OKRENUTI TRADICIJI Obiteljska mljekara Latus iz Žminja već 23 godine uveseljava svojim ukusnim sirevima

IstraIN

30 Travanj 2024 I 08:26

OKRENUTI TRADICIJI Obiteljska mljekara Latus iz Žminja već 23 godine uveseljava svojim ukusnim sirevima

Mljekara Latus mala je obiteljska tvrtka iz Žminja koja proizvodi prirodno svježe mlijeko, jogurte, vrhnje, te više vrsta tvrdih i polutvrdih sireva.

U samom srcu Istre obitelj Orbanić u svaku litru mlijeka daje svoju ljubav, trud i rad, nikad ne odustajući od tradicije.

Njihove ukusne jogurte, mlijeko i nagrađivane sireve možete pronaći od Umaga, Buzeta, Poreča i Pazina do Žminja i Pule.

Porazgovarali smo s ocem i sinom, Sandijem i Erikom, koji su nam ispričali svoju priču o ovom napornom, ali ispunjavajućem poslu.

U šali Erik kaže da je PR - pomoćni radnik. "Ali nije pravi PR, ipak je on sada voditelj proizvodnje i preuzima sve polako", objašnjava njegov otac, vlasnik mljekare Sandi Orbanić.

Supruga je također uključena u ovaj posao i bavi se proizvodnjom. Mljekara Latus postoji od 2001. godine, a prvih nekoliko godina imali su isključivo svježi asortiman. Na sreću, onda su krenuli s proizvodnjom i polutvrdih i tvrdih sireva.

"Ovdje u Žminju radimo vođene degustacije, isključivo po najavi. Najčešće se radi o grupama, bude i domaćih posjetitelja", ističe Sandi.

WhatsApp_Image_2024-04-30_at_10.17.58.jpeg

Danas je puno manje mljekara u Hrvatskoj općenito, proizvodimo trećinu mlijeka manje nego prije 10 godina, a na pitanje kako su oni opstali u ovome poslu, nasmiješeni odgovaraju: "Ova je djelatnost specifična pa se to možda više vidi, no u svakoj je djelatnosti otprilike tako!".

Erik Orbanić kaže kako su oduvijek imali krave i bavili se proizvodnjom mlijeka, pa je i on odlučio ići tim stopama. "Prvo smo prerađivali mlijeko samo sa svoje farme pa smo polako počeli otkupljivati mlijeko i sada ga nabavljamo diljem Istre", rekli su otac i sin.

Mljekara Latus ima 30-ak zaposlenih, a kao najljepši dio ovog posla Sandi i Erik ističu trenutak kada stvoriš nešto sam i vidiš da je to dobro. "Lijepo je jer se radi sa živim organizmom i svaki dan je druga priča, nikad nije isto", kaže Erik. No, vrlo je zahtjevno i dinamično. "Krava ne zna kad je Uskrs, nedjelja ili bilo koji drugi dan!".

WhatsApp_Image_2024-04-30_at_10.17.56_1.jpeg

Na pitanje što se promijenilo u potražnji i trendovima od te 2001. godine kada su krenuli, Sandi odgovara da se promijenilo jako puno toga. "Teško je usporediti jer se izvrnulo sve već tri puta! Potrošači su siti svega i traže uvijek nešto drugačije. No, mijenjati svoj asortiman stalno je skoro pa nemoguće. Želimo da se naš proizvod istakne tako da ne mijenjamo ponudu previše nego ostajemo vjerni tradiciji", ističe Erik.

Sirevi se uglavnom rade po starim recepturama kako se nekad radilo, uz moderniziranu proizvodnju. Najviše se prodaju tvrdi sirevi. Zadnje što su izbacili novo na tržište je bila mozzarella, a usavršavali su je s dečkima iz Napulja.

"To je jedini naš proizvod za kojeg smo zvali nekoga da nam pomogne. Mozzarella je ipak talijanski proizvod i htjeli smo ju raditi prema napuljskoj recepturi", istaknuo je Sandi Orbanić.

Obojica su zaključili da ipak ne bi radili ništa drugo, a kad Sandi više ne bude mogao, Erik će preuzeti posao i nastavljati uveseljavati ljude diljem Istre.

WhatsApp_Image_2024-04-30_at_10.17.57_1.jpeg

WhatsApp_Image_2024-04-30_at_10.17.58_1.jpeg

WhatsApp_Image_2024-04-30_at_10.17.57.jpeg

WhatsApp_Image_2024-04-30_at_10.17.56_2.jpeg

Ostavite komentar