Po ovogodišnje recepte za pincu išli smo u Kanfanar, Žminj i Rovinjsko Selo. Svaka domaćica radi je na svoj način, prema vlastitom ukusu i ukusu obitelji.
Lea Radovan, slastičarka, učenica 2. d razreda rovinjske Strukovne škole „Eugen Kumičić“ iz Rovinjskog Sela za pincu iz svoje pećnice koristi 1 kg brašna, 2 jaja, 2 žumanjka, 200 g šećera, 50 g kvasca, 4 dcl mlijeka, 2 dcl kiselog vrhnja, 8 dkg maslaca, 1 vanilin šećer, sol, grožđice iz rakije i limunovu koricu.
Često zadnjih dana na policama u trgovini ne možemo pronaći kvasac. Ništa zato. Napraviti ćete ga u tom slučaju sami.
KVASAC SE MOŽE NAPRAVITI I KUĆI
Prepolovite nešpricanu jabuku s korom, izvadite joj jezgru i naribajte. Pola kilograma oštrog brašna pomiješajte s 350 ml vode, dodajte jabuku i sve dobro zatvorite u staklenku.
Nakon tri dana nastat će mjehurići i smjesa narasti, nakon čega je polovicu potrebno baciti, a ostatak prebaciti u zdjelu i ponovno joj dodati 250 g oštrog brašna i 170 ml mlake vode, vratiti je u staklenku, zatvoriti i ostaviti opet nekoliko dana da miruje na sobnoj temperaturi.
Kad se pojave mjehurići, smjesa je spremna za upotrebu.
U ISTARSKU PINCU TRADICIONALNO JE IŠLA SVINJSKA MAST
Profesorica slastičarstva i kuharstva u rovinjskoj Strukovnoj školi "Eugen Kumičić", Kanfanarka po rođenju i življenju, Sandra Živolić podjelila je s nama, a za vas, recept za tradicionalu pincu.
Sandra korisiti 1 kg brašna, 3 cijela jaja, 3 žumanjka, 200 g šećera, 1 dcl mlijeka, 100 g kvasca, 150 g maslaca, malo soli, za aromu narančinu i limunovu koricu, grožđice iz rakije ili ruma.
Pinca iz bilježnice recepata Kanfanarke Sandre nije jako slatka pa je mogu jesti i dijabetičari, a u nju je u originalu umjesto maslaca išla svinjska mast.
Po žminjski recept išli smo kod Zdenke Jakus, u više navrata nagrađivane domaćice za najbolju pincu.
PINCA PO RECEPTU REKORDERKE U PEČENJU NAJVEĆE PINCE NA SVIJETU
Zdenkine delikatese mogli ste kušati u Paladnjakima proteklih godina, na manifestaciji 'Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće', a prije dvije godine upravo tamo je ispekla pincu kapitalca od 24,2 kilograma, najveću na svijetu.
Zdenka kao sastojke koristi 1 kg brašna, 2 svježa kvasca, 2 jaja, 2 žutanjka, 4 dcl mlijeka, kiselo vrhnje, žur, mast ili škorup, 10 dkg grožđica, 20 dkg šećera, 1 vanilija, korica limuna, 0,5 dcl rakije/ruma, sol i 8 dkg margarina.
HIT PINCA BEZ KVASCA
A za kraj donosimo još jedan recept, prilagođen vremenu u kojem jesmo, vremenu u kojem kvasca više nedostaje nego što ga ima. To ovog Uskrsa neće biti problem jer je on u sljedećem receptu zamijenjen drugim sastojkom. Potrebni su vam 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica i 2 velike žlice mlijeka.
Za početak miksamo omekšali maslac i šećer, te dodamo dva jaja. Izmiješamo sir za kolače, sok i koricu limuna, te dvije velike žlice mlijeka. Dodamo brašno i prašak za pecivo, te zamijesimo tijesto. Oblikujemo kuglu, prerežemo je, namažemo mlijekom i stavimo peci 45 minuta na 170 C.