Upoznajte okuse Istre: Zimska avantura uz mirisna i aromatična pića
U ovom članku saznajte više o tradicionalnim, kao i modernim pićima koje će vas upoznati s aromatičnom i mirisnom stranom istarskog poluotoka.
15:14Prije 13 min21.12.2024
Po ovogodišnje recepte za pincu išli smo u Kanfanar, Žminj i Rovinjsko Selo. Svaka domaćica radi je na svoj način, prema vlastitom ukusu i ukusu obitelji.
Lea Radovan, slastičarka, učenica 2. d razreda rovinjske Strukovne škole „Eugen Kumičić“ iz Rovinjskog Sela za pincu iz svoje pećnice koristi 1 kg brašna, 2 jaja, 2 žumanjka, 200 g šećera, 50 g kvasca, 4 dcl mlijeka, 2 dcl kiselog vrhnja, 8 dkg maslaca, 1 vanilin šećer, sol, grožđice iz rakije i limunovu koricu.
Često zadnjih dana na policama u trgovini ne možemo pronaći kvasac. Ništa zato. Napraviti ćete ga u tom slučaju sami.
KVASAC SE MOŽE NAPRAVITI I KUĆI
Prepolovite nešpricanu jabuku s korom, izvadite joj jezgru i naribajte. Pola kilograma oštrog brašna pomiješajte s 350 ml vode, dodajte jabuku i sve dobro zatvorite u staklenku.
Nakon tri dana nastat će mjehurići i smjesa narasti, nakon čega je polovicu potrebno baciti, a ostatak prebaciti u zdjelu i ponovno joj dodati 250 g oštrog brašna i 170 ml mlake vode, vratiti je u staklenku, zatvoriti i ostaviti opet nekoliko dana da miruje na sobnoj temperaturi.
Kad se pojave mjehurići, smjesa je spremna za upotrebu.
U ISTARSKU PINCU TRADICIONALNO JE IŠLA SVINJSKA MAST
Profesorica slastičarstva i kuharstva u rovinjskoj Strukovnoj školi "Eugen Kumičić", Kanfanarka po rođenju i življenju, Sandra Živolić podjelila je s nama, a za vas, recept za tradicionalu pincu.
Sandra korisiti 1 kg brašna, 3 cijela jaja, 3 žumanjka, 200 g šećera, 1 dcl mlijeka, 100 g kvasca, 150 g maslaca, malo soli, za aromu narančinu i limunovu koricu, grožđice iz rakije ili ruma.
Pinca iz bilježnice recepata Kanfanarke Sandre nije jako slatka pa je mogu jesti i dijabetičari, a u nju je u originalu umjesto maslaca išla svinjska mast.
Po žminjski recept išli smo kod Zdenke Jakus, u više navrata nagrađivane domaćice za najbolju pincu.
PINCA PO RECEPTU REKORDERKE U PEČENJU NAJVEĆE PINCE NA SVIJETU
Zdenkine delikatese mogli ste kušati u Paladnjakima proteklih godina, na manifestaciji 'Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće', a prije dvije godine upravo tamo je ispekla pincu kapitalca od 24,2 kilograma, najveću na svijetu.
Zdenka kao sastojke koristi 1 kg brašna, 2 svježa kvasca, 2 jaja, 2 žutanjka, 4 dcl mlijeka, kiselo vrhnje, žur, mast ili škorup, 10 dkg grožđica, 20 dkg šećera, 1 vanilija, korica limuna, 0,5 dcl rakije/ruma, sol i 8 dkg margarina.
HIT PINCA BEZ KVASCA
A za kraj donosimo još jedan recept, prilagođen vremenu u kojem jesmo, vremenu u kojem kvasca više nedostaje nego što ga ima. To ovog Uskrsa neće biti problem jer je on u sljedećem receptu zamijenjen drugim sastojkom. Potrebni su vam 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica i 2 velike žlice mlijeka.
Za početak miksamo omekšali maslac i šećer, te dodamo dva jaja. Izmiješamo sir za kolače, sok i koricu limuna, te dvije velike žlice mlijeka. Dodamo brašno i prašak za pecivo, te zamijesimo tijesto. Oblikujemo kuglu, prerežemo je, namažemo mlijekom i stavimo peci 45 minuta na 170 C.
Ove subote, 21. prosinca, u 10:20 sati započinje zima!
10:00Prije 5 h21.12.2024
Kroz godine, Cvjećarna Silvia postala je nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje cvijeća. Od romantičnih buketa do suvremenih flower box aranžmana, ova cvjećarna prati trendove, ali ostaje vjerna klasičnim ljepotama.
08:37Prije 6 h21.12.2024
Odlične vijesti za hrvatski turizam stižu iz Kine!
14:37Prije 1 d20.12.2024
Tisuće lampica, miris kuhanog vina i kolača, topla odjeća, blagdanske pjesme te druženje i smijeh - sve su to asocijacije na razdoblje adventa, u kojem se prisjećamo svega dobroga u protekloj godini, zahvaljujemo za sve lijepe trenutke te se pripremamo za sve što dolazi.
14:28Prije 1 d20.12.2024
U sklopu bogatog glazbenog programa Adventa u Rovinju, posjetitelje večeras očekuje nastup Maje Šuput.
13:06Prije 1 d20.12.2024
05:45Prije 1 d20.12.2024
14:12Prije 2 d19.12.2024
Ostavite komentar