
Odgajaju li batine? Dođite na predavanje ove srijede u Puli
Je li batina stvarno "izašla iz raja" – ili su je neki roditelji primjenjivali iz straha i neznanja? Ili je pak batina iz raja izašla jer joj tamo nije mjesto?
06:45Prije 15 min29.04.2025
Jedan od najvažnijih gastronomskih festivala ove godine donosi brojne novitete, otvara vruće programske teme, dovodi istaknuta imena gastro scene iz regije i svijeta, kuha sadržajan ugostiteljski program i garantira odličnu zabavu.
Rovinj će se tako treću godinu zaredom, od 19. do 21. travnja, pretvoriti u platformu za raspravu o aktualnim temama i izazovima s kojima se suočava gastronomska scena i bit će mjesto okupljanja stručnjaka i entuzijasta gastronomije koji će na jednoj lokaciji imati priliku doživjeti nevjerojatnu količinu događanja, doživljaja i okusa.
O tome kako zapravo izgleda iskustvo stažiranja i rada u svjetskim restoranima govorit će Matija Bogdan, executive chef Aminess Hotels & Resort, Ante Udovičić, vrhunski chef Lemongardena i poznato TV lice te Mate Janković, chef restorana SOL na panelu „Je li se mučenje isplatilo?“.
U Rovinj stiže i jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova David Skoko, koji je prošle godine uzburkao javnost tvrdnjom da baš sve u gastronomiji radimo krivo.
Zajedno sa cheficom Vesnom Miletić, vlasnicom Tača, i chefom Dvora Hrvojem Zirojevićem promišljat će o tome ide li nam gastronomska scena nizbrdo te zašto ignoriramo važnost dobrih tradicionalnih restorana, dok će vrhunski chefovi i vlasnici uglednih hrvatskih i slovenskih restorana Marina Gaši, Janez Bratovž i Jure Tomič diskutirati o isplativosti fine dininga.
Festival koji će biti domaćin najprestižnijim gastro i eno imenima otkrit će i što i kako francuski vinogradari mogu učiti od makedonskih enologa. Svoju priču ispričat će jedan od najistaknutijih regionalnih poslovnih lidera, legendarni vlasnik makedonske vinarije Tikveš, Svetozar Janevski.
Na pozornicu Weekend Food Festivala sjest će i suvlasnici Boogie Laba Mladen Vidović i Karlo Vulin. U razgovoru s direktorom agencije Pepermint, Tomom Ricovom, ispričat će sve o ovom fenomenu koji je prerastao granice Hrvatske i otkriti tajnu kako ekspresno proći put od Pakoštana preko Zagreba do New Yorka.
S tajnama koncepta izvrsnosti posjetitelje će upoznati uspješni chefovi Paul Ivić, Jeffrey Vela i Leonardo Fonseca, o popularnosti zagrebačkih i ljubljanskih azijskih restorana govorit će Davor Bienenfeld i Grega Repovž, a legendarni chef Maximilian J.W. Thomae, tvorac moderne turske kuhinje, diskutirat će s Davorom Butkovićem i Igorom Kotaranom o sličnostima i razlikama turske i hrvatske ugostiteljske scene.
Ovogodišnji program Weekend Food Festivala istražit će trendove u mesnoj i pekarskoj industriji, jedan od najboljih barista Nik Orosi pričat će o kavi, Roxanich i Čimbur o obiteljskim brendovima, saznat ćemo i što to slovenski ugostitelji rade bolje, koja je tajna ugostiteljskog fenomena Beograda, a bit će proglašen i najbolji mladi kuhar u okviru natjecanja METRO Junior Top Chef.
Na Festival dolaze i poznati svjetski i domaći chefovi i ugostitelji: Alejandro Serrano, Katarina Vrenc, Ivana Bekavac, Mate Sučić, Stiven Vunić, Gabrijela Flica, Boris Šuljić, Daniela Kramarić, Daniel Đekić, Filip Ćirić, Dario Kožul, Gašper Puhan, Nevena Veselinović.
Poseban naglasak ovogodišnjeg Weekend Food Festivala je na Weekend Food Marketu, mjestu na kojemu će brojni ugostitelji posjetiteljima osigurati jedinstvenu ponudu i promociju lokalnih specijaliteta i autohtonih, ali i internacionalnih jela.
Kako bi svi mogli uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, Weekend Food Market bit će otvoren za sve posjetitelje, dok će oni koji žele slušati predavanja i sudjelovati na panelima i radionicama trebati festivalske kotizacije koje su dostupne na web stranicama Festivala.
Naravno, nezaobilazan dio Weekenda je zabava koju garantiraju istarska legenda Alen Vitasović i Neno Belan. Domaćin i partner Weekend Food Festivala i ove godine je Maistra. Ulaznice osigurajte ovdje.
Nedavno je održan međunarodni skup "Housing first" gdje se razgovaralo o inovativnom modelu beskućništva koji stavlja stanovanje na prvo mjesto kao osnovu za daljnju podršku i oporavak.
19:15Prije 11 h28.04.2025
Protekli vikend istarski policajci su promovirali kampanju ''Budi zakon'' na atletskim natjecanjima i obilježavanju Dana planete zemlje na poziv Mjesnog odbora Gregovica s ciljem približavanja policijskog poziva mladim osobama i građanima.
18:31Prije 12 h28.04.2025
Mjesec travanj je u gradu Umagu sinonim za raskošno cvijeće i bilje, a ujedno i ponosan uvod u nadolazeći, slavljenički svibanj - mjesec posvećen Umagu i njegovom zaštitniku.
18:00Prije 13 h28.04.2025
Domaćin je u ovoj utakmici bio bolji i porazio „Učku“ rezultatom 9:3. Ovim je kolom završeno prvenstvo te je „Učka“ zauzela konačno 6. mjesto u ukupnom poretku.
17:30Prije 13 h28.04.2025
U Rovinju će se 6. svibnja od 17 sati na nogometnom igralištu Valbruna održati 10. jubilarna vatrogasna olimpijada!
16:08Prije 14 h28.04.2025
Grad Pula u suradnji sa stambenom zadrugom sudjeluje u stvaranju neprofitnog stambenog fonda, dok sama zadruga preuzima vođenje procesa izgradnje i upravljanja stambenom zgradom, čime se značajno rasterećuju financijski i kadrovski resursi Grada.
15:48Prije 15 h28.04.2025
Bozanić je rođen u Rijeci te mu je obitelj živjela na Krku, gdje je završio osnovnu školu, po završetku koje odlazi u sjemenište u Pazin.
15:30Prije 15 h28.04.2025
Uz brojne uzvanike, svečanosti su se pridružili i članovi te rekreativni vježbači, koji su tijekom godina svojim entuzijazmom doprinosili uspjehu ovog programa.
14:42Prije 16 h28.04.2025
Ostavite komentar