'OD MORA DO STOLA' Pilot projekt koji je postao fešta, suradnja i svijest o prehrani

IstraIN

23 Rujan 2019 I 07:04

'OD MORA DO STOLA' Pilot projekt koji je postao fešta, suradnja i svijest o prehrani

Jesen i dalje donosi manifestacije koje podsjećaju na ljeto.

Jedna od njih svakako je "Od mora do stola" istoimenog projekta LAGUR-a Istarska batana.

Tom je prilikom na Rovinj FM-u gostovala Katia Ereš, voditeljica LAGUR-a.

"Vodeći se osnovnom zadaćom LAGUR-a, a to je ravnopravno povezati subjekte iz područja javnog, privatnog i društvenog života, osigurati njihov zajednički rad na ostvarivanju zajedničkih ciljeva, te izgraditi dugoročno partnerstvo, 2016. godine nastala je ideja za provedbu malog pilot projekta „Od mora do stola“", rekla je Ereš.

Nekad pilot projektom, a danas projektom u punom smislu LAGUR nastoji djelovati kao posrednik u kreiranju kratkih lanaca opskrbe na ciljanom području djelovanja LAGUR-a, koji će biti prilagođen lokalnim ribljim proizvodima, uz naglasak na povezivanje i umrežavanje prvenstveno ribara i ugostitelja te kroz stvaranje službene oznake kvalitete ribljih proizvoda s područja LAGUR-a, a sve sa svrhom promicanja lokalnih ribarskih proizvoda i konzumacije istih, širenje ribarske djelatnosti te, u konačnici, stvaranje boljih i kvalitetnijih veza između ribara i krajnjih kupaca.

"Namjera je kreirati kratke lance opskrbe čija je prednost upravo mogućnost kontakta ribara i kupaca- ugostitelja, koji ima mogućnost stvoriti, odnosno razviti specifičan i dugoročno održiv odnos u sklopu kojega ribari dobivaju mogućnosti davanja informacija o izvornosti proizvoda kojeg prodaju. S druge strane, kupac može upoznati sektor ribarstva te načine ulova ribe koji se primjenjuju.

Dugoročni cilj projekta je skrenuti pozornost lokalnom stanovništvu na ribarske proizvode lokalnih ribara s područja LAGUR-a Istarska batana te im ukazati na prisutnost i dostupnost kvalitetnih ribljih proizvoda i njihovu vrijednost."

64924116_2419824928076089_4002546023904837632_n.jpg

Prema riječima voditeljice, pilot projekt usmjeren je bio na dva fokus područja odnosno na promicanje konzumacije lokalne sezonske ribe i proizvoda ribarstva među stanovnicima i posjetiteljima područja na kojem djeluje lokalna inicijativa te umrežavanje lokalnih ribara s lokalnim ugostiteljima.

Pilot projektom nastojalo se potaknuti ribare i ugostitelje na međusobno umrežavanje na obostranu korist, a promocijom ugostiteljskih objekata koji su sudjelovali u provedbi projekta željela se povećati konzumacija sezonskih lokalnih proizvoda ribarstva među stanovnicima i posjetiteljima lokalne inicijative.

Aktivnostima se promiče održiv i uključiv razvoj ribarstva na ribarstvenom području južne Istre, okupljanjem i umrežavanjem ribara i relevantnih dionika i informiranjem putem održanih predavanja, prezentacija, okruglih stolova, a sve sa krajnjim ciljem aktivnijeg sudjelovanja ribara u upravljanju i donošenju odluka u procesu strateškog planiranja u ribarskom sektoru.

68415038_2500322940026287_7109225778977439744_n.jpg

Do danas je sama ideja ispunjena. "Okupljanje i umrežavanje ribara i ugostitelja s područja LAGUR-a Istarska batana te informiranje putem provedenih okruglih stolova doprinijelo je razvoju komunikacije i stvaranju dugoročno održivog odnosa između jedne i druge skupine.

Ostvaren je prvi preduvjet uspješne suradnje i budućih aktivnosti, a to je detektiranje zajedničkih problema s kojima se ribari i ugostitelji susreću prilikom njihove suradnje, te su predloženi potencijalni prijedlozi za rješavanje istih.

Zaključilo se kako su posebni napori neophodni u području edukacije potrošača o vrstama lokalne ribe i ribljih jela, što je preduvjet za povećanje potražnje za lokalnom ribom.

Također, istaknuta je potreba za valorizacijom lokalne ribe te stvaranjem prepoznatljivog brenda koji će ribarima pružati kvalitetan kanal prodaje, istovremeno pružajući ugostiteljima garanciju kvalitete proizvoda." rekla je Ereš.

U sklopu projekta, održati će se četvrta edicija manifestacije "Od mora do stola", u Medulinu, u subotu 28. rujna, s početkom u 14 sati.

Ostavite komentar