
Ester Diklić pobjednica ex temporea 'Tvoj platno, tvoja priča'
Pobjednica Diklić osvojila je organizaciju samostalne izložbe u galeriji hotela Lovac tijekom 2026. godine.
22:00Prije 7 h30.06.2025
Mlada i ambiciozna Priska Lukin (27), koja stoji iza brenda FRUA, odlučila je u Istri ponuditi ono što se danas stvarno rijetko nalazi - 100% prirodne sokove i džemove proizvedenih od voća i povrća lokalnih proizvođača.
Nakon magisterija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, odlučila je svoja novopečena znanja pretočiti u nešto što stvarno voli, a zavoljeti će i svi koji budu probali.
Zanimljivog dizajna i osvježavajućeg okusa, FRUA sokovi ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.
Što je FRUA i zašto je poseban?
FRUA su 100%-tni prirodni sokovi proizvedeni isključivo od svježeg voća i povrća. FRUA je brand iza kojeg ponosno stojim, a samo značenje riječi je „uživaj“. To je i bio cilj, ujediniti ono kvalitetno što mogu naći u Istri i okolici i ponuditi ga u obliku vrhunskog soka ili džema.
Sok može biti proizveden od pojedinačnog voća, npr. sok od jabuke, ili može biti mješavina voća i povrća, primjerice sok od jabuke i cikle ili jabuke i mrkve. Ono što ga čini posebnim jest to što nema dodatke šećera niti konzervansa, dakle ono što se izvuče iz voća i povrća, to je i ono što se nalazi u boci.
Kako si odlučila početi raditi prirodne sokove i kada je nastao brand?
Brand je zapravo nastao posve slučajno. Zbog korone sam bila prisiljena vratiti se iz Zagreba doma u Istru i biti dio obiteljskog posla, koji je u to vrijeme bila slastičarnica u Umagu. Budući da smo imali politiku ručne izrade visokokvalitetnih slastica, logično je bilo uvrstiti u ponudu i ručno rađene sokove.
Taj postupak oduzima poprilično puno vremena iz jednostavnog razloga što koristim sokovnik malog kapaciteta, no neprocjenjivo je kada vidiš izraze na licima gostiju nakon što kušaju taj prirodni sok jer takvog nečeg i nema baš na tržištu.
Sirovine sam uzimala direktno od dobavljača na tržnici gdje nam je bila i slastičarnica, od osoba za koje sam znala da su se potrudile uzgojiti to voće i povrće, što se naravno osjeti i na kvaliteti u
odnosu na one proizvode kupljene u trgovinama. Svi sokovi su pasterizirani, čime im je rok trajanja oko godinu dana.
Koji su klijenti i gdje se sve mogu probati tvoji sokovi?
Nažalost još nemam neki svoj prostor gdje bi se sokovi mogli kupiti, za sada sve narudžbe idu preko broja telefona ili maila. Imam nekoliko klijenata koji su iz prve mogli odmah zaključiti kako se radi o vrhunskom proizvodu pa su i nastavili naručivati sokove za svoje goste (radi se uglavnom o iznajmljivačima iz cijele Istre).
Što još planiraš za svoj brand u budućnosti?
Voljela bih uvrstiti svoje proizvode u neke od specijaliziranih trgovina s istarskim proizvodima. Osim sokova, nudim i domaće marmelade od smokve, jagode, breskve, naranče, limuna, a trenutno je najzanimljivija gostima ona od smokvi i rogača. Ideja mi je fokusirati se i na umake koji se kombiniraju uz slana jela, takozvani „chutney“.
Originalno su iz Indije, a koriste se u Europi većinom na austrijskom i njemačkom tržištu. Postoje raznorazni takvi umaci, primjerice od luka i jabuke te vinskog octa i kruške. Istra ima obilje voća i povrća koji se mogu iskoristiti za napraviti upravo takav proizvod.
Ako se nekome od čitatelja sviđa ideja zdravih proizvoda od lokalnih proizvođača, gdje ti se mogu javiti?
Bila bih jako zahvalna kada bi moje proizvode probalo što više ljudi, a za narudžbe mi se mogu javiti preko Instagram stranice frua.juice ili preko broja telefona sa slike ispod.
Prema podacima Hrvatskog Crvenog križa, trenutačno je aktivno oko 400 spasilaca, iako bi ih, kako navode, trebalo biti barem 600 kako bi se mogla osigurati potpuna sigurnost kupača na svim uređenim lokacijama.
17:11Prije 12 h30.06.2025
Gosti su stigli u ponedjeljak poslijepodne, a dočekali su ih medulinski umirovljenici uz domaće kolače, piće dobrodošlice i lipu besidu, jednostavno, srdačno i opušteno, kako to kod nas i priliči.
16:45Prije 13 h30.06.2025
Kako navodi DHMZ, u Istarskoj županiji očekuju se ekstremno visoke temperature pa će tako danas i sutra u Istri temperature rasti i do 34 stupnjeva Celzijevih.
15:12Prije 14 h30.06.2025
Zbog zahvata su oba prometna traka trenutno djelomično raskopana, a promet se odvija naizmjenično – preko željeznih profila postavljenih na mjestu prekopa.
14:50Prije 14 h30.06.2025
Ovaj događaj od povijesnog je značaja za sve građane Republike Hrvatske, a posebice za građane Istarske županije, kao i za samu Specijalnu bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat" Rovinj-Rovigno.
14:49Prije 15 h30.06.2025
“U ovim nesnosno vrućim ljetnim danima, i najmanja pomoć može značiti ogromnu razliku za ovu obitelj,” poručuju iz Crvenog križa.
14:12Prije 15 h30.06.2025
Građani, svjesni opasnosti koje nosi boravak na suncu, izbjegavaju otvorene prostore i čekaju pad temperature u sigurnosti zatvorenih i rashlađenih prostora.
11:24Prije 18 h30.06.2025
Iz HAC-a su uputili izvanrednu obavijest vozačima upozorviši da se od 4. do 7. srpnja očekuje jedan od najzahtjevnijih prometnih vikenda godine!
09:27Prije 20 h30.06.2025
Ostavite komentar