
Nova usluga Gradske knjižnice i čitaonice Pula: RetroLab - pretvori i sačuvaj uspomene u digitalnom obliku
Od sada vaše uspomene možete digitalizirati uz podršku svoje knjižnice.
18:31Prije 21 min13.09.2025
Početkom studenog prošle godine u Eko zoni Rovinj FM-a gostovao je Dominik Matan koji je tada govorio o važnosti pčelinjih zajednica te njihovim proizvodima i tržištu meda, o čemu više možete pročitati ovdje.
Proteklog je tjedna mladi pčelar ponovno gostovao u spomenutoj emisiji kako bi sa slušateljima Rovinj FM-a podijelio informacije o tome kakva je zima bila za pčele diljem Hrvatske te koji radovi očekuju pčelare u ovo doba godine.
"Protekla je zima bila dosta teška za pčele u cijeloj Hrvatskoj, bilo je puno pomora, većinom zbog nametnika varoee, nešto od gladi, ostalih bolesti i zbog naglih promjena vremena.
Tako smo u jednom trenutku imali temperature iznad 12 stupnjeva koje su pogodne za izlet pčela, a samo deset minuta kasnije sunce bi zašlo za oblake, temperatura bi pala ispod 12 stupnjeva i pčele bi se ostajale vani, smrzavale se i na taj način umirale", ispričao nam je u Eko zoni Rovinj FM-a, mladi pčelar Dominik Matan.
A pred pčelarima su sada proljetni zadaci.
"Prvo u rano proljeće provjerimo imaju li pčele dovoljno hrane i jesu li sva društva na broju. Ukoliko imamo društva koja su uginula preko zime, potrebno je košnice očistiti od mrtvica i izvaditi svo saće te košnicu ispaliti brenerom kako bi se uništile bakterije i virusi.
U preostalim košnicama provjerimo imaju li legla da bismo znali hoće li postići razvoj u proljeću ili društvo treba našu pomoć", kazao je Matan.
Nakon zime važno je provjeriti imaju li pčele hrane
"Mnogi pčelari bez obzira na to imaju li pčele ili ne dovoljno hrane - daju im prihranu. Ona se vrši tako da se pčelama daju takozvane pogače koje se rade od šećera ili meda te im se dodaju pelud, vitamin c i ostali vitamini i minerali koji su pčelama potrebni.
Kasnije dolazi proširenje legla i još poneke sitnice. S obzirom da sada počinje pčelarska sezona i pčele kreću raditi prvi friški ovogodišnji med", ispričao nam je Dominik.
Kako nastaje med?
"Cijela ta priča započinje time što pčele izlaze iz košnice u potragu za hranom. U prirodi pronalaze nektar te ga dostavljaju u košnicu.
Tamo ga preuzimaju druge pčele koje ga probavljaju. U pčelinjim ustima nektar se miješa sa posebnim enzimima koji se nalaze u njihovoj slini te time pretvaraju nektar u med. Nakon procesa probavljanja nektara, dobivamo med koji u sebi još uvijek ima poveću količinu vlage.
Pčele takav med odlažu u ćelije, odnosno saće i ventiliraju je dok iz njega ne izvuku dovoljnu količinu vlage te ga poklope tankim slojem voska. Nakon toga pčelari prikupe višak meda procesom koji nazivamo vrcanje i napune teglice njime", ispričao nam je mladi pčelar s dugogodišnjom obiteljskom tradicijom, Dominik Matan.
Fotografija: Srecko Niketic/PIXSELL
Sunčana subota u centar Rovinja privukla je mnoštvo građana i posjetitelja, a svi su oni, osim u dobroj glazbi, uživali i u besplatnom ručku kojeg su pripremali Maistrini chefovi.
12:36Prije 6 h13.09.2025
Starship kompleks obuhvaća „raketu” koja je viša, deblja, teža od Saturn V kojom su Amerikanci realizirali program Apollo! Dvostruko jačeg potiska, nosi više korisnog tereta, lansirne rampe su podignute na nekoliko lokacija, a one su ujedno prihvatne rampe.
12:09Prije 6 h13.09.2025
Prilikom velikog nevremena koje je pogodilo Rovinj 16. lipnja ove godine Diego Ružić je spasio veliku jahtu privezanu na Velikome molu kojoj su pukli konopi i koja je prijetila sigurnosti cijeloj južnoj luci Andana.
11:36Prije 7 h13.09.2025
Porečka riva i ovoga je puta bila prepuna posjetitelja koji su pratili vaganje. Od tri ulovljene tune sve su izvučene na obalu, a uz njih je ulovljeno i 25 luceva, od kojih je 22 priznato i bodovano.
11:06Prije 7 h13.09.2025
U povodu proslave Dana Grada Rovinja i zaštitnice svete Eufemije ove je subote na rasporedu besplatan ručak za umirovljenike uz nastup benda Anelidi i Vesne Nežić-Ružić, građani će moći besplatno koristiti prijevoz vlakićem od 10 do 22 sata, a navečer se priprema i Rovinjski festival vina.
07:15Prije 11 h13.09.2025
Lokalni ugostitelji pripremaju riblja predjela poput bakalara, slanih i mariniranih inćuna, salata od hobotnice i sipe, potom riblje specijalitete od bijele i plave ribe, lignje, školjke, frito misto, šugo od sipa, a moći će se kušati i brodet od plavog raka.
22:05Prije 20 h12.09.2025
Žminj će ove subote, 13. rujna, ponovno postati istarsko središte ljubitelja pašte!
19:14Prije 23 h12.09.2025
Barban će u subotu, 13. rujna, ponovno postati najslađa istarska placa – održava se 19. Fešta smokve i smokvenjaka, manifestacija koja već gotovo dva desetljeća valorizira smokvu kao simbol tradicije, zajedništva i bogatstva istarske kuhinje.
17:23Prije 1 d12.09.2025
Ostavite komentar