovoj sezoni.

''U Istri je ove godine sezona gljiva došla s malim zakašnjenjem, no nakon sušnih i toplih dana, konačno su se stvorili optimalni uvjeti za njihov rast.

Jesenske gljive stigle su nešto kasnije nego inače, obično tijekom devetog ili desetog mjeseca. Razlog tome leži u nedostatku vlage i toplih dana koji su usporavali njihov rast.

image00003.jpeg

Vrganj

Ipak, situacija se nedavno promijenila, s usklađenjem temperature i vlage. Sada je pronaći vrganje postalo povoljno, a očekuje se obilje raznolikih gljiva, ovisno o mikrolokacijama. 

Iako su vrganji među najtraženijim vrstama, istarske šume nude i druge bogatstva.

Blagva, koja je zaštićena vrsta gljiva u Hrvatskoj, također je prisutna, iako se ljudi ponekad iz zablude brinu o njezinom prikupljanju, ali je ipak beru.

Martinčice, popularne gljive u Istri, već su krenulule s rastom, šampinjoni i Krasnice također su počele rasti,'' poručuje Ružić.

image00004.jpeg

Martinčica

Za sve ljude koji planiraju otići u šetnju i berbu gljiva, važno je razumjeti kako prepoznati jestive gljive od otrovnih. Sigurnost je ključna, pa je preporučljivo slijediti nekoliko osnovnih koraka kako biste mogli uživati u berbi bez ikakvih rizika.

  1. Edukacija o Gljivama: Prije nego krenete u šumu, educirajte se o vrstama gljiva koje rastu u Istri. Postoje mnoge dostupne knjige i lokalni stručnjaci koji vam mogu pomoći prepoznati različite vrste gljiva.
  2. Razlika između Jesti i Sakupljati: Ako niste potpuno sigurni u identifikaciju određene gljive, nemojte je ubrati. Najprije se konzultirajte s iskusnim gljivarima prije nego ih odlučite ubrati ili jesti.
  3. Sigurnosni Savjeti: Oprez je ključan. Izbjegavajte diranje nepoznatih gljiva rukama, posebno ako nemate odgovarajuće znanje. Koristite noževe i košare za berbu gljiva kako biste izbjegli nepotrebni kontakt s kožom.
  4. Mjesta za Gljivarenje: Pitanje gdje pronaći gljive često ovisi o mikrolokacijama i vrsti gljiva koju tražite. No, općenito, šumska područja, livade,  često su dobra mjesta za početak. 

image00007.jpeg

Dok istarske šume nude bogatstvo jestivih gljiva, Željko Ružić ističe i opasnosti koje nose neke od njihovih otrovnih rođaka.

''Među njima su zavodnice i zelena pupavka, gljive koje se lako mogu zamijeniti s jestivim vrstama, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Primjerice, zavodnice mogu biti zamijenjene s lisičarkama, no postoji ključna razlika u boji i načinu rasta. Lisičarke su obično žute, dok zavodnice imaju narančastu boju i često rastu u hrpama.

Međutim, s obzirom na rizike koje nose otrovne gljive, preporučuje se oprez i izbjegavanje branja gljiva ukoliko niste potpuno sigurni u njihovu identifikaciju.

Ako niste upoznati s razlikama između jestivih i otrovnih vrsta, preporučuje se izbjegavanje samostalne berbe. Umjesto toga, pridružite se iskusnijem gljivaru ili konzultirajte lokalne stručnjake kako biste mogli brati gljive,'' poručuje Ružić.

image00001.jpeg

 Željko Ružić naglašava važnost pažljivog i odgovornog pristupa kako ne bi devastirali prirodna staništa.

  1. Nježna Berba Nožem: Prilikom branja gljiva, koristite oštar nož kako biste ih nježno porezali, umjesto da ih kidate. Kidanjem se može oštetiti micelij - mreža tankih niti koja čini osnovnu strukturu gljive.
  2. Pažljivo Vađenje: Kada vadite gljivu, nježno je zaokrenite na desno i lijevo te je izvucite van. Ovo sprječava oštećenje korijena i okolnog tla.
  3. Čišćenje na Licu Mjesta: Odmah nakon vađenja, očistite gljivu od zemlje i trave. To možete učiniti na licu mjesta kako biste smanjili unos nepotrebne prljavštine u vašu košaricu.
  4. Košarice umjesto Vrećica: Umjesto najlonskih vrećica, koristite košarice za berbu. Košarice omogućavaju gljivama da dišu i sprječavaju stvaranje vlažnog okoliša koji može uzrokovati propadanje.
  5. Čiste Gljive: Postavite gljive u košaricu ali ih najprije očistite od trave i lišća.
  6. Očuvanje Staništa: Izbjegavajte gaziti po staništima gljiva i ne uništavajte okoliš,'' zaključuje Ružić.

400758982_305737572354522_147189683266706186_n.jpg

Otkrio nam je i gdje se najviše gljiva može pronaći, 

''Gljive možete pronaći oko Rovinja, točnije s druge strane Limskog kanala gdje imate šumu Kontija koja je jako bogata gljivama, a isto tako dosta gljiva možete pronaći i prema Vrsaru kada biste išli prema aerodromu. 

Svakako, preporučujem da gljive tražite tamo, jer se nećete razočarati, poručuje Željko Ružić.

IMG_20231007_113506-1536x1152.jpg

IMG_20231007_113110-scaled.jpg

FOTO: IstraIN/ Istarsko mikološki savez

Ostavite komentar