Nova turistička sezona kuca nam na vrata! Booking je odličan kao i naznake da je riječ o još jednoj uspješnoj sezoni!
No, kao i svaka, tako i ova priča ima dvije medalje. Dok mi brojimo sote u tisućama i desecima tisuća, pitanje je tko će „servisirati“ tu gomilu ljudi koja nam dolaze u naše turističke perjanice.
Uvoz radne snage nije nešto što se dogodilo jučer, to je nešto što traje godinama i to je naša realnost, nije to ništa čudno i ništa drugačije od ostatka svijeta, koliko god mi pričali ili mislili drugačije.
Ali činjenica je i ta da nitko više neće raditi za tisuću eura! Tisuću eura! Kuhari neće raditi za dvije tisuće eura! Dvije tisuće eura!
Nek' bude 1500 eura za pomoćnog konobara, dva topla obroka, smještaj kojeg, ako nađeš, plaćaš kao suho zlato! Tu ne zaboravimo i na radne dozvole, sanitarnu knjižicu itd itd.
Baratamo s tisućama kao da govorimo od lipama ili centima. Potplaćenost radnika jednim dijelom dovela je i do toga, ali više o potplaćenosti ne možemo govoriti, tim više kad svatko se danas prodaje 'konobarom, kuharom ili šankerom'. A iskustva uglavnom imaju s druge strane šanka!
Ali, kad je bal nek' je maskenbal.
Ostavite komentar