VRSARANSKA SLASTICA SLAVI SVOJ DAN! Ove vas subote u Vrsaru čeka prvo, slatko izdanje Dana Amareta

IstraIN

24 Rujan 2024 I 09:52

VRSARANSKA SLASTICA SLAVI SVOJ DAN! Ove vas subote u Vrsaru čeka prvo, slatko izdanje Dana Amareta

Ove subote, 28. rujna, Vrsar će biti domaćin prvog izdanja Dana Amareta, događanja posvećenog vrsarskim amaretima – slastici koja simbolizira bogatu gastronomsku i poljoprivrednu baštinu ovog istarskog gradića.

Događanje će se odvijati tijekom cijelog dana, s početkom u 12 sati na Trgu Degrassi, gdje posjetitelje očekuje raznovrstan program ispunjen aktivnostima za sve generacije.

Posjetitelji će moći sudjelovati u radionicama izrade amareta, degustacijama raznih slastica te uživati u zabavnim sadržajima poput dječjeg kutka i foto kornera. Cjelodnevni glazbeni program pratit će nastupi Febra Banda, AcousticLounge Dua -Mateo Pilat & Robert Meister i DJ Goga, dok će za završnicu dana, od 18 sati, nastupiti Klapa Cambi.

Za prave gurmane, Turistička zajednica općine Vrsar pripremila je ekskluzivno iskustvo – Gourmet šetnju Golosa.

Ovaj projekt, realiziran u suradnji s renomiranim chefom Zdravkom Tomšićem, doajenom hrvatskog ugostiteljstva, i Irinom Ban, stručnjakinjom za projekte koji povezuju gastronomiju i kulturnu baštinu, vodi posjetitelje kroz šest odabranih lokacija u starom gradu Vrsaru.

Uz prethodnu kupnju ulaznice i pratnju vodiča, sudionici će imati priliku kušati jela s lješnjacima, dok svaka lokacija priča priču o bogatoj povijesti i kulturi Vrsara. Posebna gošća bit će poznata slastičarka Petra Jelenić, koja će pripremiti svoju interpretaciju vrsarskih amareta za goste Golose. Detalje o rezervacijama i kupnji ulaznica potražite na: infovrsar.com.

Golosa-2024-6.jpg

Dan Amareta je cjelodnevni događaj koji slavi vrsarsku tradiciju i zajedništvo.

Kao uvod u događanje, u srijedu 25. rujna, održat će se stručni skup pod nazivom “Vrsaranski amareti: Očuvanje tradicije i inovacije” u Zajednici Talijana Vrsar, Gradska vrata 2, s početkom u 17 sati.

Ugledni stručnjaci predstavit će rezultate dugogodišnjih istraživanja i inovativnih projekata vezanih uz ovu slasticu:

• dr. sc. Marin Krapac – Institut za poljoprivredu i turizam: Morfološke karakteristike lješnjaka na području općine Vrsar

• Nikolina Rusac – kustosica, Etnografski muzej Istre: Rezultati etnografskog istraživanja o vrsarskim amaretima

• Marin Maras – vlasnik destilerije Imagine Spirits: Razvoj likera “Amaretto di Orsera” – od ideje do brenda

• dr. sc. Klara Trošt Lesić – direktorica TZ Vrsar: Revitalizacija vrsarskih amareta – dosadašnje aktivnosti, vizualni identitet i pakiranja

Nakon predavanja slijedi panel rasprava koju će moderirati Manuela Hrvatin.

Ulaz je slobodan, a prethodna rezervacija nije potrebna. 

Golosa-2024-4.jpg

Ostavite komentar