U većini vinogradarskih regija uskoro počinje berba grožđa, a ako je suditi po komentarima vinara, kvaliteta grožđa je odlična i tržište i ove godine može očekivati izvanredna vina.
Luciano Visintin iz istarske vinarije Veralda koja obrađuje 26 hektara vinograda u ekološkoj proizvodnji ističe kako su im povoljne vremenske prilike pomogle u očuvanju optimalne kondicije vinograda na Bujskim brežuljcima, piše Poslovni.
“Berba kreće početkom rujna i može trajati 30 do 40 dana, jer ne beremo svaki dan već kada se za pojedinu lokaciju ili sortu ocijeni optimalna zrelost grožđa. Urod koji se očekuje na razini je prošlogodišnjeg, moguće niži za desetak posto pa možemo očekivati oko 150.000 boca vina.
Ovog tjedna berba ranih sorti
Krećemo s branjem muškata i malvazije, nakon toga se bere grožđe iz kojega se pripremaju baze za pjenušce, a na kraju ostaju crne sorte gdje prevladavaju refošk i teran.
Najveća prijetnja trenutačno je nasrtaj divljači koja u vinogradima radi velike štete unatoč postavljenoj zaštiti, električnim pastirima, ali i vremenske neprilike koje su prijetnja sve dokad se grožđe ne pobere”, ističe Vizintin.
Dobro stanje je i u vinogradu Morena Degrassija, koji kaže kako je grožđe iznimno zdravo. Budući da su ove godine imali više vremena dodatno su se posvetili ručnoj njezi svakog trsa, a osim malo tuče u srpnju vremenske prilike išle su im na ruku tako da početkom ovoga tjedna kreću u berbu ranih sorti.
“Ako nas bude pratilo dobro vrijeme, očekujemo jednu izvanrednu vinogradarsku godinu s manjim prinosom i odličnom kvalitetom grožđa”, tvrdi vinar Moreno Degrassi, piše Poslovni.
Cijeli tekst pročitajte ovdje.
Ostavite komentar