Dolaskom toplijih dana smanjuje se potreba za teškom i kaloričnom hranom. Mesa vam je dosta, a pogled na sve šarenije i bogatije gradske tržnice, lako ‘pokreće maštu na volju’ barem kada su u pitanju zeleni i zdravi obroci.
U moru ‘zelenog’ izdvojili smo naizgled manje obljubljenu cvjetaču- namirnicu koja obiluje vitaminom C, niskokaloričnu I bogatu antioksidansima.
Potrebno:
700 g očišćene cvjetače, 120 g smrznutog graška, dvije mrkve, pet jaja, dvije žličice nasjeckanog peršina, tri žlice brašna, 150 g naribanog sira, sol, papar, muškatni oraščić, maslac i krušne mrvice.
Priprema:
Očistite mrkvu i u posoljenoj vodi kuhajte oko četiri minute. Nakon toga u vodu dodajte cvjetaču i kuhajte dodatne četiri minute. Skuhano povrće ohladite i nasjeckajte na manje komadiće. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke s malo soli usitnite u čvrsti snijeg, a žumanjke dodajte u zdjelu s povrćem i začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. U smjesu dodajte brašno, dvije trećine sira i grašak i pomiješajte. Na kraju u smjesu postupno dodajte snijeg od bjelanaca i sve skupa prelijete u kalup za nabujak. Pecite 45 minuta u pećnici na 180 stupnjeva.
Ostavite komentar