RECEPT ZA FINE MEDENJAKE Uz zanimljive statističke podatke DZSHR-a o ovim blagdanskim keksima

IstraIN

25 Prosinac 2020 I 20:34

RECEPT ZA FINE MEDENJAKE Uz zanimljive statističke podatke DZSHR-a o ovim blagdanskim keksima

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, nakon 2010. godine do kada su medenjaci bili toliko popularni u Europi da je njihova proizvodnja bila na brojci od 240 tisuća tona godišnje, trend proizvodnje počeo je opadati.

Uz značajniji pad nego rast brojki kada je riječ o proizvodnji, trend pripremanja medenjaka je u padu posljednjih deset godina. Ipak, prošle je godine, 2019., ponovno zabilježena uzlazna putanja broja proizvedenih medenjaka, a kakve će biti brojke za ovu godinu tek ćemo vidjeti. 

56193973-EDF4-40A3-93A1-DB8D5119E6CE.jpeg

Ako ste ljubitelji medenjaka ili općenito volite grickati kekse, ovdje prenosimo recept za najfinije medenjake koji će vas oduševiti, a usput možete poboljšati i negativni trend proizvodnje medenjaka koji se bilježi u posljednjih deset godina.

Provjeren i odličan recept za medenjake koji su meki odmah nakon pečenja pronašli smo na portalu coolinarika, a za spravljanje baš tih finih medenjaka potrebno Vam je:

4 žutanjka

1 cijelo jaje

2 čaše meda (mjerica su čaše od jogurta)

1 čaša šećera 

1 čaša ulja

1/2 čaše mlijeka

40g sode bikarbone

3 vanili šećera

2 ravne jušne žlice cimeta ili Kotany začin za medenjake

1 kg glatkog brašna + malo za radnu površinu

1. Kako bi dobili fine medenjake kao finalni proizvod, prvo je potrebno u velikoj posudi pomiješati sve sastojke osim brašna i sode bikarbone. Brašno se onda prosije sa sodom bikarbonom i sve zajedno se odjednom umješa u ‘tekuće’ sastojke te je tada vrijeme za umjesiti tijesto. Tijesto bi trebalo biti dosta mekano, a kada se počne odvajati od posude spremno je za prebacivanje na radnu površinu.

2. Radnu površinu je potrebno pobrašniti, a kada se na to stavi tijesto iz posude trebalo bi dodatno pobrašniti i tijesto. Tada se tijesto treba premjesiti i podijeliti na tri dijela, zapravo tri loptice. Tako gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku minimalno jedan sat, ali idealno bi bilo da tijesto odstoji u hladnjaku cijelu noć.

3. Nakon hlađenja, na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na 0,5 cm debljine i izrezujte medenjake modlicama, to jest kalupima za kekse. Izrezane medenjake pecite u pećnici 10 minuta na 180 stupnjeva, a znat ćete da su gotovi kada na dodir postanu mekani. Ako želite da zadrže oblik, trebalo bi ih nakon pečenja ostaviti da odstoje u plehu još minutu ili dvije.

4. S obzirom na to da je od navedenih sastojaka moguće napraviti oko 160 medenjaka, vrijedi spomenuti da iduću turu u pećnici trebate peći nešto kraće jer je pećnica već zagrijana od prve ispečene ture. Naravno, za kraj medenjake možete ukrasiti po vašem guštu!

7A181F12-B5B9-4400-9465-60DEA433ECA2.jpeg

Ako Vas zanimaju fotografije procesa pripreme, možete ih pronaći ovdje. Također, vrijedi spomenuti da će medenjaci biti finiji ako u njih stavite što finiji i kvalitetniji med pa preporučamo kupnju meda od lokalnih pčelara.

Ostavite komentar