Prekinuta utakmica Istre i Rijeke odigrat će se u 2026. godini
Prekinuta utakmica Istre 1961 i Rijeke ipak se neće nastaviti u ponedjeljak, već će svoj epilog dobiti tijekom 2026. godine.
22:46Prije 55 min14.12.2025
Želite li prvi put napraviti "svoju" pincu, a ne spadate u domaćice koje vjeruju samo svom, provjerenom receptu, u nastavku donosimo jedan za kojeg kažu da je star čitavo stoljeće:
1. Izmiksajte žumanjke i šećer dok ne dobijete bljeđu smjesu
2. Dodajte margarin, izmiksajte pa dodajte svinjsku mast i zamiksajte i nju
3. Dodajte koricu limuna i naranče pa ulje
4. Dodajte i ekstrakt vanilije i kruškovac u smjesu ruma i naranče pa dodajte smjesi i zamiksajte. Dodajte i sol
5. Pripremite kvasac tako da ga razmrvite u 100 ml toplog mlijeka i dodate pola žličice brašna i pola žličice šećera. Pustite da odstoji 5-10 minuta na toplom mjestu dok se ne napuše
6. Smjesi dodajte pola količine brašna i ručno zamiješajte
7. Dodajte i drugu polovicu brašna pa na nju kvasac i zamiješajte s tom polovicom koliko možete, a kasnije možete probati malo spojiti i s prvim dijelom
8. Dodajte snijeg od bjelanjaka i sve zamiješajte ručno koliko možete. Dalje možete ručno ili mikserom-nastavkom za tijesto. Dodavajte brašno po potrebi dok ne dobijete tijesto koje vam se ne lijepi za ruke
9. Pokrijte posudu s tijestom prozirnom folijom i krpom i pustite da se na toplom mjestu udvostruči. Kad vam se tijesto diglo podijelite ga u četiti jednaka manja dijela ili dva velika pa još malo zamijesite.
10. Zamiješeno tijesto stavite na pleh obložen papirom za pečenje premazanim sa svinjskom masti. Pokrijte ga još jednim premazanim papirom pa krpom i pustite da se digne. Nakon što se dignu, razrežite ih škarama.
11. Pecite ih na 180 stupnjeva i par minuta prije nego su gotove premažite jajetom i posipajte razmrvljenim šećerom u kocki. Gotove su kada čačkalica umetnuta u tijesto izlazi suha.
Evo što vam sve treba:
1 kg glatkog brašna
8 žumanjaka
3 bjelanjka
30 g ulja
50 g margarina
70 g svinjske masti
80 g kvasca
15 g soli
200 g šećera
2 vanilin šećera
150-200 ml tekućine dobivene od soka jedne velike naranče i ruma
8 kapi ekstrakta vanilije
6 kapi ekstrakta kruške (kruškovac)
1 limunova korica
1 korica velike naranče
kocke šećera za posipavanje
jaje za premazivanje
Dobar tek i sretan Uskrs!
U radu žirija, i jedina iz Hrvatske, sudjelovat će Jelena Fiškuš, kreativna direktorica i suosnivačica Studija Sonda te predsjednica uprave HURA-e
18:31Prije 5 h14.12.2025
"Naučite kako napraviti makeup koji traje cijeli radni dan, od prvog sastanka do večernje zabave, trikove kako prilagoditi svoju šminku nakon posla te kako na brzinu osvježiti izgled i biti spremni za zabavu."
16:15Prije 7 h14.12.2025
Kroz izlaganje i razgovor sudionicima će se ponuditi dublje razumijevanje agresivnosti kao prisutne pojave u ljudskom životu te mogućnosti njezina prevladavanja kroz jačanje povjerenja, dobrote i dostojanstva svake osobe.
12:50Prije 10 h14.12.2025
Maksimum aktivnosti očekuje nas u noći s subote na nedjelju (13./14. XII), noć prije i noć poslje također su atraktivne za opažače golim okom. Najbolje vrijeme za promatranje meteora je od 22h navečer pa sve do pred jutro.
21:16Prije 1 d13.12.2025
Posjetitelji će moći pratiti rad 3D printera u realnom vremenu, istražiti izložbu 3D izrađenih modela nastalih kroz radionice te otkriti na koji način nastaju predmeti koji se svakodnevno koriste u modernom svijetu.
20:28Prije 1 d13.12.2025
U lokalnoj distribuciji u Istri pojavilo se pakiranje mlijeka s natpisom „mleko“, ispisanim na ekavici i ćiriličnim pismom, što je privuklo pozornost čitatelja zbog neuobičajenog označavanja proizvoda.
17:23Prije 1 d13.12.2025
Bila je to prekrasna večer i sjajna uvertira u bogat i raznovrstan blagdanski program koji Rovinj priprema za svoje građane i posjetitelje, a cjelokupan program adventskih događanja dostupan je na internetskoj stranici rovinjadvent.com.
14:48Prije 1 d13.12.2025
"Ova produkcija bila je posvećena našem Zvonki, članu Roxannica Zvonimiru Živiću koji nas se prerano napustio, a ujedno prekrasan završetak godine i podsjetnik zašto ples nije samo sport ili umjetnost, već način izražavanja, prijateljstva i zajedništva."
13:27Prije 1 d13.12.2025
Ostavite komentar