
Ester Diklić pobjednica ex temporea 'Tvoj platno, tvoja priča'
Pobjednica Diklić osvojila je organizaciju samostalne izložbe u galeriji hotela Lovac tijekom 2026. godine.
22:00Prije 7 h30.06.2025
Mljekara Latus mala je obiteljska tvrtka iz Žminja koja proizvodi prirodno svježe mlijeko, jogurte, vrhnje, te više vrsta tvrdih i polutvrdih sireva.
U samom srcu Istre obitelj Orbanić u svaku litru mlijeka daje svoju ljubav, trud i rad, nikad ne odustajući od tradicije.
Njihove ukusne jogurte, mlijeko i nagrađivane sireve možete pronaći od Umaga, Buzeta, Poreča i Pazina do Žminja i Pule.
Porazgovarali smo s ocem i sinom, Sandijem i Erikom, koji su nam ispričali svoju priču o ovom napornom, ali ispunjavajućem poslu.
U šali Erik kaže da je PR - pomoćni radnik. "Ali nije pravi PR, ipak je on sada voditelj proizvodnje i preuzima sve polako", objašnjava njegov otac, vlasnik mljekare Sandi Orbanić.
Supruga je također uključena u ovaj posao i bavi se proizvodnjom. Mljekara Latus postoji od 2001. godine, a prvih nekoliko godina imali su isključivo svježi asortiman. Na sreću, onda su krenuli s proizvodnjom i polutvrdih i tvrdih sireva.
"Ovdje u Žminju radimo vođene degustacije, isključivo po najavi. Najčešće se radi o grupama, bude i domaćih posjetitelja", ističe Sandi.
Danas je puno manje mljekara u Hrvatskoj općenito, proizvodimo trećinu mlijeka manje nego prije 10 godina, a na pitanje kako su oni opstali u ovome poslu, nasmiješeni odgovaraju: "Ova je djelatnost specifična pa se to možda više vidi, no u svakoj je djelatnosti otprilike tako!".
Erik Orbanić kaže kako su oduvijek imali krave i bavili se proizvodnjom mlijeka, pa je i on odlučio ići tim stopama. "Prvo smo prerađivali mlijeko samo sa svoje farme pa smo polako počeli otkupljivati mlijeko i sada ga nabavljamo diljem Istre", rekli su otac i sin.
Mljekara Latus ima 30-ak zaposlenih, a kao najljepši dio ovog posla Sandi i Erik ističu trenutak kada stvoriš nešto sam i vidiš da je to dobro. "Lijepo je jer se radi sa živim organizmom i svaki dan je druga priča, nikad nije isto", kaže Erik. No, vrlo je zahtjevno i dinamično. "Krava ne zna kad je Uskrs, nedjelja ili bilo koji drugi dan!".
Na pitanje što se promijenilo u potražnji i trendovima od te 2001. godine kada su krenuli, Sandi odgovara da se promijenilo jako puno toga. "Teško je usporediti jer se izvrnulo sve već tri puta! Potrošači su siti svega i traže uvijek nešto drugačije. No, mijenjati svoj asortiman stalno je skoro pa nemoguće. Želimo da se naš proizvod istakne tako da ne mijenjamo ponudu previše nego ostajemo vjerni tradiciji", ističe Erik.
Sirevi se uglavnom rade po starim recepturama kako se nekad radilo, uz moderniziranu proizvodnju. Najviše se prodaju tvrdi sirevi. Zadnje što su izbacili novo na tržište je bila mozzarella, a usavršavali su je s dečkima iz Napulja.
"To je jedini naš proizvod za kojeg smo zvali nekoga da nam pomogne. Mozzarella je ipak talijanski proizvod i htjeli smo ju raditi prema napuljskoj recepturi", istaknuo je Sandi Orbanić.
Obojica su zaključili da ipak ne bi radili ništa drugo, a kad Sandi više ne bude mogao, Erik će preuzeti posao i nastavljati uveseljavati ljude diljem Istre.
Prema podacima Hrvatskog Crvenog križa, trenutačno je aktivno oko 400 spasilaca, iako bi ih, kako navode, trebalo biti barem 600 kako bi se mogla osigurati potpuna sigurnost kupača na svim uređenim lokacijama.
17:11Prije 11 h30.06.2025
Gosti su stigli u ponedjeljak poslijepodne, a dočekali su ih medulinski umirovljenici uz domaće kolače, piće dobrodošlice i lipu besidu, jednostavno, srdačno i opušteno, kako to kod nas i priliči.
16:45Prije 12 h30.06.2025
Kako navodi DHMZ, u Istarskoj županiji očekuju se ekstremno visoke temperature pa će tako danas i sutra u Istri temperature rasti i do 34 stupnjeva Celzijevih.
15:12Prije 13 h30.06.2025
Zbog zahvata su oba prometna traka trenutno djelomično raskopana, a promet se odvija naizmjenično – preko željeznih profila postavljenih na mjestu prekopa.
14:50Prije 14 h30.06.2025
Ovaj događaj od povijesnog je značaja za sve građane Republike Hrvatske, a posebice za građane Istarske županije, kao i za samu Specijalnu bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat" Rovinj-Rovigno.
14:49Prije 14 h30.06.2025
“U ovim nesnosno vrućim ljetnim danima, i najmanja pomoć može značiti ogromnu razliku za ovu obitelj,” poručuju iz Crvenog križa.
14:12Prije 14 h30.06.2025
Građani, svjesni opasnosti koje nosi boravak na suncu, izbjegavaju otvorene prostore i čekaju pad temperature u sigurnosti zatvorenih i rashlađenih prostora.
11:24Prije 17 h30.06.2025
Iz HAC-a su uputili izvanrednu obavijest vozačima upozorviši da se od 4. do 7. srpnja očekuje jedan od najzahtjevnijih prometnih vikenda godine!
09:27Prije 19 h30.06.2025
Ostavite komentar