
Ispovijest nelegalnog graditelja u Istri: "Išao sam na rizik, bit će mi žao ako mi sruše kuću"
„Mogao sam se vratiti mami, ali odlučio sam izgraditi nešto svoje, iako nisam imao papire. Znao sam da riskiram“
17:18Prije 5 min15.10.2025
Želite li prvi put napraviti "svoju" pincu, a ne spadate u domaćice koje vjeruju samo svom, provjerenom receptu, u nastavku donosimo jedan za kojeg kažu da je star čitavo stoljeće:
1. Izmiksajte žumanjke i šećer dok ne dobijete bljeđu smjesu
2. Dodajte margarin, izmiksajte pa dodajte svinjsku mast i zamiksajte i nju
3. Dodajte koricu limuna i naranče pa ulje
4. Dodajte i ekstrakt vanilije i kruškovac u smjesu ruma i naranče pa dodajte smjesi i zamiksajte. Dodajte i sol
5. Pripremite kvasac tako da ga razmrvite u 100 ml toplog mlijeka i dodate pola žličice brašna i pola žličice šećera. Pustite da odstoji 5-10 minuta na toplom mjestu dok se ne napuše
6. Smjesi dodajte pola količine brašna i ručno zamiješajte
7. Dodajte i drugu polovicu brašna pa na nju kvasac i zamiješajte s tom polovicom koliko možete, a kasnije možete probati malo spojiti i s prvim dijelom
8. Dodajte snijeg od bjelanjaka i sve zamiješajte ručno koliko možete. Dalje možete ručno ili mikserom-nastavkom za tijesto. Dodavajte brašno po potrebi dok ne dobijete tijesto koje vam se ne lijepi za ruke
9. Pokrijte posudu s tijestom prozirnom folijom i krpom i pustite da se na toplom mjestu udvostruči. Kad vam se tijesto diglo podijelite ga u četiti jednaka manja dijela ili dva velika pa još malo zamijesite.
10. Zamiješeno tijesto stavite na pleh obložen papirom za pečenje premazanim sa svinjskom masti. Pokrijte ga još jednim premazanim papirom pa krpom i pustite da se digne. Nakon što se dignu, razrežite ih škarama.
11. Pecite ih na 180 stupnjeva i par minuta prije nego su gotove premažite jajetom i posipajte razmrvljenim šećerom u kocki. Gotove su kada čačkalica umetnuta u tijesto izlazi suha.
Evo što vam sve treba:
1 kg glatkog brašna
8 žumanjaka
3 bjelanjka
30 g ulja
50 g margarina
70 g svinjske masti
80 g kvasca
15 g soli
200 g šećera
2 vanilin šećera
150-200 ml tekućine dobivene od soka jedne velike naranče i ruma
8 kapi ekstrakta vanilije
6 kapi ekstrakta kruške (kruškovac)
1 limunova korica
1 korica velike naranče
kocke šećera za posipavanje
jaje za premazivanje
Dobar tek i sretan Uskrs!
Ovih je dana u jednoj porečkoj šumici postavljena i volijera, odnosno dom za vjeverice koje se oporavljaju od ozljeda ili su još premlade za samostalan život.
14:27Prije 2 h15.10.2025
I-Vent rekuperator je napredni ventilacijski uređaj koji: stalno unosi svjež vanjski zrak u prostor, istovremeno izbacuje ustajali, vlažan zrak van, koristi rekuperaciju topline kako bi zagrijao (ili rashladio) zrak bez gubitka energije.
08:36Prije 8 h15.10.2025
Javna ustanova Natura Histrica poziva sve zaljubljenike u prirodu, promatrače ptica i znatiželjnike na stručno vođeni obilazak ornitološkog rezervata Palud – Palù, koji će se održati u subotu, 18. listopada, s početkom u 9 sati.
07:46Prije 9 h15.10.2025
Povodom današnjeg Međunarodnog dana bijelog štapa, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“, razgovarali smo sa Zlatkom Kuftićem, predsjednikom Udruge slijepih osoba Istarske županije.
06:15Prije 11 h15.10.2025
Londonski gourmet event predstavlja i vrhunac promidžbenih napora kojim se Istra pozicionira na gastronomskoj mapi svijeta kao destinaciju neprevladivih okusa i sofisticiranih doživljaja.
22:00Prije 19 h14.10.2025
Projekt se provodi uz financijsku podršku Zaklade "Hrvatska za djecu", u partnerstvu s rovinjskim OŠ Vladimira Nazora i OŠ Jurja Dobrile, a uključuje djecu koja su socijalno izolirana te djecu s izraženim umjetničkim potencijalima.
18:31Prije 22 h14.10.2025
Eduard Čalić rođen je u Marčani na današnji dan, 14. listopada 1910. godine. Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada i pohvala za borbu protiv totalitarizama i neofašizma.
17:11Prije 1 d14.10.2025
Donu je na otvorenom moru izvan otočja Brijuni pronašla posada ribarskog broda Mauros, dok je nemoćno plutala na površini s udicom zaglavljenom u ustima.
11:59Prije 1 d14.10.2025
Ostavite komentar