Blagdanske radosti u rovinjskom kinu Gandusio! Očekuju vas filmovi i predstave za djecu i odrasle
21:15Prije 59 min26.12.2024
S ciljem dodatne valorizacije i promocije kamenica (oštriga) iz Limskoga zaljeva, u suradnji Općine Kanfanar i turističe zajednice te uzgajališta školjki Istrida i restorana Viking, u nedjelju 19. ožujka održat će se prvo izdanje nove gastronomske manifestacije – Dan limskih oštriga, čiji je program danas predstavljen na tiskovnoj konferenciji u Limskom zaljevu.
Vjeruje se da su oštrige najpunije i najukusnije na dan svetoga Josipa, a upravo u tom terminu održat će se ova nova manifestacija, i to na izvornoj lokaciji, odnosno rivi Limskoga zaljeva.
O motivu pokretanja nove manifestacije, općinski načelnik Sandro Jurman izjavio je kako su kamenice iz Limskoga zaljeva nadaleko poznata delicija i da je želja ove manifestacije ponuditi ih gostima u vrijeme kada su one najbolje za kušanje.
Istaknuo je, također, da je ovo prvi korak prema jačoj promociji limskih oštriga koje bi u budućnosti mogle biti i zaštićene, kao što je to slučaj s malostonskim kamenicama.
Program nedjeljnog događaja potom je predstavila direktorica kanfanarske turističke zajednice, Ivana Maružin, koja je rekla kako će manifestacija početi u 12 sati, a gostima će se nuditi svježe oštrige, lokalna ekološka vina i istarske slastice.
Uz gastronomsku ponudu, nedjeljno popodne na Limu moći će se upotpuniti i vožnjama brodom Limskim zaljevom u trajanju od 45 minuta. Polasci broda bit će u 13, 14:30 i 16 sati, po promotivnim cijenama od 5 eura za odrasle i 3 eura za djecu do 12 godina.
Ispred restorana Viking, Karmen Matošević je predstavila različita jela spravljena na bazi kamenica koja će se posebno ovoga dana nuditi u Vikingu, a zbog kompleksnosti pripreme nisu uobičajena u restoranima.
Različite vrste rižota i tjestenine s kamenicama koje će se pripremati u restoranu zadovoljit će svačije ukuse, dok će gostima koji kamenice budu htjeli kušati onakve kakve dolaze direktno iz mora to omogućiti školjkarstvo Istrida d.o.o. koje djeluje na području Limskoga zaljeva, o čemu je govorio vlasnik Emil Sošić.
Kao jedini uzgajivač školjaka u Limskom zaljevu, naglasio je kako su ove kamenice u odnosu na druge bitno drugačije, upravo zbog specifičnih svojstava Limskoga zaljeva.
Brojni podmorski izvori – vrulje, uzrokuju more smanjenog saliniteta, a izražena temperaturna kolebanja, visoka koncentracija kisika i manja prozirnost nego na otvorenom moru utječu na bogastvo planktona, a time i razvoj raznolike flore i faune. Zbog svega je toga ovo područje povoljno za školjkarstvo, koje na Limu ima višestoljetnu tradiciju.
Oštrige su najsočnije zimi i u kasno proljeće, u što će se posjetitelji Dana limskih oštriga moći uvjeriti već ove nedjelje u Limskom zaljevu.
Više informacija o programu manifestacije može se pronaći na stranicama www.visitkanfanar.hr te na društvenim mrežama (Visit Kanfanar).
Sestre Husar održat će božićni koncert kojeg već tradicionalno svojim mještanima i gostima poklanjaju Općina Kanfanar i Udruga Dvegrajci, a repertoar kojeg pripremaju bit će prava glazbena poslastica kojom će ovo blagdansko vrijeme postati još posebnije i radosnije.
15:13Prije 7 h26.12.2024
Je li Isus bio stvarna ličnost? Radi li se zaista o sinu Božjem, postoji li Bog uopće? Jedni će nam reći kako je vjerovanje u to neupitno. Drugi, treći, četvrti uvjeravat će nas kako Bog ovih prvih nije pravi Bog, već da je njihov Bog ono što je jedino ispravno.
13:10Prije 9 h26.12.2024
Bloom sada uživa u toplini doma, a ova priča podsjetila je na važnost pomoći onima u nevolji.
11:54Prije 10 h26.12.2024
Amneris Ružić Fornažar, Dijana Muškardin i Karla Golja Milevoj svojim su predanim radom, trudom i izvrsnošću ostvarile poseban doprinos u obrazovanju, čime su zaslužile priznanje na državnoj razini.
10:26Prije 11 h26.12.2024
Donosimo zanimljivosti o Božiću koje do sada možda još niste čuli...
21:15Prije 1 d25.12.2024
Edukativne radionice sastoje se od različitih jezičnih igara, vježbi pažnje i pamćenja te vođenog čitanja uz aktivnosti koje uključuju vježbe razumijevanja pročitanog.
20:28Prije 1 d25.12.2024
Nakon primitka vijesti o osvajanju nagrade, Guzy je istaknula da joj je posebna čast što je prepoznat njihov rad na dokumentiranju lokaliteta kroz razgovore sa žiteljima, s kojima su se povezali tijekom putovanja kroz Istru.
18:31Prije 1 d25.12.2024
Ostavite komentar